Zloba
Chris Carter
Robert Hunter série
Na počátku příběhu dojde k podivné autonehodě a vzápětí je zatčen muž, podezřelý z dvojnásobné sadistické vraždy. Následující vyšetřování vede k odhalení vraha, který nejméně pětadvacet let unášel, mučil a vraždil oběti po celých Spojených státech, aniž měl někdo tušení o jeho existenci. Podezřelý tvrdí, že je jen pěšákem v obrovském labyrintu lží a klamu – dá se mu věřit? To má zjistit detektiv Robert Hunter, tentokrát „pohostinsky vystupující“ ve službách FBI. Ve svém šestém příběhu odhaluje Hunter děsivá tajemství, která se ho tentokrát týkají osobně a otevírají staré rány z jeho minulosti.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2016 , BB artOriginální název:
An Evil Mind, 2014
Jako zatím vždy skvělá kniha. Některé série postupem dalších dílů upadají. Tady se to neděje autor si drží stále stejnou kvalitu. A detaktiva Huntera prostě žeru :-)
Podle mě nejlepší díl, hrozně mě to bavilo. Změna prostředí tomu jenom prospěla a nemůžu se dočkat dalšího dílu s Lucienem.
Tak je to trochu jiná kniha. Z mého pohledu se tato kniha do této série moc nehodí. Nic méně i tak hodnotím plným počtem hvězd. Jinak asi druhá nejslabší ze série.
Je to trochu jiná carterovka, ale opět skvělá. Děj nemá tak zběsilé tempo jak ty předchozí, je to více založené na konverzacích mezi postavami, ale pořád je to Carter, takže brutalita a napětí nechybí.
Tentokrát hodně jiný díl, než předchozí. O krapet horší, ale opravdu jen minimálně. Oproti minulým dílům mi chybělo trochu napětí, které v minulých dílech bylo vždy v poslední čtvrtině knihy skoro až nesnesitelné. Tady to bylo celé takové klidnější, více konverzační, příjemná změna, ale už se zase těším na další díly, které budou doufám opět ve stylu přechozích.
Povedený díl, přečteno jedním dechem... Myslím, že už bylo vše v hodnoceních napsáno :-)
Kniha, která ve mě vyvolala tolik pocitů...strach, znechucenost, lítost, uvědomění. Opět naprostá pecka. Co ale musím vyzdvihnout je to, že je to jedna z knih, ke které se myšlenkami budu ještě dlouho vracet.
Já už nevím, co do těch hodnocení psát :D. Prostě Hunter je srdcovka a tento díl byl tak trochu jiný v tom, že se konečně dozvídáme víc osobních věcí z Hunterovy minulosti...
Tentokrát je vyšetřování pro Huntera dost osobní. Nezapojuje se do něho ani jeho kolega Garcia i když řeší případ s FBI. Na povrch vyplouvá Hunterova smutná minulost na kterou se snaží 20 let zapomenout. Do hry se dostává jeho nejlepší kamarád se kterým bydlel v době studií na koleji.
Aj keď bola Zloba mrazivá, strhujúca a skvele spracovaná kniha, ktorú hodnotím plným počtom bodov, neviem sa zbaviť pocitu, že mi tam niečo chýbalo... Možno to bolo tým, že mi chýbal Garcia a Blakeová a musela som si zvykať na nové postavy z radov FBI... Alebo to bolo tým, že mi to pripadalo, ako keby sa prevažná časť príbehu odohrávala len na jednom mieste-v budove FBI... Neviem...
Ale konečne je už známa Robertova minulosť a dôvod jeho samoty...
Tak jsem si myslela, ze predchozi dil byl naprosty mazec....ne, nebyl.
Psychologicky souboj supermozku v tehle knize me naprosto dostal. Hunter a jeho byvaly kamarad jako policajt a neuveritelne vykonny seriovy vrah bez jakychkoliv vycitek svedomi nebo soucitu plny brutality a prosty normalniho clovecenstvi. Misty jsem si rikala, jestli je to opravdu mozne a nejhorsi na tom je, ze autor cerpal ze skutecnych pripadu ze sve praxe. Az by se jeden bal, kolik takovych Hannibalu chodi kolem nas...
Libi se mi, ze tenhle dil je stavbou jiny nez predchozi, dozvedeli jsme se konecne vice o Hunterove smutne minulosti.
Je to ctive, napinave, mrazive, brutalni a me to hrozne bavi i kdyz vim, ze doma zas nic neudelam, kdyz zacnu cist...jdu na sedmicku.
Tak to byla opět jízda. Trochu jiné než předešlé díly, ale o to děsivější,že je to podle skutečné události. Autor nasadil laťku o další levl výš. Přečteno na jeden zátah. Za mě 120%.
Buď je tento díl zatím nejlepší z této série nebo prospělo že jsem si dala mezi díly pětiměsíční pauzu protože té brutality už na mě bylo moc. Tentokrát těch úchylností na Cartera není tolik, zato je to velmi napínavé a skvělé čtení i když Hunter mě stále nepřesvědčil o svojí genialitě, na to dělá stále spoustu nepochopitelných chyb.
Pavlina50: to by nebyla normální polovina planety. Ať se jedná o takovéto knihy nebo horory.
Tak tuhle knihu jsem musela pořádně rozdýchat.
U Cartera už jsem sice zvyklá na cokoliv - všechny jeho knihy jsou vždy psány s velkou brutalitou, ale toto bylo něco naprosto odlišné. Vůbec ne v menší míře sadismu nebo Carterových standardních zvráceností, ale v celkovém pojetí příběhu. Pachatel je hned téměř na začátku knihy identifikován a prakticky celý další děj pokračuje v duchu jeho konfrontace s vyšetřovali, hledání motivů, pohnutek k jeho brutálním činům a vůbec celková psychoanalýza mysli masového vraha. Děj se tak tentokrát nevyznačuje téměř žádnou akčností, ale naopak mozek dostává opravdu zabrat – dokonalé psycho.
Robert Hunter se právě chystá na zaslouženou dovolenou na Havaj, když je odvolán k dalšímu případu. V tu chvíli vůbec netuší, že stane tváří v tvář své bolestné minulosti a bude muset čelit nejtemnějším a šokujícím odhalením, které pro něho dosud zůstávaly ukryté.
Kniha má neskutečně dusivou a těžkou atmosféru, hodně moc mi právě touto atmosférou připomíná film noir, konkrétně se mi do mysli pořád vracel film Sedm a hlavně jeho finální scény.
Ale opravdu děsivé je to, co autor píše už v předmluvě knihy - že se většina zápletky a postav zakládá na skutečných faktech, s nimiž se setkal v praxi soudního psychologa. Dosud jsem naivně věřila v Carterovu bujnou zvrácenou fantazii, ale tento fakt mě uzemnil.
Nicméně kniha mě fakt zasáhla, je opět skvěle napsaná, Carter prostě nezapřel svůj vypravěčský talent, který nedovolí knihu odložit, než je dočtena poslední stránka. Ale s nadsázkou míněno se začínám bát tak trošku i sama sebe, jestli jsem ještě vůbec normální vzhledem k tomu, že něco tak šíleného dokážu číst.
verculka: zlo, které autor popisujete existuje. Nemusí to být zrovna masový vrah. Stačí například žena/ "matka" která zabije své dítě nebo jej týrá nebo zneužívá.
vraždy detektivní a krimi romány thrillery napětí sérioví vrazi brutalita FBI psychologické thrillery mučení psychopati, sociopati vyšetřování světová literatura policejní vyšetřováníAutorovy další knížky
2013 | Dvojitý kříž |
2016 | Zloba |
2015 | Jeden za druhým |
2013 | Noční lovec |
2016 | Já jsem smrt |
Tato kniha mě naprosto pohltila, přečteno téměř jedním dechem.