Konec léta
Anders de la Motte
Roční období série
1. díl >
Strhující krimidrama z pera oceňovaného švédského bestselleristy Anderse de la Motte. Za soumraku na konci léta roku 1983 prolezl pětiletý Billy Nilsson dírou v plotě ze zahrady do kukuřičného pole – a nevrátil se domů. V poli našli jen jednu jeho botu. Příbuzní, policie i sousedé po něm několik dní marně pátrali. Příběh ze zapadlé jihošvédské vesnice obletěl celou zemi, zdevastoval rodinu Nilssonových a po čase se na něj zapomnělo. A pak, dvacet let poté, potká Billyho starší sestra Veronica na skupinové terapii ve Stockholmu mladíka, který začne vyprávět o svém zmizelém kamarádovi. O tom, jak si s ním hrál v zahradě. O skrýších, které důvěrně znala i Veronica… a které měly zůstat neodhaleny. Stejně jako pravda o tom, co se stalo onoho horkého večera.... celý text
Literatura světová Thrillery
Vydáno: 2018 , Knižní klubOriginální název:
Slutet på sommaren, 2016
Nic moc překvapivého . Volnější vyprávění směřující k tak nějak očekávanému konci.Tedy ne že bych to uhádl.Ale zas tak špatné to není.
Autor mne velice baví. Zatím jsem od něj četla vše a musím říct, že nebýt jména na přebalu, netipla bych si, že knihy píše jeden a ten samý člověk. Trilogie Game byla svižná,dvoudílné Memorandum bylo psáno naprosto jiným stylem a teď je tu Konec léta s dalším stylem vyprávění. Anders de la Motte mne nepřestává překvapovat a hlavně bavit. Postava Veronicy je velice komplikovaná, těžko jsem si ji představovala, sžila se s ní. To s Mattiasem mi to šlo lépe. Příběh zajímavý. Měla jsem hned několik hypotéz, které se i postupně bortily. Konec překvapivý a děsivý. Nemohla jsem nevzpomenout na Tajuplný ostrov s DiCapriem.
Ze začátku mě kniha zaujala a bavila, tak po 100 stranách jsem trochu ztrácela takové to začtení a musela jsem občas číst stránku i 2x, ne že by mě přestala bavit, ale prostě se mi to nečetlo asi tak dobře, zkrátka a dobře mi prostě občas utekla nějaká ta myšlenka jinam. Stávalo se mi to nějak často a nevím úplně přesně čím to vlastně je. Ale ke konci přišel obrat, od návštěvy otce po boku Isaka společně s motelovou částí jsem si říkala větu: "Tak jsem divná já a nebo je autor kapku na hlavu?" Najednou mi to připadalo celé naprosto praštěné a trochu i zvrácené... a nakonec... rozuzlení knihy bylo skutečně zajímavé a hltavé počtení, ale prostě mi jen běželo hlavou "What the hell." Možná je to mnou, ale byla to druhá kniha z edice Švédské thrillerové literatury a prostě asi nebudu úplně žrout švédských knih. Uvidím, ale bohužel mám smíšené pocity a úplně nevím, jestli bych to někomu doporučovala. Určitě to nebylo špatné a dočíst se to dalo, jen občas jsem si říkala, že je to prostě trošičku přitažené za všechny možné vlasy ve Švédsku.
Kniha se mi četla dobře a rychle... Rozuzlení knihy bylo pro mě vcelku nečekané... Ale pokud chce někdo nějaký relax, doporučuji...
Prijemne a ctive drama. Rozuzleni prekvapive, i kdyz jista voditka rozumne napovidaji nektere souvislosti. Jednu hvezdicku strhavam za charakter hlavni postavy - Vera pro me byla do poloviny knihy hrozne komplikovana a necitelna, vubec jsem se v ni nedokazal zorientovat. Na jednu stranu hrozne povrchne popsany vztah k Leonovi, ktery se strucne objasni az v zaveru knihy a ktery je pro hlavni dejovou linku mozna zcela nepodstatny, ci zcela povrchni vztah k Ruudovi. Naproti tomu jeji "sjizdeni se" utrpenim druhych je popisovano natolik niterne, az to rusi, resp. odvadi pozornost. S motivaci pro takovou zavislost jsem se nejak nedokazal ztotoznit.
Struktura pribehu pro me byla take rozporuplna - na jednu stranu je Vera temna, sebedestruktivni, mysteriozni, na druhou stranu rusi pribeh nektere prvoplanove "efektni" momenty (Vera si oblekne matciny saty). Ale to uz jsou jen takove stouralovy malicherne poznamky ;). Knizka urcite stoji za precteni, pokud mate chut na nejaky thriller.
Velmi čtivé. Nemohla jsem knihu odložit, dokud jsem ji nepřečetla. Závěr mě překvapil. Určitě stojí za přečtení.
Knihu jsem si dal kvůli autorovi od kterého mám dvě knihy , Memorandum a Ultimátum .Tato kniha je o něčem jiném úplně jiný styl autora . Příběh to není špatný ale myslím si že už i hodněkrat literárně i filmově zpracované téma ...tajemství v rodině apod.. rozuzleni ke konci předvídatelné a jak říkám ohrané..
Knihu jsem četla díky Čtenářské výzvě. Popravdě mě moc nezaujala, od půlky jsem přeskakovala stránky, což téměř nikdy nedělám.
Čtivá kniha s překvapivým koncem, ačkoliv z jemných náznaků lze dovodit, co nebo kdo za vším stojí.
Výborná knížka. Čtivá, napínavá od začátku až do konce a plná zvratů. Až do konce jsem netušila jaká je pravda, takže rozuzlení pro mě bylo překvapivé a od knížky jsem se nemohla odtrhnout. Rozhodně doporučuju.
Tak tohle bylo hodně zajímavé. Příběh o zmizení malého chlapce, který rodinu pronásleduje desítky let. Opravdu jsem měla spoustu verzí, co se s malým Billym vlastně stalo, ale konec jsem opravdu neodhadla.
Čtivá knížka se spoustou zápletek, které opravdu umí zamotat hlavu.
U této knihy mně velmi zaujala anotace.
Kniha je čtivá, zaujme hned od začátku. Bohužel jsem čekala něco úplně jiného. Chtělo by to trošku více napětí a akce. Dávám čtyři hvězdy za konec který jsem opravdu nečekala a překvapil.
Musím říct, že byla povaha hlavní hrdinky velmi osvěžující. Nejednalo se o nějakou dokonalou postavu, ale o cloveka s chybami ba či dokonce labilniho. Navíc konec byl pro mě překvapujici což se mi často nestává.
Druhá a třetí věta komentáře Zlatinka.Emily je trefa do černého. Nemůžu vyřešit záhadu, když od začátku vycházím z mylných předpokladů. Potom dlouho nic, život Veroniky/Very neposkytuje příliš zajímavé situace; odkazy na Leona působí dojmem, že snad existoval nějaký předešlý díl. Objeví se nová postava, notorický lhář s jediným cílem. A závěrečné odhalení pro mne vyznělo velmi nevěrohodně.
Takže já tohle "strhující krimidrama" určitě nedoporučím.
Občas jsem měla dojem,že když přeskočím pár stránek,tak se nic nestane.Nedělám to a i tady jsem vydržela.Děj se místy zbytečně protahoval,ale jinak téma bylo dobré.
Mě se kniha líbila hned od začátku. V samém závěru jsem si uvědomovala, že celý ten příběh byl postavený na jedné, vlastně na dvou lžích. Nebýt toho, příběh skončil po první kapitole. Kniha je členěná dvěma obdobími, létem 1983 a současností, kdy se v prvních dvou třetinách příběhu období střídají. Někdy jsem měla tendenci přeskočit a pokračovat číst jedno období, no ale naštěstí jsou kapitoly kraťoučké. Jen bych očekávala trochu rozvitý konec. Já osobě bych "ty dva" sloučila dohromady :)
thrillery švédská literatura krimi zmizení dětí
2018 | Konec léta |
2013 | Game |
2022 | Smrt přichází na prohlídku |
2019 | Podzimní případ |
2020 | Zimní oheň |
S postupem deje mi prisel cely pribeh cim dal vic nerealny a pritazeny za vlasy. Zaver nebyl prilis prekvapivy, spis jsem mela strach, aby se autor vubec dokazal vymotat ze vsech moznych zapletek a nastinenych situaci