Rohy
Joe Hill (p)
Před rokem přišel Ig Perrish o jedinou bytost, kterou miloval. A nejen to, všichni si myslí, že je tím vinen právě on. Ráno po prvním výročí té strašné události se probouzí s kocovinou – a s rohy na čele. Je to jen halucinace nebo se skutečně stal tím děsivým ďáblem, za nějž už ho mnozí stejně pokládají? Rohy jsou nepříjemně skutečné a Ig záhy zjišťuje, že k nim dostal i zvláštní schopnosti, s jejichž pomocí může odhalit zrůdu, která zavraždila jeho lásku a zničila mu život. Hranice mezi andělem a ďáblem je však nebezpečně tenká.... celý text
Literatura světová Horory Thrillery
Vydáno: 2022 , Beta-DobrovskýOriginální název:
Horns, 2010
Dlho som čakal kým som si knižku vytiahol z knižnice a myslím že sa tak stalo v pravý čas. Zasiahla ma od začiatku a nenudila (priznávam sa pod vplyvom rohov že len miestami). Názorovo je veľmi otvorená, až vše objímajúca. Autor píše s ľahkosťou, vyberá si zaujímavé prostredie a pracuje fantasticky s napätím a dialógmi, a to aj vtedy keď sa netýkajú odhaľovania pravdy o vražde Merril. Príbeh sa rozvíja pomerne rovnorodým tempom, kde situácia nadväzuje na tú nasledujúcu a prirovnania v deji sú veľmi dobré, až metafyzické. Retrospektívy alebo flashbecky, ktorých je dej plný, sa začínajú objavovať v druhej kapitole. Máme možnosť nahliadnuť tak do detstva hrdinov poznamenaného zmätkami dospievania, objavovania seba a okolia, iných ľudí s ktorými sa často nechcú stotožniť. Pritom trošku barličkou alebo skôr poznávacím znamením autora je prirovnávanie výrazov alebo postojov postáv ku scénkam zo známych filmov, kníh či komixov. Príbeh kolíše neustále od dobra ku zlu a asi v polovici knihy som začal mať pocit že táto knižka určite nebude mať šťastný koniec. Lenže šťastný tu nieje najmä začiatok, kedže vieme že hlavný hrdina je od smrti svojej lásky Merril tragická postava. Veľmi som dúfal že fantasy prvky v tomto románe nebudú podliehať nejakým úplným výmyslom autora ktorý ich bude používať bez ohľadu na logiku podľa potreby, ako sa tak často stáva (aj u Kinga), a zbytočne tak narobí čitateľovi bordel. Moje priania boli nielen vyslyšané, schopnosti Igga a ich blokácia dokonca zapadali logikov do príbehu. Hoci nieje na filozofickú tému Boh vs. Diabol, ľahké napísať niečo nové, v tomto prípade sa podarilo aspoň niečo originálne. Páčilo sa mi ako postavy balancovali na hranách svojho svedomia, dobra a zla. Postavy niesu ploché, no súčasne podliehajú spisovatelovím zámerom. Táto ich dvojakosť robí pre mňa knižku zaujímavou a veľmi ma potešil fakt že sme sa mali možnosť pozrieť na hlavného hrdinu a jeho priateľku aj z pohľadu hlavného záporáka, a to ešte pred rozlúsknutím niektorých orieškov. Deju to dodá nielen retrospektívu pre lepšie pochopenie rozpoloženia postáv a ich situácie, ale hlavne tú podstatnú štipku naviac ktorú všetci chceme vedieť. A tou je pravda ako sa stala vražda Merril a čo ku nej viedlo. Postavám sa niekedy dostaneme celkom pod kožu až v závere knižky. Je to spôsobené famóznou schémou príbehu a flashbackov ktoré putujú stále hlbšie do pohnútok postáv a pritom stále menej do ich minulosti. Dotvárajú pre mňa príbeh ako kruh, kolobeh do ktorého sme boli hodený v jeho strede. Preto mám aj chuť prečítať si ju ihneď znova a objavovať v nej niečo nové, lebo viem že by som toho objavil neúrekom. Priznám sa že som neočakával taký sentimentálny koniec okolo rozchodu Merrin a Igga, ale skôr niečo v medziach ľudskej nerozhodnosti. Vyústenie tohoto jedného príbehu (nedá sa povedať že šlo o dejovú linku), bolo pre mňa predčasným koncom. Hoc ďalej knižka pokračuje zaujímavo, nedá sa povedať že by v nej ostal tak silný náboj a koniec pre mňa ide dostratena. Absolútny koniec, akčné scény a všetko okolo vyvrcholenia mi prišli pateticky pritiahnuté za vlasy. Koniec nestratil svoju morálnu, filozofickú polemiku a atmosféru, ale žiaľ bohu zdalo sa mi akoby už vyplývala už len zo zmätku zo všetkých tých predošlých slov a udalostí. Koniec bol na úrovni, ale pre mňa výrazne slabší ako zvyšok knihy. Áno spisovateľ v ňom docielil aby všetky súkolia príbehu do seba zapadli, ale súčasne sa nevyhol klišé prvkom populárnej post-modernej literatúry „na jedno použitie“. A to je čertovská škoda. P.S. – ten slovenský preklad je fobos a deimos.
Joe Hil asi nebude můj oblíbený autor. Přečetl jsem Černou krabici, Bobbyho Conroye a Rohy a ani jedno mě nijak neoslovilo. Rohy jsou polomysteriózní polodetektivka s náboženskou tématikou v pozadí. Průměr.
Zkusím film s Danielem Radcliffem - snad to bude lepší.
Nějak jsem se v té knize strácela.Příběh byl zajímavý, ale přišla jsem na to vlastně až po přečtení knihy. Jinak Hilla mám moc ráda jeho Černá krabice je prostě SUPER.
Môj komentár na túto knižku tvoria iba nesúrodé postrehy, za čo sa ospravedlňujem. Neviem napísať nič, čo by malo hlavu a pätu. :-)
Pri čítaní som si hovorila, že toto dielo asi nie je veľmi vhodné na vianočné obdobie. :-) Alebo je? ... Svojrázne podanie tematiky Boha a diabla, dobra a zla... môže byť. Ale:
celkom často som bola pohoršená, ustavične som narážala na nadávky, perverznosti a rúhačstvo. Toto nemám rada, odrádza ma to od čítania.
neobľúbila som si žiadnu z postáv. Myslím, že autor sa zameral výlučne na opisy svojich zvláštnych satanských predstáv, a do deja zasadil zopár náhodných okoloidúcich (diablov).
štýl mi nesedel a keby som nevedela, čí syn J. Hill je, tak mi to nikdy nezíde na um.
mala som dojem, že z knihy vanie zlo, veľmi veľa zla na úkor dobra, z čoho mi bolo až smutno.
občas som bola prekvapená. Podľa mňa sa v knihe striedali kapitoly napísané veľmi dobre a originálne – s takými, ktoré boli napísané dosť zle.
Zhrniem: čakala som niečo iné, u knihy ako celku negatíva prevyšujú pozitíva, preto dávam dve hviezdičky. Rešpektujem autora ako jedinečnú osobnosť, ale mne svojím dielom rozhodne neulahodil.
Doplním (máj 2016): Film sa mi páčil omnoho viac ako knižka.
Bohužel jsem se ke knize zatím nedostala, ale po zhlédnutí filmu Horns s Danielem Radcliffem, pro nějž byla tahle kniha předlohou, určitě si knihu přečtu.
Asi som v tom videla niečo viac, ako to, čo tým chcel autor povedať. Ale metaforicky vzato: dobro je súčasť zla a naopak, ľudia sú falošní a krutí, no 1 z 10tich dokáže robiť pekelne dobré divy- a zaobalenie tejto myšlienky sa mi v tomto podaní podivuhodne páčilo.
Velmi dobrá kniha do strany 181.Poté co Ig promlouvá k svým věrným hadům,tak mě to přestalo zajímat.65%.
Moc pěkná kniha s dobrým příběhem, jen mi malinko vadilo, že 98% postav je v skrytu duše zlých a záporných a hlavní padouch je zlý až příliš a ti kladní mají zase andělská křídla. Vyloženě mě nudily pasáže s hady, ale jinak rozkrývání celého smutného příběhu bere dech.
Je dost znát, čí syn Joe Hill je. Celá zápletka upomíná k jeho otci v nejlepších letech a v tomhle případě to není na závadu, spíš naopak. Zajímavě rozehraný příběh a poměrně originální nápad s rohy, které berou člověku zábrany a on říká, co si myslí, oceňuji a prakticky po celou dobu baví. Charaktery jsou výborně propracované, nepostrádají motivaci a titulní Ig je řádně tragický hrdina a nepostrádá ani pořádného, i když možná malinko očekávaného a šablonovitého záporáka. Toho ovšem Hill dovedl vykreslit tak skvěle, že to vlastně nevadí a opravdu mu přejete jen to nejhorší. Příběh temně romantické lásky je strhující, a ačkoli známe rozuzlení, také nesmírně působivý. Ke kladům musím připočítat i některé cynické hlášky a černohumorné momenty. Kniha bohužel ve druhé polovině trošku ztrácí dech a Hill se IMHO malinko ztrácí v popisu všemožné akce a vrší taky dost klišé a někdy i prapodivných náhod. Zakončení asi nemohlo být o moc jiné, takže s tím problém nemám. Horns asi není dílo, k němuž by se člověk vracel vícekrát, ale jako originální cynický thriller funguje hodně dobře. 70%
Skutočne je poznať,že syn sa poddal na otca a jeho dielo veľmi pripomína tvorbu jeho otca S.Kinga. Autor má zmysel pre gradáciu deja...pre viacvrstvové rozprávanie príbehu ktorý nie je tuctový ale ani nič prevratné. Postavy sú živé a postupne ako ich autor predstavuje od minulosti po súčasnosť skladá sa nám všetko ako mozaika do grandiózneho finále...Hill je správne brutálny a nechutný kedy si to žiada príbeh ale nikdy to nie je prehnané a účelové...surovosť a chlad príbehu je umne a s citom zviazaný s romantickou líniou ktorá je živá a uveriteľná. Knihe dávam 80-90 % a som spokojný....číta sa to ľahko...kniha vám zaberie nejaké dva dni a bol som zvedavý na koniec knihy či sa udrží celistvosť príbehu.
Po čertech povedená kniha! Těšil jsem se na ní, ale stejně jsem nečekal, že bude tak pekelně dobrá.
Originální zápletka, strhující, ďábelsky sevřený příběh, který ze začátku jen vystrkuje růžky, ale nakonec umí pěkně přitopit pod kotlem. Především ale jde o nečekaně dojemnou, intimní a nostalgickou love story, ze které vás píchne u srdce jako rohatej s vidlemi.
Styl Joe Hilla je opravdu velmi podobný stylu jeho otce Stephena Kinga, a dle mého názoru nezůstává ani kvalitou příliš pozadu. Joe Hill si dokáže čtenářovu duši získat především skrze živé postavy. Mají bohatý vnitřní život, dokážete se s jejich bolestmi a touhami ztotožnit. Za některé byste buď dali ruku do ohně nebo je naopak poslali k čertu.
Prostě je hřích tuhle knihu nemilovat a každý, kdo ji mine, by se měl smažit v pekle.
PS: Film se také povedl, ale zůstává pozadu, protože příběh opravdu vyniká díky vnitřnímu životu postav. A jelikož na konci dojte i na nějaké ty dějové zvraty, důrazně doporučuji zvolit knihu jako první.
Jedním dechem od první do poslední stránky! Je pravda, že v prostřed bylo pár nudnějším řádků, ale v celkovém dojmu z knihy se úplně ztratily a nebýt toho, že jsem si přečetla komenty níže, ani bych si na ně nevzpomněla.
Hlavní dva pocity, které na mě z téhle knížky působí, jsou smutek a deprese. Ale moc pěkně napsanej smutek a deprese.
První část z pěti je naprosto skvěle rozvržena, jsou zde úchvatné momenty a vy jste namlsaní na to, co bude dál. Druhou částí Joe Hill zpomalí děj a bohužel už se nedostane do fáze, aby vás uchvátil stejně jako na začátku. Jeho kniha postrádá hororovost v tom skutečně děsivém smyslu, jsou zde jen nepěkné scény, které jsou dobře napsané, ale příliš neděsí. To a celkové směřování zápletky a jaksi nenápaditý konec nakonec vedou k tomu, že ke konci příjemné pocity mizí úplně a vy jste rádi, že je konec a že už o Igovi nic dalšího číst nemůžete. A přitom se s těmi rohy daly dělat takové divy.
Z první a druhé části jsem byla nadšená, druhá polovina knížky mě nebavila. Mohlo se přeskočit až k velkému finále. Příběh byl vymyšlený dobře, celou dobu mi Iga bylo líto.
Asi jsem měla moc velká očekávání. Tohle byla moje první kniha od J.Hilla a asi na dlouho poslední. První dvě části mě neskutečně bavili, po půlce se to podle mě nějak zvrtlo a nudilo mě to. Někde bych uvítala trochu víc detailů, v některých částech jich podle mě bylo zase poměrně hodně. Přečíst se to dá. Kniha celkem svižná ale to něco navíc mi tam chybělo..
Po zklamání, které jsem nalezla v Černé krabici, jsem nečekala nic dokonalého. O to větší tedy bylo moje překvapení. Rohy mi byly perfektními společníky po dva líné dny, kdy jsem je nemohla pustit z ruky. Neskutečně čtivé, šokující, nesmírně originální dílo. První Hillovka, která mě dostala do kolen, a doufám, že rozhodně nebyla poslední.
Joe se rozhodně potatil. Dílo je povedené, čtivé a příběh parádní, docela i pracuje s city. V průběhu pociťujete nechuť (možná až nenávist) k určitým postavám, u některých to tak zůstane, ale minimálně u jedné se to však obrátí. Igova proměna je zajímavá, zprvu to vypadá, že jeho samotného rohy také dostanou (v tom negativním směru), ale dokáže si uchovat svou lidskost a dobrotu.
Knihu určitě doporučuji! :)
2013 | Vánoční říše |
2010 | Rohy |
2011 | Vítejte v Lovecraftu |
2016 | Ohnivý muž |
2007 | Černá krabice |
Velmi dobrá kniha. Zajímavý nápad a slušné provedení. Některé scény byly teda hodně nechutné, ale ono to tak nějak k tomu ději patřilo. Joe Hill se evidentně potatil.