Kat
Roman Horňák
Roman vás z pozície detektíva opäť prevedie kompletným vyšetrovaním zaujímavého skutočného prípadu. Aj na Slovensku sú ľudia sú schopní neuveriteľných vecí a to, čo sa dočítate v diele Kat vám vyrazí dych! Pred brutálnym katom a jeho nechutnými spôsobmi popráv sa zastavuje rozum bežného smrteľníka. Ako sa ho podarí zastaviť? Nie je kríž ako kríž. Jeden z nich sa od stoviek ďalších, niečím líšil. Korpusom! K drevu tohto kríža bol priklincovaný človek. Muž! To, že sa vrah inšpiroval umučením Krista, niet pochýb. V priebehu nasledujúcich troch dní sa nájdu ďalšie dve mŕtvoly. Tri vraždy v troch obciach, na prvý pohľad, navzájom nesúvisiacich… … ale iba na prvý pohľad. Aj napriek tomu, že každý z nich, žil diametrálne iný život, niečo mali spoločné… MINULOSŤ! A tá ich práve dobehla… Kat: “Hľadiac na korpus Ježiša Krista, by každý prinajmenej očakával, že je vyrobený z dreva, hliníka, či ako odliatok z mosadze. Tento korpus bol však iný. Bol skutočný! Skutočne živočíšny. V mysli som sa vrátil späť. Prirodzene späť v čase. Odhliadnuc od okolia, mal som dojem, že stojím pod krížom na Kalvárii, tvárou v tvár človekovi, ktorý o sebe tvrdil, že je Božím Synom. Precitol som. Aj keď na kríži visel celkom iný muž, spôsob popravy, podobný tomu spred dvetisíc rokov bol rovnaký, až identický, povedal by som. K drevu kríža bol pribitý človek. Človek, muž, doslova zdratý z kože. Vyzeral akoby sa na ňom vybláznila skupinka medikov. Odpľul som si. Nie z neúcty. Skôr preto, že sa vo mne zdvihla hladina žalúdočných štiav. Násilných vrážd som už videl zopár, no táto tromfla všetky doterajšie. V rebríčku čo do brutality, obsadila bezkonkurenčne prvé miesto.”... celý text
Roman Horňak - KAT
Počet strán: 333
Vydavateľstvo: @vydavatelstvo_elist
Žáner: #detektivka
V skutku zaujímavý príbeh plný zverstiev.
Tým, že sa autor odpichol od skutočného prípadu o to väčšie zimomriavky a znechutenie nad samotným činom som cítila.
Tri vraždy hneď na šupu v úvode a jeden potenciálny vrah, ale, je to on? kde su dôkazy? A ako to všetko prepojit?
Musim povedat, ze hoci ma v knihách poväčšinou baví časť kedy sa odohráva vražda než samotné vyšetrovanie , tu to bolo naopak prvá časť knihy hoci bola brutálna ma nebavila tak ako samotné vyšetrovanie a uvažovanie ako? A prečo?
Záver knihy bol fantastický a ja sa teším na ďalšie knihy od nášho slovenského spisovateľa, keďže toto bolo moje prvé srretnutie
P.s. Až v polke knihy som si uvedomila, že detektív sa volá tak ako autor
Štafeta č. 101
Za štafetu dakujem @jurakovabetty a @roman_hornak ďakujem za výbornú knihu
#podporujemeslovenskychautorov #kniznastafeta #kniznarecenzia #romanhornak #milujemeknihy2
Antonacia:
Detektívny román Kat je 5. dielom obľúbeného slovenského autora Romana Horňáka. Roman vás z pozície detektíva opäť prevedie kompletným vyšetrovaním zaujímavého skutočného prípadu. Aj na Slovensku sú ľudia schopní neuveriteľných vecí a to, čo sa dočítate v diele Kat vám vyrazí dych! Pred brutálnym katom a jeho nechutnými spôsobmi popráv sa človeku zastavuje rozum.
Močiar vlastnej utópie!
V poradí piata kniha slovenského autora, povolaním detektíva, píšuceho pod pseudonymom. Už skôr som si uvedomil, a vlastne som tak trochu prekvapený, že Horňákove kriminálne príbehy doteraz nemajú žiadne zaradenie do série...
"Nenávisť či pomsta ešte nikomu šťastie nepriniesli."
Tri brutálne vraždy v okolí Košíc, ktoré vyšetrujú miestni kriminalisti Remeň (samotný autor) a jeho kolegyňa Viki, pričom im kolegovia z oddelenia výdatne pomáhajú. Veľmi oceňujem Horňákov štýl. Napriek smutným a závažným témam mi pri tomto autorovi imponuje skutočnosť, že z jeho titulov na mňa dýcha akési teplo domova, proste tu cítim človečenstvo.
"Ciboha, toto je zvuk. To je zvuk, opera. Znaš, dakedy som bul automechanik... Šicke z valalu ku mne chodzili. Co z valalu, z calej doliny. Laci Pišak bul dakto! Farar, učiteľ, starosta a Laci! Štyri kapacity vo valale!"
Roman Horňák rozhodne nesklamal. Kniha je inšpirovaná skutočným prípadom, ktorý sa stal. Výborné, číta sa to samo, zvládol som to na posedenie. A teším sa na voľné pokračovanie, šiestu knihu v poradí, ktorou je Sexeso.
Kriminálka trochu z iného šuflíka ako väčšina, t. J. nie klasický scenár. Slovenské mená a niekedy aj slovenské výrazy sa mi pri čítaní páčili a dĺžka kapitol a aj knihy je tak akurát. Dej opisovať nemusím, určite som sa nenudil ani kúsok
Nevyriešené účty s Bohom riešil diabolským spôsobom.
Tentokrát Roman Horňák rieši 3 vraždy; vraždy ktoré spolu nesúvisia (či?) - vraždy, ktoré sú vykreslené do detailov (nič pre slabé a citlivé povahy) - a čitateľ je vlastne rád, že do tohto sveta nepatrí (a predsa...)
Dozvedáte sa, aká tenká hranica je medzi láskou a nenávisťou, vierou a zavrhnutím (prečo Boh dopúšťa utrenie?) - skrátka táto kniha vás vtiahne do mrazivého sveta zla a krutosti.
Hlavného hrdinu, vyšetrovateľa Romana, už poznám z predošlej knihy, takisto jeho kolegyňu Viki aj zvyšok vyšetrovacieho tímu. Na autorovej tvorbe sa mi páči, že ide priamo na vec.Otvorím ebook a tam si dva páryky hľadajú huby. O chvíľu nájdu mŕtvolou a nie hocijakú. Chlapa takmer bez kože pribitého o kríž v poli. Následne sa rozpúta veľké vyšetrovanie. Teraz musím vyzdvihnúť štýl písania Horňáka. S ničím sa nekafre, žiadne zbytočné opisy, ide hneď na vec. Zameriava sa
na dialógy, ktoré aj pri nechutných pasážach dokáže odľahčiť humorom. Taktiež postupy vyšetrovania sú perfektne napísané a pospájanie si troch, akoby nesúvisiacich vrážd.
Dynamika v knihe je úžasná, dá sa povedať, že knihu som prečítala za pár večerov, pretože ebooky čítam len večer v posteli. Dej je svižný, absolútne v príbehu nie sú hluché miesta, stále sa niečo deje, aj keď samozrejme, ten úvod do knihy vás riadne nakopne a vzbudí vo vás maximálnu dávku zvedavosti, či a najmä ako sa tento prípad podarí vyriešiť. Zvyšok ale vôbec nezaostáva, pretože ako som už spomínala, objavia sa ďalšie dve vraždy. Obete sú veľmi podrobne popísané, takisto aj ich nález a neskôr je dokonca aj opísané to, akým spôsobom boli obete zavraždené, celý popis/rekonštrukcia skutku. A nebol by to vyšetrovateľ Roman, keby nepríde na to, kto je páchateľom. Musím povedať, že hlavný hrdina mi je veľmi sympatický a brúsim si zúbky aj na ostatné autorove knihy.
Výborné, napínavé. Detektívky moc nemusím ale Horňak ma jednoducho vždy zlomí a ideeem až do konca. Je výborný autor, rozprávač...jednoducho to má prežité, vie sa vžiť do príbehov, preto sú všetky také ✌
Neskutočne drsné, brutálne a podľa skutočných udalostí. Skvelo zobrazené vyšetrovacie taktiky. Vidno, že Roman Horňák je super a vyzná sa.
Super. Mam tohoto autora velmi rada, podla mna je lepsi ako Dan. Chlap na krizi s osmirglovanou kozou, tak to je ina... Davam palec hore
Tak to byl mazec.
Super, moc se mi kniha líbila.
Trochu déle jsem ji četla, chybí mi slovenské televizní pondělky.Chichi.
Ale jinak pecka. Klidně obětuje čas a přečtu i další knihy od PANA HORŇÁKA.
Klobouček...