Hrad ve Skotsku
Julie Caplin
Romantické útěky série
Na Skotskou vysočinu se pomalu snášejí první sněhové vločky a předvánoční závod s časem začíná. Izzy McBrideové se ani nesnilo, že zdědí skutečný hrad. A teď se z ní díky odkazu prastrýce Billa stala hradní paní s velkými plány a mizivou hotovostí. Její excentrická matka Xanthe naštěstí sehnala první dobře platící hosty, jejichž peníze pomohou prostory zvelebit. Střechou sice stále ještě zatéká, ale počet obyvatel hradu nečekaně roste. Zbývá už jen maličkost – během pár týdnů před Vánoci proměnit chátrající hrad v kouzelný hotel. Naštěstí má k ruce pár pomocníků, kteří se pustí do renovace spolu s ní. Jedním z nich je i Ross, na kterého Izzy myslí víc, než by se jí líbilo. Vždyť ona přece musí chystat sváteční menu, a ne dumat nad tím, co se tomu tajemnému spisovateli honí hlavou…... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2022 , CosmopolisOriginální název:
The Christmas Castle in Scotland, 2022
![klara.franta klara.franta](https://www.databazeknih.cz/img/users/32_/321737/m_klarka-franta-8ZZ.jpg?v=1596459215)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Už klasická Caplinovská romantika ve vánočním čase a sněhu. Škoda, že jsem nečetla v prosinci nebo ve vánočním čase. Už v předchozím díle jsem tušila, že matka hlavní hrdinky nebude má oblíbená postava a bylo tomu tak. Mrzí mě, že konec byl tak rychlý, zmírnila bych tempo a ukázala všechny věci, například co si vybalovali za dárky z punčoch atd. Konec na mě působil kvůli tomu useknutě. Nepochopila jsem četnost výrazu "Aye" v konverzacích, kdyby to bylo nahrazeno slovem "no" možná bych se toho ani nevšimla, byl to pro mě rušivý element.
![*Pájuše* *Pájuše*](https://www.databazeknih.cz/img/users/65_/65152/m_pajuse-wkm.jpg?v=1541102034)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
(SPOILER) Když jsem od J.C. četla Čajovnu v Tokiu, užila jsem si ji. I s pár detaily, které jsem postrádala, moc se mi líbila, ale tady... no, jsem zklamaná. Kniha mě vůbec nenavnadila na Skotsko. Vánoční tematika byla fajn, ale možná bych si ji užila více, kdybych ji četla opravdu o Vánocích a ne teď v únoru. Co se týče obsahu - přišlo mi to jako skvělá sbírka panenek do barbie hradu. Izzy byla fajn, i když mě občas štvala s tím neustálým "chlad, žár, chci to, nechci to", co se prakticky opakovalo celou knihu. Na konci mi ale přišla, že konečně dospěla (za což si kniha vysloužila o jednu hvězdičku navíc). Samotný Ross mě ale zklamal, ráda bych mu nakoukla do hlavy a nějak si sesumírovala jeho myšlenkový pochody, protože mi přišlo, že na všechny situace reagoval buď přehnaně nebo nesmyslně. A o chemii mezi těmi dvěma ani nemluvě. Tu neviděla ani z vlaku. Škoda.
![ujira ujira](https://www.databazeknih.cz/img/users/54_/54669/m_ujira-t0w.jpg?v=1629052660)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Jednoduše zimní romance ze skotské Vysočiny, se sklenkou portského, pod dekou, u kamen, skvělá dávka serotoninu.
![Ajuszka Ajuszka](https://www.databazeknih.cz/img/users/24_/24094/m_ajuszka-Oku.jpg?v=1692038756)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Nový rok jsem začala pořádnou dávkou zimy a romantiky.
Knihy Julie Caplin miluju a Hrad ve Skotsku mě opět uchvátil.
Nejen že autorka umí krásně do detailu popsat okolní krajinu, ale samotný příběh s klasickou romantickou zápletkou byl to pravé na zahájení roku.
Setkáváme se zde se sympatickou Izzy, která zdědila hrad po svém strýci. Spolu se svou lehce výstřední matkou se na hrad přestěhují a spolu s nimi i vize udělat z hradu hotel.
Nakonec je z toho opravdu moc pěkný příběh plný lásky a přátelství. No a z čeho jsem měla největší radost, když se zde na závěr objevila hrdinka z jiné knihy Julie Caplin. Takové dějové protnutí mám moc ráda.
![TinkaH TinkaH](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Líbí se mi ta idea budování něčeho z ničeho. Možná je to celé moc romantické a jednoduché, vybudovat hotel ze starého hradu, ale je to romantická kniha, tak co. Příběh volně navazuje na příběh z Irska, kde se hlavní hrdinka učila vařit, aby mohla řádit v hradní kuchyni a oslňovat hosty svými výtvory. Příběh hezky utíkal, občas jsou tyhle jednoduché knihy skutečně fajn útěkem, udělá se u nich spousta domácích prací. Zase si dám od nich ale na chvíli pauzu a půjdu "k vraždám" do nějaké detektivky.
![Martina1725 Martina1725](https://www.databazeknih.cz/img/users/12_/123063/m_123063-2uf.jpg?v=1459855107)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Nějak jsem se ze začátku nemohla začíst. Ale časem to bylo docela fajn. Dva recepty vyzkouším. Mm
![Ančísek Ančísek](https://www.databazeknih.cz/img/users/88_/88204/m_88204-dC8.jpg?v=1459855066)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Já jakožto vánoční elf jsem si čtení moc užila, Vánoce jsou prostě nejkouzelnější čas v roce :)
Po Skotsku zároveň pokukujeme, takže se moc ráda podívám do Edinburghu osobně a zatím jsem si vychutnala tuhle návštěvu zprostředkovaně. Může být opravdu stylovka pobývat na hradě, ale vlastnit ho, to už je síla :O
Tajemství meče mi bylo okamžitě jasné a jsem moc ráda, že se nekonala až tak velká dramata v závěru. Tedy ne větší, než zařídila na denní bázi Xanthe... -_- Ta osoba zní vážně náročně a místy čtenář trochu zaskřípe zuby, ale nakonec byla pod tlakem dojetí taky rozněžnělá :)
Zajímavé, že jsem nedávno dočetla díl Starožitností, kde je hlavní postava také Xanthe, víc se ale povahově už lišit nemohou :')
Caplinovou jsem si moc oblíbila, takže z ní mám další seznam k odškrtávání a snad se postupně podívám všude :)
![petrulkaa petrulkaa](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/132935/m_132935-vCk.jpg?v=1459855115)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Opět krásná a zajímavě napsaná oddechovka od mé oblíbené autorky, která mě nikdy nezklame,když si chci přečíst odpočinkovou knihu a zároveň poznat nějakou novou krajinu.
![ČanteAhiyaWin ČanteAhiyaWin](https://www.databazeknih.cz/img/users/42_/420482/m_canteahiyawin-RlM.jpg?v=1684741816)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tohle byla moje první kniha od Julie Caplin a četla se mi dobře. Krásně popsané prostředí krajiny a hradu. Mezi hlavními hrdiny to fungovalo a i sem se sem tam zasmála. Takže za mě fajn. U dalších těchto knih už to bylo horší.
![lucyinka06 lucyinka06](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Moje první knížka od Julie Caplinové. Mám jí v knihovně již od roku 2022, kdy vyšla, ale k jejímu čtení jsem se dostala až před loňskými Vánocemi. Koupila jsem si jí proto, že jsem v roce 2022 poprvé navštívila Skotsko, i s jeho Skotskou vysočinou a chtěla jsem se vžít do vánoční atmosféry zasněženého skotského venkova. I po dvou letech od mé návštěvy se to této knížce dokonale povedlo. Nic moc se v ní neděje, řekla bych, že jde téměř čistě o atmosférickou knihu a to jí jde perfektně. Navíc dokázala téměř nemožné - popsat skotskou kuchyni tak, že jsem na ní dostala chuť, což se v realitě nestalo, nepřirostla mi příliš k srdci. Nestanu se asi takovou fanynkou autorky, abych přečetla všechny knihy, ale ráda sáhnu po těch, které se odehrávají v místech, které mě zajímají.
![Caprik.M Caprik.M](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Moc se mi líbila. Život na starém hradě, bláznivá matka... sice scénář u autorky téměř stejný ve všch knihách, ale rozhodně milá zábava.
![lou63 lou63](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4.5 z 5 4.5 z 5](img/content/ratings/45.png)
Kniha mě opravdu bavila. Skotská krajina, hrad a tajemství, která se odkrývají, byly naprosto fascinující. Hlavní hrdinka měla své vnitřní konflikty, které mi byly blízké a její cesta ke změně byla dobře vykreslená. Bonus za kulisy příběhu – autorka skvěle využívá skotské tradice a atmosféru, která knihu ještě více oživuje. Je to příjemné, lehké čtení s trochou romantiky, které vás pohltí, aniž by to bylo přehnané. Skvělý útěk do jiného světa!
![RipaRiba RipaRiba](https://www.databazeknih.cz/img/users/61_/61468/m_ripariba-4fj.jpg?v=1600200860)
![4.5 z 5 4.5 z 5](img/content/ratings/45.png)
Další ze série únikových knih, je dobrá, hezká , čtivá, scénář je naprosto stejný jako ve všech těch knihách, ale přesto mě pořád baví číst, takže doporučuji, lehké,oddechové čtení s motivací něco vařit a navštívit. Půl hvězdy dávám pryč za tu příšernou scénu s mečem na závěr knihy, naštěstí to čtu v angličtině, tak to bylo trochu více snesitelnější, i když i tak, to byl děs :D
![Margarett_Lindd Margarett_Lindd](https://www.databazeknih.cz/img/users/45_/452884/m_margarett-lindd-65d211054443b.jpg?v=1708265733)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Hrad ve Skotsku jsem četla podruhé a jedná se o jeden z mých oblíbenějších dílů. Skotská Vysočina je jedno z míst, které se chystám letos navštívit.
Příběh je v podstatě stejný, téměř ve všech autorčiných knihách. Jednoduchá romantická zápletka, kdy se na začátku hlavní aktéři nesednou až se na konci dají dohromady. To doplněné o velmi zdařilé popisy lokalit a jídla.
Kniha není nijak převratné dílo, ale je milá a ideální k odpočinku.
A jak už to bývá, některé díly jsou lepší a některé slabší. Hrad beru jako jeden z těch zdařilejších.
![denis.danielova denis.danielova](https://www.databazeknih.cz/img/users/81_/81252/m_denisa8946-6510304e36a94.jpg?v=1695559758)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Vánoční příběh, který napsala Julie Caplin = záruka, že to budu milovat. Ostatně jako všechny knihy od Julie Caplin. Asi už jsem zaujatá, ale nemůžu hodnotit jinak, než že kniha byla opět skvělá.
Nevím, jak vy, ale já mám ráda, když vím, co od knihy můžu čekat. A u Julie to vím, proto po jejích knihách sahám, když je potřebuji. :)
Když potřebuji krásný klidný příběh bez obrovských dramat s mírnou zápletkou a jistotou šťastného konce. Tohle vždy dostanu a jsem nadmíru spokojená.
Nyní jsme se podívali do krásného Skotska a dokonce i do mého milovaného Edinburghu. Vánoční atmosféru, hromadu jídla, milé postavy a lásku... to vše vám tento příběh dá.
Izzy, hlavní hrdinka, je postava, která se nejvíc rozvíjí. Stane se z ní osoba, která si je konečně vědomá své hodnoty. Ross je mrzout, který si kolem sebe staví hradby, ale nakonec se také dokáže otevřít a pustí do svého života lásku. :)
Svým životním přístupem si mě získal, Rossův táta, který se v příběhu mihl krátce, ale sehrál důležitou roli. Není důležité, co si myslí okolí o našem chování nebo o chování našich blízkých, důležité je, jací jsme uvnitř, co pro sebe navzájem znamenáme a jak se spolu cítíme. :)
![alexvera alexvera](https://www.databazeknih.cz/img/users/66_/66947/m_alexvera.jpg?v=1732017093)
(SPOILER)
Moje první přečtená kniha od paní autorky a hádejte co, ona je dokonce i podepsaná! Tenhle zázrak se stal letos, když měla paní Caplinová autogramiádu v Brně. Navíc tento příběh je tematicky laděn do období Vánoc.
Izzy se splní to, o čem někteří jen sní. Díky prastrýci zdědí hrad ve Skotsku a jako správná milovnice odkazů a historie nemůže dopustit, ale hrad chátral. Nedávno dodělala skvělý kuchařský kurz a tak se nabízí fakt, že z hradu udělá prvotřídní hotel a fantastickou kuchyní. Hrad ovšem potřebuje spoustu péče, dřív než do něj můžou pustit hosty. O toto se s Izz stará její poněkud ztřeštěná matka Xante, která okamžitě vyvěsí do věže pirátskou vlajku a podle pověsti se kdesi na hradě skrývá opravdový poklad.
Naši hrdinku ovšem víc než poklad zajímá to, jak hrad uvést do provozu. Krom toho, mají prvního hosta. Xante v její nepřítomnosti ubytovala spisovatele Rosse, který potřebuje klid na svoji novou knihu. Do toho se blíží první oficiální hosté, kteří zaplatili ohromný balík peněz. Myslíte, že to vše naši hrdinové zvládnou? A co bude s romantickým jiskřením mezi Izz a Rossem? Do toho všeho autorka skvěle vykresluje skotskou vysočinu, pokrmy a kouzelnou zimu... Tak na co ještě čekáte, mazejte si pro svůj kousek Skotska! Jinak nezjistíte, jak to celé dopadne.
Příběh mě vtáhl hned po první kapitole a nemůžu se dočkat, jak mě budou bavit další příběhy ze série Romantické útěky. Moc se mi líbilo, jak autorka vykreslila krajinu a poklad schovala doslova všem na očím.
![kristijan kristijan](https://www.databazeknih.cz/img/users/81_/81270/m_81270-FcP.jpg?v=1459855059)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Půjčil jsem si to ze zvědavosti od mámy a překvapilo mě, jak moc se mi to nakonec líbilo. Romantická linka sice není zajímavá a točí se okolo dost nelogického chování hlavní mužské postavy, ale příběh je daleko spíš o něčem jiném, a to se daleko víc povedlo. O přípravách na Vánoce, vzájemné pomoci všech zúčastněných, krásném prostředí zasněžených kopců ve Skotsku a o tom, že můžete být exot jako matka hlavní hrdinky a na první pohled všem lézt na nervy, ale když máte dobré srdce, ostatní to nakonec přivede k tomu, že vás budou mít rádi takové, jací jste. Krásné, milé, pozitivní, se skvělou předvánoční atmosférou.
![Karolina43 Karolina43](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Moje první kniha od Julie Caplin, která mě vtáhla do celé série. Četla se lehce a byla milá. Doporučuji.
2018 | ![]() |
2020 | ![]() |
2021 | ![]() |
2019 | ![]() |
2019 | ![]() |
Nenáročná, předvídatelná a romantická oddechovka s řadou hodně svérázných postav (na Xanthe jsem byla dost alergická).