Robinson na Otavě
Karel Klostermann
Soubor povídek od jednoho z největších znalců Šumavy. Povídky určené pro mládež popisující romantické táboření dvou chlapců. Autorovou inspirací byl těžký život dřevorubců a sklářů z malých vsí v této zapomenuté ale krásné oblasti. Kniha obsahuje tyto povídky: Robinson na Otavě, Svalený balvan, Dědova vina, Pytlák.... celý text
Kniha pro děti? To si sirotci přijdou na své... Možná tak první, či druhá povídka. Ostatní jsou opravdu povídky z pera znalce Šumavy, pana spisovatele Klostermannna.
Popis přírody, v jakékoli roční době, je opravdu barvitě popsán a život lidí v té době... v knize Ze světa lesních samot jsem psal, že bychom to nevydrželi ani půl roku. Teď to podepisuji.
Skvělá kniha, kterou jsem přečetl až dnes a škoda, že se mi nedostala do ruky i jako dítěti školou povinné. Pozdě, ale přeci.
Fascinující líčení drsné šumavské přírody, drobných lidiček a jejich osudů. Klostermann je podle mě dost nedoceněný autor. Pokulhává jedině ta vstupní povídka, která je opravdu pro děti, další už mají hodně silný náboj - především v životě a boji s horami a počasím, ale i v oblasti mezilidských vztahů.
Kniha je opět plná drsných ale krásných povídek. Některé povídky už četl v jiných knihách, ale to nevadí, přečetl jsem je znova a znova se mi líbily. Měl jsem vše jako před očima. Styl Karla Klostermanna se mi líbí, a proto čtu jeho knihy rád.
Knihu jsem dostala jako malá holka k Vánocům a moc ráda jsem ji četla, i když tenkrát na mě nějaké povídky působily dost depresivně. Ale určitě stojí za přečtení, když jsme později jezdívali na Šumavu, často jsem na knihu vzpomínala a nedávno jsem si ji přivezla od našich do své knihovny a i po letech jsem se do ni začetla a moc se mi líbila. Klostermann byl pan spisovatel.
Nenechte se odradit tím, že jsou povídky ,,určené pro děti,,. Jsou krásné, čtivé a určitě vhodné pro všechny věkové skupiny. Navíc vás nutí k zamyšlení. Pro mě 5*.
Vzpomínám, jak jsem tuto knihu četl ve dvanácti letech. "Robinson na Otavě" byl napínavý od začátku do konce. Klosterman byl zkrátka "pan spisovatel"!
1955 | Ze světa lesních samot |
1972 | V ráji šumavském |
1941 | Mlhy na Blatech |
1971 | Skláři |
2004 | Erotomanie |
Tahle kniha skutečně mate tělem. Vypadá jako pro děti, přitom jde o horory, kde se umírá ve vánici, sousedi přes řeku se nenávidí k smrti, drobná lež zničí celé hospodářství a podobně. Velmi se mi líbila titulní povídka, která je trochu jiná, o dvou klucích, kteří chtějí žít jako Robinson, která zpočátku působí až naivňoučce, možná autobiograficky vzpomínkově, ale změní se v naprosté vnitřní drama, kdy i mě se svíralo hrdlo. Skvěle vylíčená atmosféra, situace, postupující proměna okolností a tedy i psychologie hrdinů, ukázková povídka.
I ostatní povídky byly výborné, zůstane mi taky v srdci Dědova vina o tom, jak i když člověk štěstím vyklouzne z patálie, provází ho to celý život jako něco, čeho se mu dostalo vlastně neprávem. Skvělé. Milý pane Klostermanne, klobouk dolů!