Romeo a Julie
William Shakespeare
Dva mladičtí veronští milenci jsou díky Williamu Shakespearovi nejslavnějším mileneckým párem evropské kultury znají je i ti, kdo tragédii slavného Alžbětince nikdy neviděli ani nečetli. Hra je také snad největší oslavou lásky, lidského citu, který je se vší svou bezbrannou zranitelností schopen postavit se předsudkům, rodové zášti, intrikám, posměchu a nenávisti.... celý text
Literatura světová Divadelní hry
Vydáno: 2018 , Československý spisovatelOriginální název:
Romeo and Juliet, 1595
![Lauralex Lauralex](https://www.databazeknih.cz/img/users/84_/8439/8439-PBd.jpg?v=1501186115)
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
Zdráhala jsem se jak číst, tak komentovat tohle veledílo (a teď nevím, jestli to označení veledílo myslím víc ironicky než ikonicky, tu jednu hvězdu dávám... vlastně nevím za co, asi za odvahu, moji i autorovu). Mám k němu už od základní školy nějakou antipatii. No dobře no, prostě ho nesnáším. Literárně to asi nějakou svou hodnotu má, nepopírám, ale na mě je to prostě nuda, nuda, šeď a otrava, nuda. Jsem romantik, ale tohle nedávám, a velebnosti, jdu blejt. Nikdy jsem tomu příběhu nepřišla na chuť, v žádné formě, nic mi to nepředalo a nikdy jsem nepochopila, co na tom má být a proč je to vlastně tak slavné veledílo. A jestli tohle má být největší romantické dílo všech dob a předobraz (ne)smrtelné lásky, tak já asi žiju v jiném vesmíru. Jako jo, ono to původně ani romantické být nemělo, ale ten problém tady je ten, že je to tak po staletí podáváno a předkládáno.
Trochu mě sere, že je tohle nám všem pořád a pořád nuceno jako povinná četba, jen proto, že to nese slavné jméno, ačkoliv je to vlastně chabé. Akorát to nikdo nechce přiznat. Shakespeare už bude navždy Shakespearem, v hrobě, ale my bychom se mohli trochu posunout. Na druhou stranu si nemyslím, že by to byla vina Shakespeara, nicméně Romea a Julii bohužel neshledávám nikterak výjimečně a vždycky mě ten příběh bude tak trochu strašit. Už to nechci nikdy vidět, díky.
Jo a myslela jsem, že budu jediná, nebo jedna z mála, kdo bude hodnotit nízko, ale překvapilo mě a i tak trochu škodolibě potěšilo, že je nás takových nejenom víc, ale spousta, haha. Už to musel někdo říct. Sdílejte to, než to smažou! :D
![inachisio inachisio](https://www.databazeknih.cz/img/users/31_/318239/m_inachisio.jpg?v=1720968478)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Zpočátku mě odrazovala ta propaganda okolo notorichy známé hry, jejíž příběh mě moc nenadchnul. Po přečtení a shlédnutí ještě několika adaptací jsem ale zjistila, jak dojemné to může být (když to neslyšíte z úst člověka, který to vůbec nečet a myslí si, úe je to pitomá romanťárna) a jak nadčasová hra to byla. Prostě skvělé.
![VéjaTarabová VéjaTarabová](https://www.databazeknih.cz/img/users/32_/323818/m_vejatarabova.jpg?v=1736608339)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Shakespear se mi většinou špatně čte, ale zrovna toto dílo bylo velice pěkné. Ani jsem neměla problém si zapamatovat jména postav. Překvapivě mě to naprosto bavilo.
![Orange8knihomol Orange8knihomol](https://www.databazeknih.cz/img/users/20_/205832/m_205832-eRC.jpg?v=1507831567)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Jelikož jsem musela v rámci povinné četby přečíst nějakou divadelní hru, rozhodla jsem se pro úplnou klasiku - Romea a Julii. Myslím, že se jednalo o vcelku povedený výběr, neboť mne Shakespeare mile překvapil - dílo se dobře četlo (tedy až na pár slov), děj byl jednoduchý, ale pěkný a konec (alespoň pro mne) nepřekvapivý. :D Takže pokud tíhnete po nějakém dramatu či klasice a nebo si jen musíte vybrat z povinné četby, DOPORUČUJI tuto Shakespearovu tragédii - o lásce dvou mladých lidí ze znepřátelených rodů, o níž jste zajisté něco málo zaslechli ve škole.
![adellza adellza](https://www.databazeknih.cz/img/users/26_/263800/m_adellza-wn8.jpg?v=1584728718)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Nemohu si pomoci, ale s několika lidmi jsme se po přečtení shodli, že je to jen láska dvou puberťáků, kteří to dokázali dotáhnout do extrému. O to víc možná Shakespeara cením, že z takového příběhu dokázal udělat "zakázanou lásku", která nás provází již několik staletí.
![daneczech daneczech](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
Nestárnoucí divadelní hra, která bude svým tématy bezhlavého dlouholetého boje mezi dvěma stranami a jakousi "zakázanou láskou" vždy aktuální. Četla se mi velice snadno i díky rozčlenění na jednotlivé repliky.
![Jaňula08 Jaňula08](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
Tato kniha se mi četla velmi dobře. Občas zde byly dlouhé variace dialogů, které obsahovaly třeba stránkový monolog. Velmi mě bavilo napětí vytvořené v jednotlivých situacích, myslím, že to bylo velice brilantně vymyšleno. Celkově bych tuto knihu mohla všem jen doporučit. Můžu z vlastní zkušenosti porovnat s divadelní hrou, a musím říct, že oboje má něco do sebe.
![gerzova_ gerzova_](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Trošku jsem se bála, že mě kniha nebude bavit a bude zastaralá a nebyla jsem si jistá, či ji do seznamu maturitní četby zařadit. Opak se stal pravdou. Přečetla jsem ji jedním dechem a poté se k ní ještě několikrát vrátila.
![SLD SLD](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Klasický příběh v podání Shakespeara. Milostný příběh Romea a Julie. Jejich smrt byla z hlouposti, úplně zbytečně. Achjo.
![Jrsnbl Jrsnbl](https://www.databazeknih.cz/img/users/31_/313469/m_jrsnbl-bw2.jpg?v=1640423332)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tenhle příběh byl naprostá radost číst. Krásná hra se slovy, úchvatné verše, které jsem si naprosto užíval. Za mě dílo k maturitě, ze kterého jsem opravdu nadšený a jsem si jist, že si ho někdy v budoucnu znovu přečtu.
![petulik330 petulik330](https://www.databazeknih.cz/img/users/31_/313083/m_petulik330.jpg?v=1717146529)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tuto knižní klasiku jsem četla poprvé ve 14 - to letech a naprosto mě nadchla pro svou propracovanost postav i děje.
Konec byl tak smutný, že ukápla i slzička, ale stálo to za to přečtení i když jsem měkdy bojovala s textem.
![Doubravka1975 Doubravka1975](https://www.databazeknih.cz/img/users/16_/166897/m_doubravka1975-4Jw.jpg?v=1690783232)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Kdo by neznal tuhle klasiku. Příběh pěkný o znepřátelených rodech, jejich dětech, lásce a jejím nešťastném konci.
Ale co mě osobně hlava vůbec nebere,v takovém věku se tak bezhlavě a na první pohled zamilovat a další den se vzít, přitom se vůbec neznali a pak už je to souhrn nešťastných události a náhod.
Číst mi to vůbec nešlo, ani kdysi ani teď, tak jsem zkusila poslouchat a super i slzu jsem zamáčkla
![Ellen16 Ellen16](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Na romantické příběhy a tragické nešťastné lásky moc nejsem, takže mě to úplně neoslnilo. Přečetla jsem si to, protože je to klasika, ale od Shakespeara mám radši jiná díla.
![Ester71 Ester71](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
V rámci čtenářské výzvy jsem si toto dílo poněkolikáté přečetla. A poněkolikáté jsem si ho užívala. Romeo a Julie je klasika, která nikdy nezestárne. Stejně jako její hlavní hrdinové...
![AnetN2487 AnetN2487](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Nádherný příběh adolescentní lásky. Každá dívka by měla mít svého Romea a každý chlapec svoji Julii.
Poprvé jsem se s příběhem setkala na základce, učitelky nám pustili film s Leonardem DiCapriem a tehdy jsem se do tohoto dramatu zamilovala. Drama je krásné, čtivé, dojemné a nikdy nestárnoucí. Doporučuji rozbor díla na YouTube - Mluvící hlavy.
![KnihomolkaKatka KnihomolkaKatka](https://www.databazeknih.cz/img/users/89_/89404/m_knihomolkakatka-oVn.jpg?v=1550425627)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Kdo nezná Shakespeara a jeho Romea a Julii, nevím, kde do teď žil. Známé dílo bylo i zfilmované. Jednou jsme na něj koukali ve škole, ale rozhodla jsem se si toto dílo i přečíst, abych byla více v obraze. A nemohla jsem udělat lépe. Hezky se mi to četlo.
Četly jsme si to nahlas společně se ségrou a díky tomu, jak jsme se do postav vžily, jsme se skvěle bavily a dokonce se i zasmály tomu, jak jsme děj prožívaly společně s postavami. Rozhodně doporučuju.
2015 | ![]() |
2010 | ![]() |
2011 | ![]() |
1994 | ![]() |
1964 | ![]() |
Nebudu lhát, jsem teprve studentka, co čte tyhle knihy tak nějak z 'nutnosti' kvůli maturitní četbě, jelikož jsem právě v maturitním ročníku. A jak to tak bývá, co je povinné, do toho se chce každému o něco méně. U mě to není jinak, takže se do knih pro maturitu musím hodně tlačit. Nicméně Romeo a Julie patří ke knihám, které se mi četly dobře, pochopila jsme je hned na poprvé, nic jsem nemusela číst několikrát a to je pro mě dobrá maturitní četba. Příběh v knize je zajímavý a řekla bych, že když se podívám na dobu, kdy byla kniha napsaná, je i dost originální. Znám sice i lepší knihy, o tom žádná, ale tohle nebyla až taková katastrofa a i když byly v knize pasáže, které mě nudily, naopak jsem měla i momenty, kdy jsem chtěla číst dál, takže za mě dávám tři hvězdičky.