Domek v Irsku
Julie Caplin
Romantické útěky / Romantické úteky série
Uvelebte se v oblíbeném křesle a užijte si výlet za dobrým jídlem a pitím na krásný irský venkov. Hannah se rozhodla pro velkou životní změnu opustí kariéru úspěšné právničky z uspěchaného Manchesteru a vydá se na šestitýdenní kurz vaření v Irsku. Cestou se zastaví v Dublinu, kde si užívá všechno, co nové město nabízí irské speciality, skvělé drinky a také společnost charismatického Conora, se kterým se náhodou seznámí. Když se další den přesune na malebný venkov a ubytuje se v útulném domku, zjistí, že to, co se stalo v Dublinu, tak docela v Dublinu nezůstalo Kulinářská škola, ukrytá mezi krásně zelenými kopci, naučí Hannah víc než kuchařské základy.... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2022 , CosmopolisOriginální název:
The Cosy Cottage in Ireland, 2021
Společně s dalším Útěkem se podíváte do Irska - země, které se přezdívá smaragdový ostrov. Tento díl mne nadchnul. Zařadil se u mě na pomyslnou první příčku žebříčku Caplinovek, kde mám již Kavárnu v Kodani a Hotýlek na Islandu. Řekla bych, že je to skutečně jedno z nejlepších děl autorky. Ovšem záleží na vkusu, můžete mít klidně jiné favority ️
Naprosto jsem si zamilovala atmosféru i prostředí. Troufám si říct, že Domek měl i nejlepší romantickou linku. Ono je to pořád podle stejného vzorce, ale tady to mělo takovou lepší chemii. Samozřejmě je kniha i o dobrém jídle a prestižní škole vaření. Líbilo se mi, jak je zde nenásilně zakomponovaná myšlenka welfare zvířat aneb humánní zacházení se zvířaty.
Jakožto oddechovka na nasání inspirace na cestování poslouží tahle knížka skvěle a určitě se do ní pusťte.
Snadno se čte. A to je vse. Je o milych lidech, v krasnem prostredi, o dobrem jidle. Ale je taky předvídatelna, plna klišé, hrdinové se vzdy nahodou(!) setkaji pri každé mozne prilezitosti, hlavni hrdinka u toho samozrejme vzdy vypada sexy. Postavy jsou nepropracovane, dělají kroky, ktere neodpovídají jejich povaham, porad dokola maji stejne uvahy. Hlavni dějová linka je dobra, jen skoda te nepropracovanosti.
Knihu jsem si pořídila právě kvůli cestě do Irska a byla jsem příjemně překvapená, že se odehrávala ve stejném hrabství a okolí, kde se teď sama pohybuji.
A prostě jsem se zamilovala.
Nesmírně jsem si užívala sledovat kontrast hlavních postav a jejich postupnou proměnu. Zamilovala jsem se. Tolik jsem se u knihy bavila, smála se i brečela. Ve volném dni jsem přečetla její většinu a nemohla se dočkat, až se dostanu k dalším a dalším stránkám.
Příběh utíkal rychle, příjemně a člověk se ani chvíli nenudil. Opravdu jsem vděčná, že jsem tomu, hlavně kvůli zemi, dala šanci! Jen co se vrátím domů, tak se pustím do dalších dílů.
Kdybych někdy psala knihu, tak si v ní splním přání - stejně, jako se to povedlo Hannah. Taky jste si najednou přáli mít dům ze kterého uvidíte příboj oceánu a všude okolo zeleň? Ochutnat Irský guláš a zapít ho výbornou whiskey? Takové pohlazení po mojí cestovatelské a gurmánské duši. Conor a Hannah se dokázali vyvarovat velkých a dramatických gest, takže za mě spokojenost.
Já vím, že tohle nejsou knihy, které vám změní život, ale někdy je prostě potřeba trochu té oddechovku, u které vypnete a nemusíte nic řešit. Jen se necháte unést do jiné země, kde si vychutnáváte příběhy hlavní hrdinky. Nechybí láska, trocha dramatu a hlavně šťastný konec. Miluji cestování a tohle jsou ideální knihy, mám vždycky potřebu někam odjet. Jsem moc zvědavá, kam nás paní Julia vezme příště :)
Moje první knížka od autorky. Zvolila jsem ji jako čtení na dovolenou. Dle recenzí jsem ale čekala poutavější příběh, zas tak moc mě nenadchla.
Opět moc příjemné odpočinkové čtení. Tahle "Caplinka" se u mě zařadila hned za Hotýlek na Islandu, který mám na prvním místě. A Irsko si píšu na seznam zemí, které chci navštívit...
Poté, co jsem dočetla knížku Olivovník od L.Riley se tohle nedá číst. Na začátku vášnivá líbačka Hanah s cizím mužem. Pak překlad "s kovovými nohami" a stačí to k tomu, že knihu odkládám. Upřímně nechápu, jak může mít tak vysoké hodnocení. Za mě 60%.
Romantika, dobré jídlo a Irsko. Trochu bych brala, kdyby tam bylo víc o škole vaření, ale to není záměr knihy. Určitě vyzkouším jídla a mám chuť se podívat jednou i do Irska.
Je to pohádka, ale sedla mi přesně do mé nálady. Irsko je nádherná země, která určitě stojí za návštěvu.
Domek v Irsku je zatím poslední vydanou knihou ze série Romantické útěky, která u nás vyšla. Další příběh nás zavede do Skotska a autorka se při nedávné návštěvě Prahy rozhodla, že jeden z příběhů zasadí i do ČR a splní tak spoustě čtenářů jejich přání.
Ani v tomto díle není výjimkou, že nám postava někam utíká. Hannah přijíždí do Irska jako právnička, která se přihlásila na kurz vaření u známé šéfkuchařky. Hned první den se celkem komicky seznamuje s Conorem a trochu opustí své přirozené já. Irsko je naprosto nádherné a spojení s výborným kurzem vaření jsem si velmi užívala. Nejen naše hlavní postavy, ale i vedlejší (například účastníci kurzu, nebo rodina) byly skvělé postavy a příběh byl tak hezky čtivý a nic mi nebránilo rychle otáčet stránky. Při čtení jsem měla velkou chuť si společně s členy kurzu připravovat kvásek, polévku, vejce… mňam! Byla tam i menší, lehce možná detektivní zápletka, která pomohla k ukončení děje a mně se ten konec moc líbil :). Knihy od Caplin jsou i pro mě vždy takovým krásným útěkem z reality, kdy se podívám do nádherných míst a ochutnávám výbornou kuchyni. Jsou to skvělé knihy na léto k vodě, či v zimě ke kafíčku a krbu ️.
Domek v Irsku společně s Kavárnou v Kodani jsou moje nejoblíbenější díly. Jsem zvědavá, jestli Skotsko také naskočí na špici :)..
Moje třetí seznámení s knihami autorky... Spisovatelka jede podle zavedeného a osvědčeného scénáře, kdy velmi úspěšná právnička z Manchesteru utíká od práce do Irska, kde se chce naučit vařit. Touto činností je naprosto nepolíbená, takže zažívá trapasy a vůbec se jí nedaří. Ale... jak už to v této sérii bývá, najde v Irsku něco, co ji donutí přehodnotit vše, v co dosud věřila. Hannah je díky své výchově velmi opatrná, do ničeho se nevrhá po hlavě a dobrodružství se na míle vyhýbá. Ale co je to vlastně za život, když pořád jedete po rovné dálnici??
Není to úplně špatné čtení, je to takové romantické a naivně jednoduché a člověk hned ví, jak to musí skončit. Mezi krváky určitě fajn čtení. Irsko mám ráda a je škoda, že popisků krajiny nebylo více...
Doporučuji ke čtení v létě k vodě, nebo na dlouhé zimní večery. Tyto knihy si nekupuju, ale půjčuju z knihovny a myslím, že to bohatě stačí :)
Jestli existuje nějaká země, o které už roky mluvíme, že bychom ji rádi navštívili, je to právě Irsko. Středověké hrady, vlny tříštící se o vysoké skály a malebné kopce připomínající zelenou oázu.
Zatím nám to s tou cestou ještě nevyšlo, ale když jsme se dozvěděli, že si Julie Caplinová vybrala právě tuhle destinaci pro další Romantický útěk, byli jsme nadšení.
Tentokrát je hlavní hrdinkou Hannah Cambellová, která na chvíli přerušila kariéru právničky v Manchesteru, vzala si dovolenou a odjela studovat kulinářský institut v Irsku. A tam samozřejmě, jak už to u Romantických útěků bývá, nenabude jen kuchařské zkušenosti…
Už se stává tradicí, že knížka se na naší hromádce nepřečtených kousků dlouho neohřeje. Prakticky stačí den a máme ji přečtenou. Což je až trapné vůči autorce, protože ta si zjevně dává velkou práci, aby pronikla do specifik dané země, ochutnává jídla, zkouší je vařit a pak to prodává při psaní knih. Vykouzlí tak dokonalou atmosféru, která vás už nepustí.
Julie Caplin ani tentokrát nezklamala.
Jako obvykle jde hlavně o holčičí čtení. Pohodová kniha, kde nechybí romantika, dobře jídlo, sympatičtí hlavní hrdinové, lehká ,dramatická’ zápletka a hlavně opět naprosto skvěle popsané krásy Irska.
A hlavně kvůli Irsku, je tahle kniha, pro mě, jednou z těch nej z této série…
Je to návyková série knih, pořád jí dávám šanci a pořád se divím, jak to může být tak úspěšné... Nápad instalovat postavy do cizích zemí a tam je nechat prozřít a samozřejmě najít tu pravou lásku je snad jediné, co je knihách zajímavé. A samozřejmě ty popisy dobrot a míst. Slabší jsou ale popisy lásky, samé ohňostroje emocí, hormony, emoce...Třeba nás autorka zavede o do Čech! To by se mohlo jmenovat Stánek s trdelníkem.
Další skvělá oddechovka ze série romantické útěky ,každý příběh se odehrává v jiné zemi,tentokrát nás zavede do Irska.Příběh Hannah úspěšné právničky,která se rozhodne naučit se vařit a tak se vydá na malebný venkov na šestitýdenní kurz vaření-nejenže získá nové přátele ,naučí se nejen kuchařské základy,ale potká zde i muže svých snů.Bezvadné odpočinkové romantické čtení.
přátelství láska milostné romány Irsko Dublin romantika whisky právníci kuchaři a šéfkuchaři anglické romány
2018 | Kavárna v Kodani |
2020 | Hotýlek na Islandu |
2021 | Chata ve Švýcarsku |
2019 | Cukrárna v Paříži |
2019 | Pekárna v Brooklynu |
Příjemné letní romantické čtení s malou dávkou tajemství a napětí.