Román pro ženy
Michal Viewegh
Z ženského hlediska vyprávěný příběh o milostném tápání mladé redaktorky ženského časopisu je psán s ironickým nadhledem muže o generaci staršího. V rámci svých oblíbených "nápadů laskavého čtenáře" autor nyní jakoby mimochodem nabízí téma a formu, která je na naší současné literární scéně velmi módní: milostný román bez skrupulí, psaný velmi mladými autorkami a odehrávající se pokud možno v mondénní pražské společnosti. Roli mladé redaktorky zvládá autor s vtipem a samozřejmým nadhledem, i zde však objevíme autorovu oblíbenou, částečně autobiografickou figuru, která do děje přináší nečekanou pointu. Na daný žánr jde také o trochu jiné téma: osamělost, způsobenou sobeckým přístupem ke vztahu nebo snobstvím, hrajícím si na velký svět. Happy end je pak opravdu jen ironickým vyústěním "ženského románu".... celý text
![valovapeta valovapeta](https://www.databazeknih.cz/img/users/30_/30081/30081.jpg?v=1381127959)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
no, taková trošku blbost, ale dočetla jsem ji, vracet se k ní určitě nebudu, ale na oddych dobrý...
![malazluta malazluta](https://www.databazeknih.cz/img/users/31_/31147/malazluta-niX.png?v=1541055305)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Když jsem ji četla, tak jsem se bavila, ale to už je hodně dávno. Přiznávám, že teď už se k Vieweghovi nemám chuť vracet.
![BarushS BarushS](https://www.databazeknih.cz/img/users/78_/7849/7849.jpg?v=1381127928)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
A druhá knížka, kterou jsem si od Viewegha oblíbila. Četla jsem bohužel až po filmu, ale i tak se mi moc líbila.
![maximka maximka](https://www.databazeknih.cz/img/users/26_/26512/m_maximka.jpg?v=1725310012)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
kniha mi přišla daleko horší než film, který jsem už viděla víckrát, ale ke knize se už asi nevrátím... četla jsem od Viewega i lepší věci.
![princesse princesse](https://www.databazeknih.cz/img/users/23_/23148/23148.jpg?v=1381127960)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Vtipné, čtivé, povedené ... opět i film se vydařil. Podle Vieweghových románů se výborně točí. Zdá se.
![Bublinka. Bublinka.](https://www.databazeknih.cz/img/users/11_/11180/11180-rWS.jpg?v=1458474158)
Film se mi líbil hrozně moc (koukám,že jsem tady jediná:D). Knížku jsem si chtěla hrozně dlouho přečíst. Až na ni jednou došlo. Bylo to jedno velký utrpení. Dočítala jsem ji se stále se zvyšujícím zájmem o počet zbývajícíh stran. Přišlo mi to hrozně "utahaný" Myslím, že ze stejného důvodu jsem nedokázala dočíst Báječná léta pod psa a málem jsem nepřežila zfilmovaného nestydu, utahaný, utahaný, utahaný.... Takže Viewegha už prosím ne.
![modroocko modroocko](https://www.databazeknih.cz/img/users/52_/5268/5268.jpg?v=1381127927)
Oddychové čtení, já jsem nejdříve přečetla knihu a poté film. Kniha měla své kouzlo, ale podruhé by mne už nebavila. Je to škoda :-(
![Bowle Bowle](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
Poté, co jsem tuto knihu dočetla, jsem se zařekla, že už od Viewegha nic číst nebudu, protože Román pro ženy mě opravdu zklamal.
![1alena1 1alena1](https://www.databazeknih.cz/img/users/11_/11413/11413-Z0H.jpg?v=1529920710)
Knížku jsem přečetla, nehýkala jsem nadšením, ale dobré. Film byl dle ní udělán výtečně a dokonce jsem i ve Švandově divadle viděla divadelní podobu tohoto dílka a dobré. Dle mého soudu : 1. film, 2.divadlo a až na 3.místě kniha.
2002 | ![]() |
2006 | ![]() |
2010 | ![]() |
1994 | ![]() |
2011 | ![]() |
Další dílo z pera Michala Viewegha, k tomu není moc co dodat. Naprosto nenáročné čtení k vodě, ale zázraky od tohoto autora opravdu čekat nemůžeme.