Rodičovské vychytávky - 134 geniálních zkratek pro život s dětmi
Asha Dornfest
Rodičovské vychytávky jsou nepostradatelná příručka pro všechny, kteří čelí té těžké práci, na kterou nepřipraví žádná škola – péči o děti. Autorka čerpala ze svého oceňovaného blogu Parent-Hacks.com, kde s ostatními rodiči sdílela často neuvěřitelné nápady a tipy, které usnadňují každodenní život s dětmi. Knížka s vtipnými ilustracemi přináší 134 důvtipných vychytávek, které umožní celé rodině si v některých dříve obtížných situacích vydechnout a užívat si víc legrace.... celý text
Literatura naučná Rodina Zdraví
Vydáno: 2018 , EsenceOriginální název:
Parent Hacks, 2016
Rozhodně zajímavá knížka se spoustou vychytávek. Většinu z nich člověk nepoužije, myslím, že ta použitelná část se dá opravdu spočítat na prstech, nicméně není to knížka k zahození, její vtipnost, ilustrace a upřímnost dělá ze čtení prima oddech.
Uf teda, že by kniha obsahovala 134 geniálních zkratek, to opravdu ne. Většina jsou vcelku nefunkční doporučení na v podstatě neexistující problémy. Ve zkratce - Rodičovské vychytávky mě nenadchly. Několik užitečných typů obsahuje, ale ty bych spočítala na prstech jedné ruky. Mrhání papírem.
Pokud čekáte miminko, nebo máte doma batole, je to skvělá kniha přímo pro vás. Určitě nadchne i jako dárek pro všechny nastávající rodiče.
Najdete zde víc jak 134 vychytávek a nepochybuji o tom, že mnoho z nich využijete. Text je vtipný, přehledný a ilustrace jsou vážně zábavné.
Vedle těchto vychytávek by si snad i ta nejzbytečnější vychytávka Ládi Hrušky zasloužila vlastní ochrannou známku a jeho chipsy z kuřecích kůžiček rovnou michelinskou hvězdu.
Autorka knihy žije na západě USA a její rodičovský blog získal hned třikrát cenu za nejužitečnější blog. O své knize vychytávek pro rodiče říká: „V ruce držíte nepostradatelnou sbírku 134 jednoduchých tipů, nečekaných řešení problémů, které jsou nějak spojené s dětmi. Tvoří je komunita opravdových MacGyverů – rodičů, kteří sdílejí záblesky vlastní geniality a řešení spousty potíží.“
Na posledních stranách knihy pak autorka skromně dodává, že je její dílo výsledkem více než deseti let rozhovorů s tisícovkami lidí a přidává povzdech, že vůbec nejtěžší při vzniku příručky bylo rozhodování, které tipy stojí za zveřejnění. Stojí za zveřejnění!! Stojí za zveřejnění!!!
Tady je mých TOP 8 vychytávek Tety Čvachtové (spoiler, ale malej):
01: Jestli už vám nesedí podprsenka, oblékněte si vršek od plavek.
02: Rozstřihněte slipovou vložku a vyrobte si kojicí vložky do podprsenky.
03: Váleček na nudle použijte jako zábranu, aby se dítě neskulilo z postele.
04: Ofinu dětem stříhejte nůžkami na chlupy v nose.
05: Pomozte dítěti vylézt z postele „schůdkem“ z plechu na sušenky.
06: Cereálie ve tvaru O použijte jako cíl pro trénování na záchod.
07: Pověste malé dětské botičky na stromek mezi vánoční ozdoby.
08: Hovínko z plenky seškrábněte obracečkou.
Doporučená cena je 299 Kč, nicméně skutečná hodnota je nevyčíslitelná... Haha.
Musím uznat, že knih pojednávajících o rodičovství a mateřství je spousta. Ale tato mne zatím baví nejvíc. Je plná rad a vychytávek jak si věci alespoň trochu ulehčit.
+ Hvězda za to, že kniha není o jednom přečtení. Vydrží Vám delší dobu. Nejen s tím jak Vám dítě roste, ale i proto, že vyzkoušení vychytávek si bude potřebovat trochu sednout, než si je zautomatizujete.
+ Moc se mi líbí i úvod ke knize. Autorka tam popisuje vznik svého blogu, a začátky rodičovství. Dobu kdy si přišla trochu neschopná a sama.
+ Za pěkné členění knihy. Díky němu i s dětmi rychle najdete co zrovna potřebujete. ¨
+ Kniha je ilustrovaná. Vychytávky tak máte znázorněné velice jednoduše, dají se tak snadno pochopit.
+ Určitě tuto knihu mohu doporučit všem co děti plánují, na své čekají, nebo v rodičovských povinnostech trochu plavou.
vývoj a výchova dětí zdravý životní styl rodiče a děti
2014 | Méně je více - Minimalistické rodičovství |
2018 | Rodičovské vychytávky - 134 geniálních zkratek pro život s dětmi |
Není to úplně špatné. Některé nápady jsou známé. Některé nepoužitelné a zbytečné. Ale něco by se snad dalo použít jen si na to v případě potřeby vzpomenout, to bude možná problém.
Kniha je velice pěkně graficky zpracovaná.