Robin Hood
Alexandre Dumas, st.
Robin Hood - audiokniha obsahuje slavný příběh anglického zbojníka Robina Hooda. Účinkují David Matásek, Tereza Bebarová, Jan Kanyza, Pavel Rímský, Miroslav Táborský, Filip Blažek, Bohdan Tůma, Jiří Hromada, Bohuslav Kalva, Tomáš Juřička a další. Dramatizace jednoho z nejslavnějších dobrodružných románů všech dob! David Matásek, Jan Kanyza, Tereza Bebarová, Miroslav Táborský, Pavel Rímský a řada dalších známých českých herců v adaptaci knihy Howarda Pyla. Malým i velkým posluchačům je určena nová nahrávka dobrodružství slavného zbojníka ze Sherwoodského lesa a jeho druhů. Velký romantický příběh plný lásky, úkladů, hrdinských činů a rytířských soubojů ze středověké Anglie. Snad každý zná legendárního Robina Hooda, jeho statečné kumpány, krásnou Marianu i proradného šerifa z Notinghamu z knižní nebo filmové podoby. Nyní oživnou i ve zvukové podobě.... celý text
Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: 2017 , Supraphon (Editio Supraphon)Originální název:
Robin Hood le proscrit, 1873
Interpreti: David Matásek , Tereza Bebarová , Jan Kanyza , Pavel Rímský , Miroslav Táborský , Filip Blažek , Bohdan Tůma , Jiří Hromada , Bohuslav Kalva , Tomáš Juřička
Kniha mě vůbec neoslovila. Samá svatba, samé vyznání lásky, Hood je tu jako pan Dokonalý. Nedoporučuji. Hrabě Monte Cristo je dokonalý, toto dílo je o ničem. Nevím, jak je možné, že tyto dvě díla jsou kvalitativně tak daleko od sebe. Pochybuji, že obojí napsal Dumas.
Robina Hooda mám jako knižní a filmovou postavu hodně ráda, ale tahle verze mě tak strašně nudila. Děj se neustále opakuje dokola, až moc svateb na jednu knihu, ale chápu, že je to psáno v období romantismu, tak se to dá prominout.
Přesto si příště ale raději pustím film s Kevim Costnerem.
Taková romantická pohádka pro dospělé špičce autorovy tvorby poněkud vzdálená a nemám pocit, že by mne to nalákalo někdy v budoucnu k opakovanému přečtení.
Nevím, jestli to kdysi bylo překladem, nebo čím vlastně ale byla jsem zklamaná. Přece jen v porovnání s Hrabětem Monte Christo nebo Lady Hamiltonovou děj neuplynul tak svižně. Je možné, že mě dost ovlivnil tehdy vysílaný britský seriál.
Krásný příběh o zbojníkach a Robinu Hoodovi, který zná snad každý. Ale příběh z přímo z pera skvělého Dumase je teprve prožitek.
Je pravda co tu píše většina recenzentů , že filmová a seriálová zpracování tuhle knižní klasiku vyzdvihly o několik levelů výš než samotná kniha.OVŠEM Dumas je prostě mistr jazyku a jeho poutavé a lahodné vykreslování obsahu mě (po Třech Mušketýrech) zase a znovu dostalo.
Už si moc nepamatuji podrobnosti, knihu jsem četla někdy v 90. letech, kdy jsem Robina Hooda měla spojeného s jeho seriálovým představitelem Michaelem Praedem. Samozřejmě jsem do pohledného herce byla jako správná puberťačka zaláskovaná. Doma jsme měli přesně tohle zelené paperbackové vydání. Z knihy mi zůstalo jen pár vjemů. Bylo to romantické, s Robinem to nedopadlo zrovna šťastně a na konci jsem brečela jak želva.
V rámci ČV jsem si dala opáčko a s odstupem let jsem příběh o nejslavnějším zbojníkovi ze Sherwoodu vnímala jako pohádku. Romantismus z toho přímo prýští. Tlupa neporazitelných Robinových druhů, krásné a věrné ženy po jejich boku, které jako víly pobíhají po tajemných zákoutích hlubokého hvozdu. V první půlce se odehraje až překvapivé množství hromadných svateb. Následuje líčení řady hrdinských skutků Robina a jeho družiny. Některé záporné postavy, známé z filmů, se v knize objeví jen krátce. Robin bohatým bral a chudým dával a byl to veskrze čestný a (v rámci možností) mírumilovný člověk. Jeho odchod byl stejně romantický jako celý příběh.
Bohužel veliké zklamání. Obávám se, že to příběh v knize odnesl tím, že je silně krácený. Dívala jsem se a originální vydání má přes 400 stran, toto okolo 250. Chyběly mi detaily, popisy, hlubší charakteristika postav. Tohle bylo povrchní, plytké a místy napsané jak od školačky se svatební úchylkou. Bohužel, nemohu doporučit. Do strany 150 docela utrpení, pak se to zlepší, ale ne o moc. Jen mě překvapil konec Robina Hooda, to tedy hodně.
Zbojnická klasika, kterou bych po těch letech už do ruky nevzala, to spíš zkouknu nějaký ten seriálek se švarnými herci. Ale přece jen - byl to jeden prvních opravdických románů, které jsem kdy jakožto ještě nezvedené dítko přečetla, tož nějaký ten komentík si Robin a jeho družina určitě zaslouží. Ovšem tímto prohlášením mé hodnocení i končí. Nepotěší, neurazí.
Kdo by neznal? I mnohá filmová zpracování jsou většinou koukatelná. Rozhodně mi přišel Robin mnohem větší sympaťák, než školou předhazovaný Jánošík. Jen ten konec jsem nějak nemohla rozdýchat, já v té době, ve které jsem tento příběh četla, měla vždy ráda dobré konce. Vlastně počkat, stále je mám ráda !
Ze začátku jsem byla zděšená, jak moc je kniha romantická, samá svatba. Říkala jsem si, že dám 3*. Ale asi tak od poloviny knihy se mi příhody Robina Hooda a jeho zbojníků začaly líbit. Příběh měl pro mě nečekaný konec. Ale je to i pochopitelné, protože na rozdíl od filmové podoby zabírá kniha delší časový úsek.
Ani neviem, čo som od knihy čakal, možno trocha viac všetkého a menej svadieb a naivity. Nikdy som si nemyslel, že to urobím, ale knihu som odložil, absolútne ma to nebavilo čítať, a to mám zásadu, že bez dočítania knihu nehodnotím. Hviezdičiek sa zatiaľ zdržím, snáď sa k nej niekedy vrátim.
Anglie aristokracie, šlechta zfilmováno středověk rytíři romantismus 12. století francouzská literatura zbojníci Robin Hood
1974 | Tři mušketýři 1. díl |
2003 | Tři mušketýři |
2008 | Robin Hood |
1957 | Hrabě Monte Cristo I (třísvazkové vydání) |
1972 | Tři mušketýři po dvaceti letech |
Jak mam ráda film s Costnerem, tohle bylo úplně neco jineho. Měla jsem velký problém se začíst.S filmovým zpracováním to nemá nic společného, mnoho jmen, postav a opakujici se prvek i děj, romantismus z toho čiší. Ale druhá polovina už byla lepší, zkuste se tím prokousat.