Romeo, Julie a tma

Romeo, Julie a tma
https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/397981/bmid_romeo-julie-a-tma-Tp3-397981.jpg 4 3982 3982

Mladý student Pavel se rozhodl vyrazit na příjemnou večerní procházku. Rozjímal přitom o dospělosti a své myšlenky chtěl okořenit vykouřením cigarety na lavičce v parku. Sice tam seděla nějaká smutná dívka s kufříkem, ale s tou nebyla žádná kloudná řeč. Mírně otrávený Pavel se rozhodne nic neřešit a vykouřit si další cigárko. Škrtne sirkou a … náhle uvidí na jejím kabátku žlutou hvězdu s nápisem JUDE. Jsou časy protektorátu, začaly transporty Židů do Terezína a v Praze byl spáchán atentát na Heydricha. Romeo, Julie a tma je nesmrtelný příběh tragické lásky z nejtemnějších časů naší historie... celý text

Missynka
16.02.2018 5 z 5

Krásná a čtivá novela na pozadí 2. světové války. Láska mezi árijským chlapcem a židovskou dívkou. Jsem ráda, že jsem si knihu přečetla až teď, bez nucení čtenářského deníku. Opravdu povedené dílo, skvěle napsaný příběh ke kterému se budu určitě znovu vracet.

Bublinka.
14.02.2018 5 z 5

I když samozřejmě je to jedna z knih z hodin literatury a člověk od začátku ví, jak to dopadne, stejně se to čte jedním dechem. A stejně jsem celou dobu doufala, že to přeci jen dopadne jinak. Možná je štěstí, že to je tak krátké, prožít s hrdiny o něco víc stránek, možná by ten konec byl ještě horší. A i když je to outlá knížečka, autor v ní bravurně obsáhl zběsilost té doby, všechno zoufalství, strach, hrdinství i zbabělost a naději. I ten konec byl skvěle pojat. Prostě 5 hvězd, jen to hvízdne.

Babsy
08.02.2018 4 z 5

Kniha je vážně jedna z klasik a to, že patří mezi povinnou četbu, tomu se nedivím. Souhlasím, že se hned začtete a najednou je konec.. ale i v tom je to kouzlo celého toho smutného příběhu. :-)

Marekh
05.02.2018 5 z 5

Kniha se mi líbila. Knihu jsem nečetl jako povinnou četbu, až nyní na stará kolena. :)

Líbilo se mi chování Pavla, jeho postoj k životu, kdy dokázal pomoc dívce, ačkoliv věděl, že je to velmi nebezpečné, protože riskoval život nejen svůj, ale i ostatních.

V knize se vyskytuje romantika, závěr knihy byl smutný.

Zdeňulína
27.01.2018 5 z 5

Kdysi nucena číst v rámci povinné četby. Hned po prvních stránkach úplná závislost a zklamání, že kniha nemá aspoň o 300 stran víc. Doporučuji

ellyem
23.01.2018 5 z 5

Tak krásná a emotivní knížka! Nejprve jsem si přečetla první kapitolu, ale pak knihu odložila s tím, že se k ní časem vrátím. Když jsem ji po týdnu vzala opět do ruky, nemohla jsem přestat číst. Během dvou dnů jsem ji zhltla; příběh Pavla a Ester se mi vryl především do srdce. Díky tomu všemu jsem si uvědomila, jaké máme štěstí, že žijeme v dnešní době.

Disinka
10.01.2018 5 z 5

Prekrasny pribeh, strasne rada jsem se k teto knize zase po spouste let vratila...
Nemam rada pribehy o valce ale tento je tak zvlastne napsany az je krasny a smutny...

radkamysli
05.01.2018 4 z 5

Nutí mě k zamyšlení.

An52imal
01.12.2017 2 z 5

Čekala jsem od této knihy více. Myslela jsem, že to bude úplně něco jiného než Romeo a Julie. Romeo, Julie a tma mi připadá jako Romeo a Julie akorát za jiné doby. Ani jedno mě nebavilo. Dávám 2* protože jsem v příběhu viděla alespoň náznak toho, že by mohl být děj zajímavý. Přečtu si tuto knihu za pár let znova a uvidím, třeba změním názor.

nickys
29.11.2017 2 z 5

Kniha mě vůbec nebavila a musela jsem se hodně přemáhat, abych ji nakonec dočetla, ale vzhledem k počtu stránek jsem to zvládla. Zajímavou pro mě začala být až, když mi k přečtení zbývalo cca 20 stran.

vivienna
28.11.2017 4 z 5

smutný příběh dvou mladých lidí v období války - další povinná četba, do které nebylo třeba nutit:-)

Placi
26.11.2017 4 z 5

Krásně napsaná kniha se smutným příběhem. Obyčejný projev lidskosti se promění v lásku dvou mladých lidí, kteří se potkají ve smutné době protektorátní Prahy. Potkat se jindy, možná by se jen minuli...

ferda16
22.11.2017 4 z 5

taky jsem si tuhle povinnou četbu užila a moc.

andrejci
17.11.2017 4 z 5

Nato že to byla povinna četba tak to bylo dobré.Knihy kde se píše o historii nesnáším ,ale tato me bavila.

Ája27
16.11.2017 5 z 5

Povinná četba přečtená dobrovolně. Mluví za vše. :)

marta14
14.11.2017 3 z 5

Tato kniha se mi nečekaně celkem líbila. Nebyla zas tak nudná, což mě překvapilo.

tinka99
22.10.2017 4 z 5

Na to, že to byla povinná četba, se mi kniha líbila...

Doemit
22.10.2017 4 z 5

Další z knih k maturitě. Příběh se mi líbil a byl moc napínavý, hlavně poslední stránky. Kniha není složitá na čtení už počtem stránek. Konec byl celkem očekávaný, ale to mi názor na knihu nemění, rozhodně doporučuji :)

led.zep
22.10.2017 5 z 5

Jsou knihy, které toho na pár stránkách řeknou o určité době víc, než veškerá literatura faktu a výpravné historické romány. Tohle je jedna z nich.

Francesca14
21.10.2017 3 z 5

Knížka byla čtivá, byly tam moc hezké popisy jak prostředí, tak pocitů a četlo se to rychle. Ale nemám ráda knížky z válečného období, vždycky na mě pak padne takový strach a úzkost a deprese... a celý ten příběh provázelo vědomí toho, že to špatně skončí. Takže mě to bavilo, ale nemůžu si nějak zvlášť oblíbit takhle smutnou knihu.