Šifra mistra Leonarda

Šifra mistra Leonarda
https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37164/mid_sifra-mistra-leonarda-TLg-37164.jpg 4 7239 7239

Robert Langdon série

Vražedné tajemství zakódované do nejznámějšího Leonardova obrazu sahá až do dnešních dnů… Ve hře není nic menšího než svatý grál! Robert Langdon, uznávaný harvardský profesor náboženské symbolologie, pobývá služebně v Paříži, když v jeho hotelovém pokoji zazvoní telefon. Správce uměleckých sbírek v Louvru byl zavražděn. Co s tím má společného profesor historie? Důvod leží hned vedle mrtvého těla: nevysvětlitelná šifra, kterou tam policie objevila. Langdon se pouští do pátrání a k svému ohromení náhle vidí, že kamsi do temnot vede stopa zřetelných nápovědí, viditelných pro všechny, kdo vidět chtějí, obsažených přímo v díle geniálního Leonarda da Vinci. Do hry se zapojí také talentovaná odbornice na šifry a kódy, Sophie Neveuová, a na světlo vycházejí další záhadné souvislosti, naznačující spojení zavražděného s elitní společností, tajným řádem zvaným Převorství sionské, jehož členem byl kdysi i sám Leonardo. Nastává bezdechá honba Paříží i Londýnem, zatímco nepřátelé beze jména a bez tváře se snaží všechno překazit. Pradávné tajemství, jehož zveřejnění by znamenalo přepsání lidských dějin, má zůstat navěky skryto…... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Metafora

The Da Vinci Code, 2003

kolacky
05.03.2013 4 z 5

Škoda že ke knížce nemůže znít hudba z filmu, pak by to bylo ideální... Pěkný napínavý příběh a ten konec mě dostal - právě tam jsem u filmu ocenila přiléhavou hudbu.

evaro
05.03.2013 5 z 5

Přesně, kniha čtivá, film pouhý výluh

kowalenska.m
03.03.2013 5 z 5

Skvělá kniha, je to Fikce, ale co. Člověku se to dobře věří a má pocit, že je vše pravda.

Nuttelka
23.02.2013 5 z 5

Když jsem kdysi knížku četla, tak samozřejmě před tím, než jsem si pustila film, tak jsem byla trošičku z filmu zklamaná, ale knížka fakt super, musela jsem číst pořád, někdy i skoro celou noc, dokud jsem nebyla na konci knížky, takže u mě jednoznačně plný počet :-)

Taja2013
18.02.2013 4 z 5

Od prvních stránek děj chytne tempo, a příběh jede na plný plyn až do finále. No a co, že je to fikce. Mě se to líbilo.

Fanfanka
13.02.2013 5 z 5

Tu už nejde napisať nič nove. Čítal som knihu a videl som film.
Kniha je kniha a film ma nebavil.DVD požičovne popadali a pozatvarali sa v časoch internetu , ale knižnice tak tie nam ostali.

Bobšule
03.02.2013 5 z 5

Můj veleoblíbený žánr. A tahle kniha patří k těm nejlepším z něj, co jsem četla. Dobře a čtivě napsané, děj má švih, žádné nudné zdržování, a přesto se člověk dozví veškerá fakta, která k pochopení děje potřebuje znát, a že jich není málo. Moc pěkné.

Safienka
31.01.2013 5 z 5

Kniha, o které je napsáno už tolik. Tolik hodnocení, tolik pochval a určitě i nějakých těch kritk. Přesto z toho všeho je patrné, že se jedná asi o jedno z nejlepších děl od pana Dana Browna. Moje první kniha od něho, kterou jsem se rozhodla přečíst. Je pravda, že první jsem viděla kdysi film. Díky tomu mi při čtení hlavou probleskávaly záběry a "reálné" obrazy hrdinů, míst a situací. Přesto jsem si nepamatovala jak to všechno skončí. Ještě že tak :-)
Kniha, která se četla jedním dechem. Z toho je patrné, že autor dokáže zaujmout a napsat velice čtivé dílo. V příběhu se vyskytuje napětí a spousta otázek a odpovědí hned od začátku. To se mi na tomto díle asi líbí ze všeho nejvíc. Krom toho, že člověka nutí zapřemýšlet o minulosti a činech národa a církve, tak ho donutí se i zamyslet nad uměleckými díly známého umělce - Leonarda da Vinci. Při čtení jsem měla několikrát chuť si dojít pro nějakou publikaci, kde bych si uvedená díla mohla líp prohlédnout a dát za pravdu zmíněným informacím. Spousta zajímavého, které nás obohacuje o několik úhlů pohledů, správně zamotaný děj, dobře vybraní hlavní hrdinové a vyřešení záhady až na úplném konci, přičemž ještě čtenáři dodává nádech tajemna.
V Paříži jsem byla jednou a možná i díky tomu jsem pochopila některé situace, které jsou v díle zmíněny, přesto jsem se přímo do Louvru ještě nepodívala, takže doufám, že k tomu jednou dojde a já si na toto dílo právě tam vzpomenu.
Jediné co jsem si všimla a maličko mě na díle vadilo byly nepřeložené francouzské věty. Francouzštině do takové míry nerozumím, abych si to přeložila, takže jsem pouze doufala v to, že se nejednalo o nic zásadního a důležitého.

Melanka
29.01.2013 4 z 5

Autor dokáže udržet čtenáře v neustálém napětí. Napínavé a čtívé.

Petruše90
23.01.2013 5 z 5

Proč je kniha lepší než film? Protože jedině v knize jsou popsány veškeré detaily děje a člověk si sám vytvořit obraz v hlavě :) Chvilkama jako bych četla v odborné literatuře, ale to vůbec nevadilo, člověk se aspoň dověděl, že cirkev není až tak svatá. V některých částí jsem souhlasila, v některých ne, ale jinak super knížka faaaakt :) Ale film taky dobrý, filmovým tvůrcům taky šest hvězdiček :))) Doporučuji.

Madax
06.01.2013 2 z 5

(SPOILER) Jak napsat literární superhit? Pár dní musíte pročítat Epochu a podobné populárně-naučné plátky, vytáhnout si z nich nejrůznější fakta a smyšlenky plné tajemství, konspiračních teorií a šokujících odhalení, to celé naroubujte na pokleslý šestákový příběh a úspěch je zaručen. Podle této šablony pan Brown napsal Anděle a démony, a také Da Vinciho kód, další jeho knížky jsem nečetl, ale myslím, že tam bude situace obdobná. Obě knihy jsou v podstatě o tom, kterak se hlavní hrdina Langdon, jehož bystrost, rychlost úsudku a tělesná zdatnost převyšují normál, připlete zcela náhodně do nějakého dobrodružství, během něhož musí neustále unikat před zabijáky i před policií, seznámí se s hlavní hrdinkou, která je zhruba stejně kondičně a rozumově disponovaná jako on, společně řeší všelijaké záhady, kterými se posouvají dále v příběhu a nakonec zachrání Vatikán před zničujícím výbuchem (Andělé a démoni), nebo objeví Svatý Grál (Da Vinciho kód). Dojde také k několika příběhovým obratům, například když vyjde najevo, že jejich přítel je ve skutečnosti padouch a naopak. Prostě braková literatura, která by se měla prodávat po třiceti korunách na stánku, a ne za dvě stovky v knihkupectví. Jenže pan Brown je dobrý byznysmen a moc dobře ví, že není podstatné, kterak je četba kvalitní, ale za jak kvalitní ji čtenáři - konzumenti považují. A tak se na čtenáře tohoto "díla" z každé stránky valí spousta informací a poznatků ze všech možných odvětví, díky čemuž vzniká pocit, že kniha je tisíckrát hodnotnější, než ve skutečnosti je. A skutečně, dav je z Da Vinciho kódu naprosto odvařený, zejména z teorie o Ježíšovi a jeho manželství s Mařkou Magdalenou, což se povedlo panu Brownovi nádherně zpopularizovat, je to však teorie v odborné literatuře probíraná už dlouhá léta. Da Vinciho kód je poutavý, skvěle čtivý brak, vhodný do vlaku či k vodě, který lze doporučit každému, kdo se chce odreagovat a pobavit jednoduchou četbou. Není to však žádné hodnotné dílo, za jaké jej mnozí považují.

Val
29.12.2012 5 z 5

Pokud se Brown snažil čtenáře naprosto zmanipulovat a dostat na svou stranu, jak tady tvrdí některé komentáře, tak směle a s radostí konstatuji, že u mě se mu to rozhodně povedlo :-)

otula
26.12.2012 3 z 5

Také jsem tuto knihu "musel" přečíst, když byl kolem ní takový humbuk. Jo, čte se to velmi dobře (za to dávám 3), i když jsem nad tím občas kroutil hlavou a nechápal, zda natvrdlého Langdona vytvořil Brown úmyslně, nebo považoval za stejně natvrdlé i všechny čtenáře, anebo měl pocit, že je jeho hrdina geniální...

vylig
21.12.2012 2 z 5

Knihu jsem četla se zaujetím až do chvíle, kdy strážci tajemství provádí dle mého názoru nějaké rituály černé magie, či co. Opravdu jsem nepochopila proč musí obcovat nazí na oltáři. V té chvíli jsem knihu odložila a trvalo mi dva měsíce než jsem se k ní vrátila, ale to už jsem si přečetla jen namátkově pár stránek a pak konec. Přece jen jsem byla zvědavá jak to dopadne.

MesLivres
02.12.2012 4 z 5

Úplně nechápu slávu tohoto díla...podle mne existuje velké množství knih, jako je tako. Je pravda, že příběh je zajímavý a velmi čtivý, ale kniha ve mne nic nezanechala. Pochválit musím obrazové vydání, myslím, že bez některých ilustracích bych byla ztracená.

l.ennca
16.11.2012 5 z 5

Skvělé, mě se dílo velmi líbilo. Jednoznačně doporučuji.

Ben Nevis
13.11.2012 4 z 5

Nedá se říct, že by to byla špatná kniha. Některé věci nefungují, konec je tak překombinovaný, že už jenom chybělo přistání UFO, ale jako akční detektivka se to dobře četlo a je to napínavé. Odmysleme si marketing a o knížce a Brownovi by vědělo pár lidí. Prostě by zapadl mezi davy pisálků, kteří se snaží na pár hodin zabavit čtenáře.

kika 13
07.11.2012 2 z 5

Přečetla jsem to,ale dalo mi to práci místy mě utikaly souvislosti.Film jsem neviděla tak nemůžu srovnávat.

Selinute
04.11.2012 4 z 5

Byla to moje první knížka od Dana Browna. Četla jsem ji brzy po prvním vydání a zdála se mi velmi dobrá a akční. Rovněž filmové zpracování mě zaujalo.

Dominik340
02.11.2012 5 z 5

Přečetl jsem ji jedním dechem, naprosto mě pohltila, jsem zvědavý na další knihy od Browna.