Rozervané království
František Niedl
Rytíři z Vřesova série
Jindřich z Lipé sedí ve věži pevného hradu Týřov, ale pokud si král Jan Lucemburský myslel, že když přidusí a později možná i odsekne hlavu hydry odbojných českých pánů, mýlil se. Ronovci, jedni z nejpřednějších českých panských rodů, povstali a s nimi další. Jedná se však jen o uraženou ješitnost a touhu po moci? Jistě. Ale především jde o stříbro z Hor Kutných a směr, kam má jeho tok plynout. Postavení královo je otřeseno a jeho pokladnice opět prázdná. Ještě že je v království také druhá skupina šlechticů pod vedením Viléma Zajíce z Valdeka, která se staví na královu stranu a dokáže tak Lipého stranu oslabit. Ale i oni touží po moci.... celý text
Z této serie prozatím nejlepší díl.Četlo se to samo.Zajímavé, dobrodružné. jak mám rád.
Za mě byl toto také zatím nejlepší díl, a proto nemůžu jinak než hodnotit pěti hvězdami. A jak příběh pokračuje dál, nevím, koho mám raději - jestli Wolframa nebo Beneše. Oba jsou prostě úžasní.
Rozervané království je jeden z dílů, kde dostává větší prostor i Jan Lucemburský. Hlavním námětem jsou jeho neshody s částí české šlechty, jejíž postavení mělo, na rozdíl od poměrů například ve Francii, kde byl král neomezovaným pánem, mnohem silnější podobu. Šlechta u nás byla tehdy zpupná, hrabivá a měla představu, že král bude spíše jejich loutkou. Naštěstí pro krále nebyla úplně jednotná.
Samozřejmě se setkáváme s oblíbenými hrdiny - Wolframem a Benešem a sledujeme, jak se vyvíjí jejich osudy. Nechybí pár bitev, drobných potyček a ukázka, jak se dobývaly hrady. Najde se tu i nějaká ta milostná linka, naštěstí ne přehnaná.
Souhlasím s komentářem uživatele čef přede mnou, že je tu o trochu více rozprav a děj tak ztrácí na svižnosti.
Celkově jde o výbornou sérii a čtenářům historických příběhů doporučuji.
Styl vyprávění u autora je také v tomto románu obvyklý, tentokráte je však zde více rozprav než akčního děje, což je pro mne na škodu. Beneš z Vřesova tentokráte transportuje nevěstu Rožmberka a jeho švagr královnu Elišku, oba pak bojují se zrádci všemi. Děj přehledný, čtení nenáročné a historické detaily snad v pořádku – tedy vše podle očekávání nikoliv přehnaného.
Tahle kniha ze série mě potěšila, životy hrdinů se před námi odvíjí trochu idylicky, historická kulisa našeho království nutí k zamyšlení - změnila se povaha Čechů za ta staletí? Snad i dnes můžeme vidět, jak je čest směňována za majetky a prospěchářství, teď dané slovo už zítra nemá platnost. Trochu smutné.
Opět hezky namluvená audiokniha.
Zajímavé pokračování, i když mi přijde, že umístění všech členů dvou spřízněných rodů odněkud od šumavských bažin do centra dění je trochu moc násilné. A občas mi těmi přemoudřelými kecy lezou na nervy.
Této sérii by slušely maximálně tři díly. Série Platnéř byla v tomto smyslu ideální. Pořád se něco dělo. Tady se vlastně neděje nic. Jede se z bodu A do bodu B. Kdybychom znali vzdálenost a rychlost, alespoň bychom si mohli vypočítat čas, za jak dlouho tam dojedou a nebyla by to taková nuda. No, museli bychom započítat ještě občasné šarvátky cestou. A pak, když už naši hrdinové dojedou, následuje nějaké to obléhání a útok. Pár mrtvých, více vždy na protivníkově straně. Poté se obvykle cesty rozdělí a zase se někam jede. Málokdy si hrdinové udělají zajížďku a podívají se domů. Někdy na koni, někdy na voze. No, a to je asi tak vcelku popis tohoto dílu. Zbytečný a zdlouhavý. Kvantita převážila nad kvalitou a je mi to hodně líto, protože pan Niedl umí opravdu zajímavě psát (když je o čem, tady bohužel není).
České království je rozervané nemilosrdným bojem o moc mezi králem Janem Lucemburským a odbojnou šlechtou. Vychytralí ptáčkové Petr z Rožmberka, Jindřich z Lipé, Vilém Zajíc z Valdeka.
Kratochvilné čtení s opáčkem z dějepisu. Fakta díky historii jsou již předem daná a tak se o zábavu museli postarat Beneš z Vřesova a Wolfram z Olšové.
Bohužel celkový dojem: nuda. Příliš rozvleklé. Opakující se podobnost historek nabízí psaní textu přes kopírák.
Jednou větou: Putování rozervaným královstvím odnikud nikam.
Trochu málo na zkušeného romanopisce.
Audiokniha: variabilně andante v moll čte Martin Zahálka
Hodnotím jako celek po přečtení všech osmi dílů. Jsem stejně jako u série s Hynkem Tasem z Boru nadšen. Velká, krásná pohádka pro dospělý kluky, která se odehrává ve známých kulisách Prahy, Českého Krumlova, ale i Lokte, Hradce Králové a dalších míst což románu pro mě ještě přidává na atraktivitě. Nechci nijak spoilerovat, tak jen napíšu, že rozloučení s hlavní postavou je přímé, chlapácké, dojemné a za mě to autor zakončil skvěle. Rozhodně si postavy oblíbíte a dočtete příběh dokonce za což budete krásně odměněni.
Velmi dobre ctive. Zatim jedna z primocarejsich ze serie. Se vsim jde autor primo na vec. Urcite nebudete premyslet, zda otevrit dalsi dil. HNED do nej :)
Skvělé pokračování ságy Wolframa a Beneše, kteří jdou od jedné bitvy do druhé a zároveň nelení ani v osobním životě, líbí se mne ten odpočinkový styl vyprávění, bezvadně se odreaguji.
Další díl rytířů z Vřesova se mi opět líbil. Tentokrát se vlastně nic významného nedělo, v Čechách probíhají boje, část šlechty je věrná králi, část je proti němu. Beneš s Wolframem bojují na straně krále. Přestože se nic moc nedělo, kniha nenudila a hezky odsýpala.
Jednoduše řečeno, pátý díl je pořád standardně čtivý a zábavný, ale směřuje odnikud nikam. Typický "mezidíl", kde se vlastně nic podstatného neděje a ani nemusí, když víme, že bez hlavních hrdinů další díly nebudou... 70/100
V tomto dílu je nejlepší postavou Beneš, ale Wolfram je pořád stejně “hustý týpek”, který má špičkové rytířské dovednosti, břitkou inteligenci, pokoru i vyrovnanost. Je tu samozřejmě spousta bojů, šarvátek a potyček, politikaření, intrik a zrady …a najde se místo i pro trochu romantiky.
Opět mi vadilo autorovo opakované shrnování předchozích dílů, ale i když pro mne je to zbytečné, jeho důvod chápu. Rovněž rozumím tomu, že u takto dlouhých sérií je problém s určitou “šablonovitostí” postav, ale to asi každý očekává u tak rozsáhlé série.
Přesto Niedl udržel vysokou laťku, kniha je nesporně čtivá, navíc zabalená do slavné historie českého království, kdy polovina země stála proti svému králi.
Tu vidieť to večné zatratenie prostredných dielov. Chýba tu jasne dramatický oblúk. Bez jasného úvodu a samozrejme bez silného vyvrcholenia. Zachraňuje to ale ľahkosť slova, zaujímavé postavy (a že ich už je), dobrá a prehľadná akcia, a hlavne sympatický hrdinovia.
Sice asi zatím nejslabší díl, který je z mého úhlu pohledu moc politický než předchozí, ale stále moc povedené dílo.
vraždy 14. století rytíři Jan Lucemburský, král český Jindřich z Lipé, 1275-1329 český středověk historické rományAutorovy další knížky
2006 | Čtvrtý králův pes |
2012 | Platnéř |
2012 | Útěk do pekel |
2013 | Čas vlků |
2016 | Rytíři z Vřesova |
Všude pučí boje o moc a vládu nad královstvím.Wolfram čeká dítě s Eleanorou stejně jako král Jan s Eliškou.Fratello se též činí v tomto smyslu.Beneš se stává rytířem, přičemž je i těžce raněn a všichni dál stále bojují se všemi.