Šifra mistra Leonarda
Dan Brown
Robert Langdon série
Vražedné tajemství zakódované do nejznámějšího Leonardova obrazu sahá až do dnešních dnů… Ve hře není nic menšího než svatý grál! Robert Langdon, uznávaný harvardský profesor náboženské symbolologie, pobývá služebně v Paříži, když v jeho hotelovém pokoji zazvoní telefon. Správce uměleckých sbírek v Louvru byl zavražděn. Co s tím má společného profesor historie? Důvod leží hned vedle mrtvého těla: nevysvětlitelná šifra, kterou tam policie objevila. Langdon se pouští do pátrání a k svému ohromení náhle vidí, že kamsi do temnot vede stopa zřetelných nápovědí, viditelných pro všechny, kdo vidět chtějí, obsažených přímo v díle geniálního Leonarda da Vinci. Do hry se zapojí také talentovaná odbornice na šifry a kódy, Sophie Neveuová, a na světlo vycházejí další záhadné souvislosti, naznačující spojení zavražděného s elitní společností, tajným řádem zvaným Převorství sionské, jehož členem byl kdysi i sám Leonardo. Nastává bezdechá honba Paříží i Londýnem, zatímco nepřátelé beze jména a bez tváře se snaží všechno překazit. Pradávné tajemství, jehož zveřejnění by znamenalo přepsání lidských dějin, má zůstat navěky skryto…... celý text
Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: 2003 , MetaforaOriginální název:
The Da Vinci Code, 2003
Moje první kniha od Browna a pořád ta nejoblíbenější. Když jsem měla knihu rozečtenou, přišel do kin film - a přestože je děj téměř stejný, nelíbil se mi - Tom Hanks pro mě nebyl Langdon... dnes už knihu odděluji od filmu, líbí se mi obojí, ale knížka je prostě lepší.
Kniha je jako přiběh moc pekná,poutava, Jen mě nudili na mě moc dlouhé pasaže o křestanství
O kontroverzi téhle fikce bylo napsáno už dost zamítavých i nadšených ohlasů... Já hodnotím knihu jako příběh: z pohledu čtenáře, kterému šlo o podnětné strávení času. A i v tomhle případě jsem si chvíle s Robertem Langdonem užila.
Jedním dechem k tomu ale dodávám, že první díl série mi přišel povedenější. Proč vůbec to srovnání? Šifra do značné míry kopíruje základní schéma předchozího dílu: mladá žena, jejíž opatrovník byl zavražděn, čelí fanatickému zabijákovi, kterého najal tajemný patron. Společně s Langdonem se připlétají ke sporu, jehož vyústění může zcela podkopat základy tradičního křesťanství... Znovu pestrá směs historických domněnek a faktů, strhující akce několika vypjatých dní - a hlavně nabalující se fabulace.
Oceňuji, že si Šifra podržuje v tomhle opakovaném scénáři originální myšlenky, vynikající strategii a překvapivost zvratů. Přesto mi toho přišlo nějak moc najednou (vysvětlování v okamžicích akce, až chronické hledání mystických souvislostí..,. ap). Myslím si, že i mýtus o Marii Magdaleně má několik logických trhlin, což pak směřuje celou knihu k pochybnějšímu vyznění (přitom onen reálně se tvářící intelektualismus je na Brownových knihách zrovna to poutavé).
Ať tak, či onak, znovu se těším, čemu bude čelit nezdolný profesor příště. Nad případné nedostatky se ráda povznesu. :-)
Další povedená kniha od Browna. Je velmi čtivá, i zápletka je povedená. Ani chvilku jsem se nenudila.
Co se týká historických reálií v knize, nejsem zase takový expert, takže jsem je nezohledňovala v hodnocení.
Robert Langdon je takový symbolog-McGyver. Kniha se mi moc líbila, měla spád, nenudily mě nějak moc ani nábožensko-historicko-poučné pasáže, které příběh samotný usazovaly do kontextu. Těším se na další setkání s Danem a Robertem.
Po Andělech a démonech další brilantní dílo Dana Browna. Ačkoliv se jedná o literární skvost, kvalitou jej musím zařadit lehce níž než jeho předchozí knihu ze série. Autor píše pořád na jedno brdo, což je na jednu stranu velmi dobře, neboť kniha je neuvěřitelně čtivá, avšak na druhou stranu to má i své úskalí, kupř. že hlavní záporná postava jde poznat již v polovině knihy bez toho aniž by byla odhalena její totožnost. A jak mě nadchla takřka celá kniha, závěr mě lehce zklamal, neboť jsem doufal, že bude více provokativní, což by knize slušelo více. I tak jsem však z knihy velice pozitivně překvapen, neboť jsem nevěřil, že si autor nedokáže udržet tak vysokou kvalitu jakou nastavil v Andělech a démonech. Sečteno a podtrženo, jasných 5 hvězd.
Skvělé zpracovaný, skvělý děj, zápletka i rozuzlení. Kniha okamžitě vtáhne do děje a nepustí. V díle nechybí humor, napětí i překvapivý zvrat. Ke knize jsem se po letech vrátila, kdy tentokrát čtu jako celou sérii (poprvéjsem četla jen Šifru a Inferno) kniha mě i po druhé velmi bavila.
Tenhle román se mi líbil , i když z náboženského hlediska je to naprostá blbost. Musím ocenit , že jsem se dozvěděl spoustu nových informací z oboru vědy. Nelíbilo se mi však zpochybňování křesťanské nauky a musím velice vytknou to obrovské ponižování a urážení Opus Dei.
Nechápu, proč se tato kniha stala takovým bestsellerem. Snad je to tím vztahem Ježíše. Podle mně průměrná kniha a navíc nejhorší z knih Dana Browna. Mně se nelíbila.
85% - Tohle je hodně dobře napsaná (byť jak se ukázalo v podstatě nezfilmovatelná) detektivka. Příběh okamžitě vtáhne, čtenář se zajímá o všechny postavy a o každou maličkost kolem obrazů a tajemného řádu i příběhu o Máří Magdaléně, který je o to lepší, že se mu dá i věřit a třeba já osobně bych mu uvěřila velmi ráda. Je to knížka, ke které jsem se nedávno po témě deseti letech vrátila a ráda si ji znovu přečetla. Jen tedy při novém čtení trochu mate chování sira Teabinga (vzhledem k tomu, čím se později ukáže být) zcela zjevně účelově psané tak, aby čtenář byl co nejdéle na pochybách.
Kniha mě naprosto uchvátila, četla jsem ji před shlédnutím filmu, úmyslně. Od první stránky je čtenářen připoután k ději a není jen tak lehce propuštěn. Po dočtení knihy my bylo líto, že kniha nemá vícero stránek. Po přečtení knihy jsem se uchýlila k filmu, a přišlo nechvalně známí srovnání knihy s filmem. Film byl dobře zpracován, nicméně atmosféra knihy a některé situace snad ani nemohou být zfilmovány. Knihu doporučuji a film také.
Moc se mi to líbilo a četlo se to samo. Závěr byl plný zvratů a podle mě hodně napínavý.
vraždy smrt zfilmováno thrillery tajemství dobrodružství kryptografie, šifrování konspirační teorie Leonardo da Vinci Převorství sionské
2018 | Počátek |
2013 | Inferno |
2010 | Ztracený symbol |
2008 | Anatomie lži |
2005 | Digitální pevnost |
Zhruba do první třetiny mě knížka bavila. Pak to nějak začalo upadat a k dalšímu čtení jsem se musela nutit. Jsem zvyklá dočíst knížku do konce, takže jsem se tím musela vyloženě prokousat. Andělé a démoni mě bavili moc, Šifra bohužel zklamala.