Jihočeské jaro
František Podlaha
3. díl trilogie, v rozsáhlém období vývoje od buržoazní republiky až po rok 1968, zobrazuje přeměny jihočeské vesnice. Závěrečný díl je vyvrcholením ságy rodu Holíků. Děj se odehrává v krizovém období "českého jara" a hlavní postavou zůstává předseda lipovského družstva Holík, který se střetává s nepřáteli na všech frontách, dokonce i vevlastní rodině. Přesto společně se svými druhy obhájí spravedlivou věc.... celý text
26.02.2017
Všechny knihy tohoto autora se pěkně četly, ale už byly přizpůsobeny tehdejší době. Na čtivosti jim to ale neubírá.
Při čtení této knihy (četl jsem všechny tři díly v jedné knize) se mé hodnocení postupně měnilo. V první třetině jsem byl přesvědčen o dobrých čtyřech hvězdách. V druhé třetině jsem to zvýšil na pět. Bohužel posledních zhruba sto stran mé hodnocení značně snížilo. Kniha myslím dobře zachycuje události v období předválečných přes válečná a poválečná léta a pak následný vývoj událostí na jihočeské vesnici po rok 1968. Po celou knihu je v ději patrná ideová linie, někdy více, někdy je takřka neznatelná. Konec konců se to u
zachycení témat jako je proces kolektivizace, v době vydání knihy, musí očekávat. S blížícím se závěrem, ovšem do té doby tenká ideová linie, mohutní a postupně se z ní stává hlavní dějové lano. Úplný závěr pak je jakousi obhajobou srpnových událostí, jako jediného správného řešení. Proto nakonec tři hvězdy.