Počátek
Dan Brown
Robert Langdon série
< 5. díl
Robert Langdon, harvardský profesor symbologie a náboženské ikonologie, přijede do ultramoderního Guggenheimova muzea v Bilbau, aby se zde zúčastnil významného oznámení – odhalení objevu, který navždy změní tvář vědy. Pořadatelem společenského večera je čtyřicetiletý miliardář a futurista Edmond Kirsch, jenž se díky svým oslnivým supermoderním vynálezům a odvážným předpovědím stal celosvětově uznávanou osobností. Kirsch, který před dvěma desetiletími patřil k prvním Langdonovým studentům na Harvardu, se chystá zveřejnit přelomový vědecký objev… který zodpoví dvě ze základních otázek lidské existence. Po zahájení společenské akce Langdona a několik set dalších hostů zcela uchvátí velmi originální prezentace, mnohem kontroverznější, než si Langdon původně představoval. Pečlivě naplánovaný večer se najednou promění v chaos a hrozí, že Kirschův vzácný objev bude navždy ztracen. Langdon je v bezprostředním ohrožení nucen učinit zoufalé rozhodnutí, aby z Bilbaa unikl...... celý text
Počátek - bylo to moc hezký, pěkně se to četlo. Sice jsem si pořád něco vyhledávala na netu, ale aspoň jsem se podívala do Španělska.
Jen na straně 199 mi došlo, jak to bylo s tou vraždou. Už jsem asi přečetla moc detektivek.
Knihu doporučuji
Se začátku se zdálo že půjde o typického Browna, ale po přečtení trochu větší části knihy jsem si uvědomil že tomu tak není. Přišlo mi, že kde se dalo tak autor snažil napínat do poslední chvíle, a tak pro spoustu informací jako třeba text SMS zprávy jsem musel čekat skoro až několik kapitol (možná přeháním ale byla to věčnost). Napětí, které se budovalo okolo dvou otázek, na kterou se hledala odpověď celou knihu mě přinutilo doufat, že se bude jednat o něco velkého co člověku vyrazí dech, ale chyba. Odpověď na první otázku nebyla, alespoň pro mě vůbec, nic nového je to obecně známá věc a odpověď na druhou více zajímavější otázku beru jako samozřejmost, jelikož technika jde dopředu a je jasné že to tak jednou dopadne, pod odhalení na konci knihy jsem až přišel o chuť číst dále takové zklamaní jsem nečekal a dost mě vzalo. Ale aby jsem jen nekritizoval tak kniha měla i zajímavé pasáže a spíše jsem si vážil okolních věcí detailů a popisů, které se tak netočili kolem těch dvou "velkých" otázek jako třeba vývoj AI, popis barcelonského kostela, který by jsem určitě chtěl vidět a málem bych zapomněl Winstona a Ambru, protože bez ženy po profesorově boku by to nebylo ono. Přesto vše se srovnáním s předchozími knihami mi chybělo ne tak obyčejné rozuzlení. Tuhle knihu beru jako konec knih s profesorem Langdonem i kdyby vyšly další díly, protože si chci zachovat svoje pocity, které k sérii mám a nechci si je ničit případnými špatnými dalšími díly. Takže sbohem profesore Langdone budete mi chybět.
Začátek je prostě strhující, člověk nemůže přestat číst. Konec a rozuzlení mě však trošku popravdě zklamalo. Celkový dojem je ale i tak velmi dobrý a knihu můžu jenom doporučit.
Opět Brownovská superjízda. Tentokrát pro mě byl zážitek z četby umocněn tím, že jsem na všech popisovaných místech byla a mohla jsem si tedy velice konkrétně představit popisované prostředí. Náš McGyver Robert Langdon i nadále táhne ke čtení :-D
Na Počátku se mi nejvíce líbil námět. To jak se věda rozpíná čím dál více do našich životu, ať už chceme nebo ne, ať už s dobrým či špatným záměrem. Knížka u mě nepředčila Ztracený symbol, ale za přečtení rozhodně stála :)
Z knihy jsem si musela zapsat toto: "Nic nelze vynalézt, protože všechno už je zapsáno v přírodě. Originalita neznamená nic jiného, než návrat k počátkům" - Antonio Gaudí
Typický Dan Brown, knihe nechýba napätie, príbeh je síce originálny, no stále pre Browna typicky s jeho podobnou šablonou. Páčilo sa mi ako pospojoval všetky možné aktuálne technológie a vecí.
Kniha je výborná. Jedná se o první knihu, kterou jsem četl od tohoto autora a časem plánuji přečíst další knihy.
Kniha byla čtivá, je členěná do více kratších kapitol. Prof. Robert Langdon byl inteligentní, sympatický, jeho postavu jsem si oblíbil. Líbily se mi popisy památek, vysvětlení symbolů. V knize se také vyskytovaly akční scény a v menší míře i láska. Velmi se mi líbila prezentace, kterou zpracoval Edmond Kirsch. Zpočátku jsem neodhalil vraha, ale postupně jsem na něj přišel. :)
Citáty z knihy, které mne oslovily:
Jenže věda a náboženství nejsou konkurenti. Jsou to dva různé jazyky, které se snaží vyprávět stejný příběh. V našem světě je místo pro oba.
Náboženství si nemůže činit nároky na morálku. Jsem dobrý člověk prostě proto, že jsem dobrý člověk! Bůh s tím nemá nic společného!
Láska je z jiného světa. Nedokážeme ji vyrobit na přání. A nemůžeme ji ani potlačit, když se objeví. Lásku si nemůžeme vybírat.
Dialog je vždycky důležitější než shoda.
Nietzche: Kdo zápasí s nestvůrami, ať se má na pozoru, aby se při tom nestal sám nestvůrou.
Předesílám, že jsem fanynka Dana Browna a miluju Šifru i Anděly a démony. U Počátku se ale nemůžu zbavit představy spisovatele zmučeně sedícího nad prázdným monitorem počítače, trhajícího si vlasy, kterému se honí hlavou jediná zběsilá věta: "Tak dělej, něco tam už napiš, však oni to zas jako vždycky sežerou!" To už ale bohužel dávno není pravda. Stále stejné schéma - roztomile zmatený ale geniální profesor coby Mirek Dušín, krasavice coby Bondgirl, pár historických baráků a náboženské spiknutí už vážně nikoho neoslní. Během čtení jsem se musela do knihy nutit, což je vážně hrozný, protože dříve psal Brown knihy, od kterých nešlo odejít ani na záchod. Obávám se, že se autor již vyčerpal a jedna zajímavá myšlenka (na kterou si ještě musíme počkat až na závěr vleklé knihy) to fakt nezachrání. Zklamání veliké, převeliké.
Po přečtení předchozích "Langdonovek" poněkud předvídatelné. Proto jen 4 hvězdy.
I přes to mě něco nutilo číst dál a dál. Až konečně po třech dnech čtení...
chci jet na dovolenou do Španělska a podívat se na Gaudiho skvosty.
Prostě pro Browna mám slabost a právem. Opět přečteno jedním dechem. Znova vybral aktuální tíživé téma , znova perfektně propracované detaily a navíc jsem zjistila, co je krásných zajímavých míst, kde jsem ještě nebyla. Doporučuji si při jeho popisu památek a míst, si je vyhledat na netu a vtáhne vás do děje ještě více.
Pozor Spoiler** Moje nesouvisle poznamky:
Velmi ctive a napinave. Popisy umění, Barcelony, Gaudiho, Miroa super. Sagrada Familia - lepší než na vlastní oči.
Celá kniha (s výjimkou prologu a epilogu) se odehraje během jedné noci.
Napětí, zvláště v první tretině knihy by se dalo krájet.
Popis bombastické prezentace se mi nelíbil, to bylo nějaké moc americko motivační.
Brown očividně nemá rád církve.
Filozofické poselství ... no, na detektivku dobré.
Přečteno jedním dechem.
Za mě super. Bylo to tak napínavé že jsem se nemohla odtrhnout. Každopádně na Inferno to nemá, ale i tak si zaslouží 5 hvězdiček :)
Dobře, přenesme se přes skutečnost, že Brown jiný motiv než Langdona, odhalujícího temnou stránku církve s krasavicí po boku, asi neumí.
Oceňme radši mistrovsky popsané divy Španělska a fakt, že postavy jako Jeremy England skutečně existují, a s nimi i jejich teorie.
A jako obvykle svižný, napínavý děj.
Celkem vzato, když si dáte mezi langdonovkami aspoň roční pauzu, za 5 hvězdiček to bude.
Nezklamal,ale bohužel ani nepřekvapil.. Opět ten starý známý nesmrtelný Langdon, opět krasavice,kterou nemůže mít.. Třetí Brown, třetí příjemný oddych, třikrát a dost...
Ten koncept je stále stejný
Spoiler:
Chystá se velké odhalení.Stane se vražda, provedená nájemným vrahem, řízeným tajemnou osobou v pozadí
Langdon s nějakou ženou se pustí do pátrání
Do věci je zapletena nějaká organizace či spolek
Nájemný vrah je zlikvidován
Konečné odhalení
Už je to nudné
Browna mám ráda, ale faktem je, že se ve svých knihách s Robertem Langdonem opakuje. Základní konstrukce je vždy stejná, jen se mění lokalita a super tajná organizace, kterou je třeba odhalit a porazit. I tak je to pohodová četba. Knihu člověk přečte za dva večery. Jen to úžasné WOW už se nekoná.
Není to tak dávno, co jsem Dana Browna vychvalovala až do nebes, ale potom jsem objevila Chrise Cartrera a ten zase posunul laťku o trochu výše. Konečně jsem Počátek přečetla, bylo to dobré, čtivé, ale wow efekt se nedostavil :-(. Asi mi chyběla ta konspirační teorie spojená s mistry umění dávné minulosti a součastnosti. Tady samozřejmě taky najdeme ducha minulosti, ale už to není to tajemno, u kterého si řekne: fakt to tak mohlo být? Odhalení Regenta a Monteho mi bylo celkem jasné a dost mi to připomínalo film Já robot. To zásadní odhalení, které v této knize hraje tu největší roli, aby otřáslo celým lidstvem a téměř zničilo všechny základy víry, zas takový objev není. Na to už přišel Matrix :-D Pokud Dan napíše knihu, která se bude odehrávat v Praze, tak doufám, že se vrátí ke kořenům :-)
Další klasický Dan Brown. Rychlý, čtivý, plný zvratů. Navíc tentokrát pro mě velmi atraktivní lokalita Barcelony, kterou jsem navštívila. Ale stejně jako v předešlých knihách čtenář nemůže brát příběh příliš vážně. Langdon je klasicky nesmrtelný s nepřeberným množstvým znalostí, stupňované napětí k závěru je už přes míru, navíc závěr je poměrně brzo odhalitelný. I tak je to dobrá kniha pro letní dny, Dan Brown je dobrý spisovatel se svým osobitým stylem.
Pro mě celkem zklamání. A to rozhodně ne z toho, že by se už po páté jednalo o stejnou "Langdonovku". S tím sem počítal a to jsem taky chtěl. Ani lehký odklon od umění (nemyšleno toho moderního) a historických kulis, který sem na celé sérii miloval mi až tak nevadí. Ale to, že sem již na dvousté stránce (čili tak čtvrtina knihy) věděl jak to dopadne a jaký "úžasný" zvrat bude na konci je vážně na nic. Celkově mě pak knížka moc nebavila a dočítal jsem jí jen z "povinnosti" a abych se utvrdil v tom, jak strašně neoriginálně knížka skončí (a jestli sem se s mým odhadem nemýlil... což bohužel nemýlil).
Tím neříkám, že je to hrozná knížka a ti kterým se líbí nemají vkus, nebo něco podobného. Jen mě osobně vážně nesedla.
2018 | Počátek |
2013 | Inferno |
2010 | Ztracený symbol |
2008 | Anatomie lži |
2005 | Digitální pevnost |
Bohužel, stále stejné. Vědec a superman Langdon, krásná žena, tajemná záhada jenž vyšumí do ztracena, jen kulisy se mění. Za popisy Barcelony a Sagrada Família díky, ale jinak sbohem, Dane Browne.