Ztracený symbol
Dan Brown
Robert Langdon série
Po Andělech a démonech a Šifře mistra Leonarda je to již třetí příběh se symbologem Robertem Langdonem. Tentokrát neopustí domácí půdu a po svých předchozích zběsilých šetřeních v evropské kolébce (Římě, Vatikánu, Paříži a Londýně) se prvně zaplete do noční dešifrovací honičky na území USA, a to přímo v jeho hlavním městě Washingtonu D.C. K řešení záhady je vyzván hrůzostrašným předmětem ležícím na zemi v Kapitolu, ukazujícím na nástropní fresku s obrazem George Washingtona, který je tam zpodobněn jako pohanský bůh. A není samozřejmě náhodou, že bývalý americký prezident George Washington se zednářským kladívkem a zednářskou lžící položil roku 1793 základní kámen Kapitolu. Ve Washingtonu se odehrává honba za legendárním zednářským pokladem. Sám autor ke svému novému dílu poznamenal: „S tímhle románem jsem měl zvláštní a úžasný dlouhodobý vztah. Vetknout pět let přípravného studia materiálu k románu do rámce dvanácti hodin mě fascinovalo, byl to úžasný rébus. Život Roberta Langdona rozhodně probíhá daleko rychleji než ten můj.“... celý text
Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: 2012 , ArgoOriginální název:
The Lost Symbol, 2009
Nakonec to nebylo tak hrozné, jak jsem se bál. Normální průměrný a předvídatelný kousek „rodokaps‟. Jen je na rozdíl od série JFK méně akční, s mámo nápady a hodně předvídatelný. Prostě nic proti ničemu ale proč číst Browna, když je zde spousta lepších spisovatelů. A když budu chtít nějaký oddychový „brak‟, tak sáhnu po tom JFK, protože je vtipnější a s více nápady (zejména například Podhoubí smrti).
Podle mě je tohle jeho nejlepší kniha. Drama, zápletky, styl, vyvrcholení.... to jsou jen některá slova, která mě napadají. Je úžasné, jak moc je tato kniha propracovaná. Na začátku se nadechnete a o pár hodin později při dočtení celé knihy hluboce vydechnete. Jednoznačně skvělá kniha
Tak nevím, tento autor mě nijak nenaplňuje...Inferno si poslechnu v audio formátu, při práci...abych nelitovala času. Hlavní hrdinové jsou tak úžasní, až je to směšné...
Začátek byl takový slabší, potom to ale začalo být napínavější. Nějaké pasáže ale v celé knížce byly takové nudné, které jsem moc nevnímala, ale dávám 4 hvězdičky :-)
Nádherná knížka, stejně jako Šifra a Andělé a démoni. Prostředí Washingtonu je úžasné a děj napínavý.
Podle mě zatím nejslabší kniha, jakou jsem od Dana Browna četla, Šifra i Andělé a démoni se četla skvěle, tady jsem měla chvílemi chuť knihu odložit a ani nedočíst. I když postava Roberta Langdona bylo pro mne velké plus :).
I další Brownova kniha se mi líbila. Nejen napínavý příběh, ale i spousta zajímavých informací a námětů k zamyšlení.
Kniha mi prinesla vse, co lze od D. Browna cekat. :-) Kvalitativne bych ji zaradil mezi Andele a Demoni a Sifru mistra Leonarda. Tema Zednaru me bavilo a libi se mi, jak umi Brown skloubit fakta s fikci. Presneji receno, vubec jsem si nebyl jisty, co muze byt pravda a co uz si autor opravdu vymyslel. Ale tak to ma byt. :-)
Ač to říkám nerada, tak dle mého názoru naprosto neslabší Brownovka... četla jsem ji hned po vydání a (myslím, že i částečně proto, že jsem od ní tolik očekávala) velice mě zklamala. Ze začátku zajímavé čtení, ale závěr byl hrozný... škoda :(
Super knížka, která udržuje čtenáře v napětí. Nemohla jsem se dočkat večera, abych si zase mohla číst :)
Jako vždy, od knížky se nejde odtrhnout :) ale je pravda že posledních asi 20 stránek už bylo nejspíš zbytečných. Každopádně 5 z 5
Napínavé, dramatické, jednomu to celkem i rozšíří obzor, ..mám chuť si přečíst něco od zmiňovaného Francise Bacona, Isaaca Newtona, ... během četby jsem si dohledával a potvrzoval spoustu zmiňovaných faktů z knihy na googlu, ...
V zásadě velká spokojenost, ale s určitými výhradami: především konec je najednou rozplizlý, moralizující a v zásadě bych čekal nějakou větší "pecku".
Přehnaný americký nacionalismus a všechen ten filozofický povrchní guláš jsou sice nedostatky, ale v zásadě drobné.
Ztracený symbol totiž není literatura faktu, ale oddychová a opravdu zábavná kniha.
zfilmováno thrillery napětí svobodní zednáři dobrodružství kryptografie, šifrování gnozeologie, epistemologieAutorovy další knížky
2018 | Počátek |
2013 | Inferno |