Robinson Crusoe
Daniel Defoe
Ak by sa vás niekto pýtal, čo by ste si vzali na opustený ostrov, pokojne by to mohol byť aj tento román. Nielen pre svoju dĺžku, ale aj kvôli exotickému cestovaniu Robinsona, ktoré je vo veľkej miere odrazom dobrodružných výprav spisovateľa z konca 17. storočia. Daniel Foe, ktorý si zmenil meno na honosnejšie, bol agentom, preto často menil identity a cestoval rovnako ako jeho hlavná postava. Ten v románe navštívi Londýn, Afriky, Brazíliu aj Trinidad, nevyhne sa potopeniu lode, zajatiu pirátmi, následnému predaniu do otroctva aj stroskotaniu, pri ktorom ako jediný prežije. Ďalšie mesiace života strávi na ostrove snahou odmeriavať čas, budovať príbytok, zaobstarať si jedlo a zdomácňovať zvieratá. V jeden deň sa však stane niečo, čo mu zmení život – na pláži nájde odtlačok ľudského chodidla, dôkaz, že na ostrove nie je sám. Napínavé pátranie potvrdzuje, že Robinson sa ocitol na ostrove kanibalov. Po dramatickom zauzľovaní, počas ktorého zachráni Piatka, jeho otca aj iných ľudí zo stroskotanej posádky, sa po ceste plnej zvratov vracia späť do Anglicka, kde spolu s Piatkom zakladajú spoločnú firmu.... celý text
Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: 2016 , Petit PressOriginální název:
Robinson Crusoe, 1719
![Greengrass Greengrass](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/176594/m_greengrass-02p.jpg?v=1645563280)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Snad první kniha, kterou jsem četla na jeden zátah. Krásný zážitek! Jen já, Robinson Crusoe a asi třista neštovic.
Děkuji knize, že jsem se nevěnovala škrábání a jen četla a četla, myšlenkami uprostřed oceánu...už je to ovšem kdysi, kdysi dávno...
![Brunnetka Brunnetka](https://www.databazeknih.cz/img/users/49_/49977/m_49977-3AH.jpg?v=1517864749)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Poprvé jsem se s knížkou setkala díky etapovce na táboře :-) Plnili jsme a napodobovali jednotlivý události..... Teď jsem knížku přečetla pozorněji kvůli maturitě :-) Rozhodně lepší než např. R.U.R. nebo Spalovač mrtvol. Čte se to suprově! ;-)
![Freedomova Freedomova](https://www.databazeknih.cz/img/users/16_/162829/m_162829-Ms8.jpg?v=1477840232)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Prvně jsem ji četla ve škole, a pak ještě několikrát. Obvykle mi dělala společnost, když jsem nemocná musela ležet v posteli. Teď ji čtu malému synovi a chodí poslouchat i tatínek :)
![kocour_mikeš kocour_mikeš](https://www.databazeknih.cz/img/users/23_/23430/23430.jpg?v=1381127960)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Jako náctiletý jsem ji na ZŠ zhltnul a četl pak ještě několikrát :) Doporučuju dětem co čtou, je to prima dobrodružství!
![Leome Leome](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Ještě nikdy se mi nestalo, abych nějakou knihu četla dvakrát, nicméně, u Robinsona jsem tohle pravidlo porušila. Myslím, že hodnocení všech uživatelů vypovídá za vše: oblíbená kniha děti i dospělých lidí pro chvíle nepohody.
![RudýOnkel RudýOnkel](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Na můj vkus zdlouhavé popisy a příliš velká náboženská orientace. Autor si myslel, když Robinson musel čekat na záchranu něco přes 28 let, tak i čtenářovi to musí tak dlouho trvat než to přečte. Jinak pěkný příběh :)
![KatChiss KatChiss](https://www.databazeknih.cz/img/users/15_/15514/katchiss-Lr0.jpg?v=1560932604)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
První díl byl napínavý, dobrodružný a zajímavý. Druhý díl už mi přišel plný zbytečných informací a dlouhých popisů. Kniha jako celek je ale napsaná krásným jazykem.
![Vysky Vysky](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Velmi povedené dílo. Knihu jsem ve svém dětství četl několikrát, dokonce jsem jí měl u maturity. Kniha je už od prvních několika stran čtivá a napínavá. POZOR SPOILER: Kniha bude čtenáře postupně provázet Robinsonovým životem na opuštěném ostrově a také jeho zachránou a návratem domů.
![jarki jarki](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Úžasná knížka, kterou by si měl přečíst každý. Jenže teď je více obdivován film než kniha.
![Koňadra Koňadra](https://www.databazeknih.cz/img/users/60_/60671/m_konadra-b6k.png?v=1605116008)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Sny, detstvo a ešte raz sny. Ľudkovia zlatí, to bolo tak krásne dobrodružné, exotické a zároveň romantické. Po nociach sme s bratom odvážne, pod perinou, pri baterkách a v pyžamkách plánovali, ako stroskotať na pustom ostrove, aký by ten ostrov mal nevyhnutne byť a čo všetko by sme tam potrebovali navláčiť zo stroskotanej lode, aby bol náš pobyt na ňom síce úžasne dobrodružný ale na druhej strane i dostatočne pohodlný.
![edith79 edith79](https://www.databazeknih.cz/img/users/36_/36203/m_edith79-VYK.jpg?v=1693892109)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Krásná knížka. Pamatuju si, že jako dítě jsem Robinsonovi život na ostrově dost záviděla :-)
![Alinka2 Alinka2](https://www.databazeknih.cz/img/users/92_/92184/m_alinka2-Ck9.jpg?v=1570997175)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Kniha velmi čtivá. Přečetla jsem ji jedním dechem. Je tu náznak osvícenství, důkaz toho, že člověka jen tak nic nezlomí.
![Langosh Langosh](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Kniha byla čtivá. Myslel jsem, že bude jen o Robinsonově pobytu na ostrově, ale Robinson toho prožil daleko více.
![adrianna0305 adrianna0305](https://www.databazeknih.cz/img/users/61_/61810/m_61810-zEB.jpg?v=1466608913)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Datováno léta páně 2016, kdy je knižní trh zavalen prapodivnými trilogiemi, byl pan Crusoe a jeho oblíbený den v týdnu Pátek příjemnou čtenářskou oázou :-) Už jsem málem zapomněla jak chutná kvalitní literatura :-)
![ppetaa27 ppetaa27](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/133969/m_ppetaa27-VJ6.png?v=1580562576)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Jedna z knih povinne cetby, ktera me vazne bavila. Uz se tesim, az bude syn vetsi, abych mu ji mohla cist. Super. Doporucuju :)
boj o přežití trosečníci anglická literatura ztroskotání, potopení lodě klasická literatura sami na ostrověAutorovy další knížky
1975 | ![]() |
2022 | ![]() |
1968 | ![]() |
1971 | ![]() |
1970 | ![]() |
Krásná kniha s překrásným popisem může, který se snaží přežít na ostrově. Rozhodně doporučuji.