Rodina
Mario Puzo
Posledný román Maria Puza, ktorý autor písal v priebehu dvadsiatich rokov a dokončila ho jeho spolupracovníčka Carol Ginová, je historickou romancou o rodine Borgiovcov, ktorú slávny tvorca Krstného otca vidí ako predobraz všetkých neskorších talianskych mafiánskych klanov. Príbeh sa začína roku 1492, keď kardinál Rodrigo Borgia zakladá dynastiu, preslávenú v dejinách travičstvom, krvismilstvom a intrigami. Autor sa sústreďuje predovšetkým na osudy dvoch Rodrigových detí, Cesareho a Lucreziu, ktorých životy poznamenala silná obojstranná vášeň. Zatiaľ čo sa otec Rodrigo stáva pápežom Alexandrom VI., duchovným vodcom katolíckej komunity, a jeho snom je získať späť pre kresťanov Svätú zem, jeho deti sa venujú svetským vášňam. Z Cesareho sa stáva schopný a neľútostný vojvodca, pôvodca aj obeť mnohých intríg a sprisahaní. Lucrezia sa venuje predovšetkým rodine a podniká diplomatické kroky...... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2002 , Media klub (SK)Originální název:
The Family, 2001
Pro mě osobně velmi milé překvapení. Renesanční Itálie nabízí množství námětů. Doba mnoha příležitostí pro ty, jež se nebojí zašpinit ruce. Nicméně každou akci stíhá reakce, s tím musí každý počítat.
I když Rodinu musela dopisovat Puzova spolupracovnice, na způsobu vedení příběhu jsem nic nepoznal. Čtivě napsané, historicky přesné.
Otázka "Jak to bylo doopravdy?" zůstává v každém historickém románu, avšak mě osobně autor přesvědčil o vlastní teorii na události kolem rodiny Borgiu.
Toto je má druhá nejoblíbenější kniha od Puza. Dává zajímavý pohled na Itálii tehdy dávno, kdy intriky a způsoby byly vlastně stejné, jako teď... ;-)
Rada čítam o Borgiovcoch a mám rada knihy od Maria Puza, takže tento román som nemohla vynechať. Vydarené dielo, možno sa niekomu zdá trochu mimo témy mafie, ale veru nie je, Borgiovci sú veľmi zaujímavá rodina a určite položili základy mafie v talianskom štáte.
Za sebe musím říct, že není špatná ale ze Siciliánem a Kmotrem se nedá vůbec rovnat. Děj mi přijde strašně vláčný a nemůžu se ubránit asociaci ze zpomalenou kazetou.
Poslední Puzova kniha a já tleskám. Doporučuji, pokud se chcete odprostit od knihy a být nezatíženy, raději ji čtete až po návratu z Vatikánu.
aristokracie, šlechta 16. století papežové Borgiové historické romány poslední kniha autora
Čakal som od tejto knihy trochu viac po Kmotrovi a Sicilčanovi zatiaľ podľa môjho názoru najslabšia kniha. Síce sa toho v knihe udialo mnoho, ale chýbala tomu iskra.