Počátek

Počátek
https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/351159/mid_pocatek-EaL-351159.png 4 2713 2713

Robert Langdon série

< 5. díl

Robert Langdon, harvardský profesor symbologie a náboženské ikonologie, přijede do ultramoderního Guggenheimova muzea v Bilbau, aby se zde zúčastnil významného oznámení – odhalení objevu, který navždy změní tvář vědy. Pořadatelem společenského večera je čtyřicetiletý miliardář a futurista Edmond Kirsch, jenž se díky svým oslnivým supermoderním vynálezům a odvážným předpovědím stal celosvětově uznávanou osobností. Kirsch, který před dvěma desetiletími patřil k prvním Langdonovým studentům na Harvardu, se chystá zveřejnit přelomový vědecký objev… který zodpoví dvě ze základních otázek lidské existence. Po zahájení společenské akce Langdona a několik set dalších hostů zcela uchvátí velmi originální prezentace, mnohem kontroverznější, než si Langdon původně představoval. Pečlivě naplánovaný večer se najednou promění v chaos a hrozí, že Kirschův vzácný objev bude navždy ztracen. Langdon je v bezprostředním ohrožení nucen učinit zoufalé rozhodnutí, aby z Bilbaa unikl...... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Argo

Origin, 2017

Radim.01
16.03.2019 3 z 5

Svižné, ctive atd.atd.
Brown jede ve vyslapanych kolejích, ale přijde mi ,že vrcholu dosáhl u knihy Andělé a demoni a od té doby se tak trochu veze,když ví, že vše další bude tak jako tak hit.

Smoldik13
14.03.2019 3 z 5

Kniha se mi celkem libila.Jen nektere kapitoly byly prilis na muj vkus zdlouhave s podrobnym technickym vylicenim :)) Nicmene knihu jsem si uzil.Profesora mam proste rad :))

ThePeace135
10.03.2019 5 z 5

Prostě Dan Brown!... Prostě Robert Langdon!... Prostě bomba!... Co víc se k tomu dá říct? Dan Brown prostě nikdy nezklame. Další vynikající román s okouzlujícím Robertem Langdonem, kterému jako vždy zdárně asistuje další inteligentní žena, aniž by autor musel nutně zabředávat do nějakých trapných a otřepaných milostných eskapád. Možná už to někomu připadá všechno na jedno brdo, ale co si budem, mi co Dana Browna, potažmo pak Roberta Langdona, prostě milujeme, mu odpustíme i sem tam nějaké to opakující se klišé. 5 hvězd protože to je prostě Dan Brown, protože to je prostě Robert Langdon.

milena9078
04.03.2019 5 z 5

Pro fanoušky Browna nutnost. Doporučuji. Nebylo to ale tak vymakané jako třeba Šifra, Inferno, Labyrint nebo Pevnost.

Hopulka
01.03.2019 2 z 5

Kniha mi přišla natahovaná, zápletka už mnohokrát zrecyklovaná, symboliky málo a konec předvídatelný. Autor se dle mne až příliš snažil, aby byl z knihy zase šokující bestseller a výsledkem je kniha pro masy, která celý děj popisuje příliš polopaticky.
Pro mne zklamání...

mikaella
25.02.2019 5 z 5

Skvělá

ardetka22
23.02.2019 5 z 5

Kniha se mi líbila,ale trochu mě zamrzelo,že už padesát stran před koncem mi bylo jasné,kdo za tím stojí a kam směřujeme.Jinak knize nemám co vytknout.

Olava
22.02.2019 3 z 5

Kniha je dobrá, je čtivá, napínavá, ale myslím si, že jsou lepší příběhy Roberta Langdona, než je tento. Námět knihy a hloubka toho záměru je skvělá, ale tentokrát se mi zdálo, že se Robert s tím řešením hádanek moc nepředřel.

Marusska
18.02.2019 5 z 5

Kniha se mi líbila, jako ostatně všechny knihy od Dana Browna, ale ten konec, mi připadal docela kostrbatý, takový nedodělaný a když jsem si pak v hlavě děj knihy opakovala, místy mi přišel i nelogický.
Ale jako celek knihu hodnotím velmi pozitivně a rozhodně doporučuji přečíst.

ilčidlo
18.02.2019 4 z 5

Zajímavě čtení napínavé a přitom se i něco nového dovíme. Nečekaný překvapivý závěr.

Tynyton
17.02.2019 4 z 5

Skvělá oddechovka, knížka plná napětí. Brownovy knihy mám ráda proto, že mám vždy pocit, že se v daném městě procházím. Co se týče historických faktů, tak ty jsem si v průběhu neověřovala a s tímto postojem jsem k ději přistupovala. Osnova děje se stále opakuje, ale pokud člověk nečte všechny knihy o Robertovi za sebou, tak to ničemu nevadí. Jako plus vidím, že jsem se po dočtení knihy opravdu zamyslela nad tím "Kam směřujeme?"

blowfish
13.02.2019 4 z 5

Jsou i lepší knihy od Dana Browna než tato.

Marosusu
12.02.2019 5 z 5

Ako vždy hodnotím pozitívne keďže som fanúšikom spisovateľa ...dlho som sa na ňu tešila a dostala som ako darček k narodeninám ;-)...páči sa mi pár hodinový dej a príbeh...až niekedy ľutujem že knihy pre dospelých hlavne takéto nemajú obrázkové prílohy a všetko hľadám na ujovi G...;-)

veru_nedvedova
12.02.2019 4 z 5

Počátek je moje první kniha od autora. Začátek mě zcela pohltil a udělal ze mě stoprocentní ateistku :D Kniha je velmi čtivá a zajímavá, autor má děj velmi promyšlený, že by mu mohl kdokoliv věřit, že se tento příběh opravdu stal.
Jediné co mě zklamalo je, že konec byl lehce předvídatelný a trochu bych ho proškrtala.

boxas
07.02.2019 3 z 5

Chvílemi mi Počátek připadal jako bedekr po Španělsku. Něco jako: "To musíte vidět! Robert Langdon byl z toho paf, budete taky!" Už jsem jenom čekala, kdy se odněkud ozvou úžasné hlasy Freddieho Mercuryho a Montserrat Caballé a budou zpívat tu nádhernou píseň Barcelona a jsem trochu zklamaná, že nic nebylo. Stále stejná schémata, která známe z jiných autorových knih, určitá řemeslná facha, krásná žena v nesnázích, odbočky v ději (viz král a princ), které nikam nevedou a jsou dobré tak akorát na rozšíření počtu stránek atd. Na druhou stranu Dan Brown jako zkušený rutinér opravdu dokáže čtenáře udržovat v napětí. V tomto případě nejméně do poloviny knihy, kdy už každému, mimo RL, musí být jasné, o co jde. Nejvíc mi vadily dvě věci. Za prvé úlitba Dana Browna ve prospěch natvrdlejších čtenářů a z toho pramenící "polopatismus", kdy se musí všechno do poslední mrtě vysvětlit. Za druhé mi vadila opravdu lajdácká práce překladatelů. V knize je mnoho chyb, autoři neznají shodu podmětu s přísudkem, mnohdy ignorují střední rod a od kdy mají ve Španělsku prezidenta?! Celkový můj dojem z knihy je tak nějak napůl. Trochu mi to připomíná starý vtip, jaký je rozdíl mezi manželkou a trabantem? Odpověď: žádný. Uspokojí, ale nenadchne. S knihou Počátek se to má také tak. Škoda.

Liloo
26.01.2019 5 z 5

Jako vždy paráda!!

Pernice
25.01.2019 4 z 5

Kniha si drží do třech čtvrtin slušné tempo, závěr však patří už jen podrobnému seznámení s vizí, o jejíž odhalení hlavní hrdinové do té doby usilovali. Vlastně mi to závěrečné zpomalení ani nevadilo, bavil mě Brownův promyšlený konstrukt ohledně základních otázek lidstva. Krom této linky jsem ocenila pasáže s autorovým výkladem moderního umění (Guggenheimovo muzeum) a architektury (Gaudího slavné stavby v Barceloně), stejně jako atraktivní místa a sympatické hlavní hrdiny.

MM1979
25.01.2019 5 z 5

Tak toto se povedlo! Jak nečekaný zvrat ve „vyšetřování“, tak perfektní pohled na náboženské bludy v našich přežívajících vírách. Napětí, akce, poučení – to vše kniha nabízí.

š.m.i.k
21.01.2019 4 z 5

Dana Browna fakt můžu. Počátek jsem si užila, pokaždé mě fascinují všechny souvislosti, které příběh tvoří. Obdivuji, jak to vymyslel. Umělá inteligence Winston mi připadal velmi zábavný. A autorovi úplně "žeru" všechny informace, které z četby nanásilně vstřebávám (i když co do informací je zrovna Počátek slabší, Inferno bylo výživnější). Také je super se pohybovat v místě, které jsem osobně navštívila. Barcelonu a Sagradu jsem tak znovu procházela téměř 3D. Jednu hvězdu ale beru za konec,...
Jinak jsem určitě pro takovouto četbu cílová skupina. Mají mě ;)

Korsika
21.01.2019 3 z 5

Kniha se typově pohybuje na hranici dvou zdánlivých protipólů - moderní technologie a historie s uměním. Kniha není tak technologická jako Digitální pevnost, ale zase se nepohybujeme v prostředí (mě bližším) historických center Vatikánu nebo Florencie. Závěr byl opět nečekaný, na zamyšlení a trochu brutální ;)