Rudické propadání
kolektiv autorů
Publikace shrnuje 30 let činnosti ZO 6-04 České speleologické společnosti. Autoři textu: Ivan Balák, Pavel Čížek, Pavel Glozar, Antonín Chaloupka, Alois Nejezchleb, Luděk Seitl.
jeskyně jeskyňářství, speleologie
Málo známá publikace, která popisuje události od vzniku speleologické skupiny při ROH ČKD Blansko, přes její transformaci na ZO ČSS 6-04, až k roku 1985, kdy skupina slavila 30 let od založení.
Kromě hlavního přehledu výzkumů, který je tu stručně popisován rok po roce, zde najdeme i informace o geologii a paleontologii okolí Rudického propadání, popis topografie některých částí jeskyně, přehled expedic a výprav, kterých se skupina zúčastnila nebo soupis všech jejích členů od založení.
Co mě zaujalo: pár zmínek o dnes už pozapomenutém výzkumu závrtu U Klostermannovy studánky, celá kapitola o průzkumu sedmnácti komínů Rudického propadání - včetně jejich popisu, poměrně podrobný zápis průběhu expedice Jean - Bernard 1984, kterého se skupina zúčastnila. Nejzajímavější je asi popis průzkumu Ponorné chodby Rudického propadání, kde byl v roce 1978 proveden první sestup a výstup za normálního stavu vody.
Součástí sešitu je i obsáhlý přehled literatury a několik map a černobílých fotografií, které jsou bohužel hodně nekvalitně reprodukované.