Rudolf II. a jeho svět
Robert J. W. Evans
Podnázev: Myšlení a kultura ve střední Evropě 1576-1612 Středoevropská kultura rudolfínského období, obzvláště česká, a intelektuální počátky moderních dějin.
Literatura naučná Historie
Vydáno: 1997 , Mladá frontaOriginální název:
Rudolf II and His World, 1973
K Evansově knize mám tři rozdílné dojmy s časovým odstupem skoro 25 let. Když kniha vyšla, to jsem byl ještě v magisterském studiu a učil jsem se na státnice, říkal jsem si, že snad není možné, že takovou významnou kapitolu českých dějin popíše tak dobře až Angličan. O nějakých deset let později, když jsem s ní pracoval jako se sekundární literaturou pro vlastní výzkum, moje nadšení ochladlo. Všímal jsem si nepřesností a desinterpretací, které pramenily ze selektivního zpracování zdrojů. No a teď mám zase dojem jiný. To druhé sice stále platí. Kroutím hlavou nad tím, že spoustu pasáží má postavených na sekundární literatuře z 19. století. Na stranu druhou, od vzniku originálu uplynulo už skoro 50 let a nelze se tedy na Evanse zlobit, že nezná haldy sekundárky, co máme my teď k dispozici. Předně však nově oceňuji šíři záběru. Kniha je tak trochu encyklopedií, v níž lze nalézt mnohé, byť v "archaickém" hávu. Ale jednak je na nás mezery doplnit a jednak někdy není na škodu podívat se, co pánové z 19. století, na něž Evans odkazuje, vybádali a jak to anglický historik dal dohromady s (ne)samozřejmou znalostí primárních textů. Bez digitalizátů na google books.
Vážně povedené dílo, které nám otvírá nový pohled na Rudolfa II. Avšak přesto že, čtu odborné knihy celkem často, patří tato kniha k těm složitějším, takže si jí určitě nemůže přečíst kde kdo.
16.-17. století Habsburkové Rudolf II. Habsburský, 1552–1612 kultura české dějiny
A opět vynikající anglický historik Robert J. W. Evans. Tentokrát se v této své odborné knize pověnoval osobě Rudolfa II. a jeho dvoru a kultuře na něm. Zejména se zaměřil na umění v podobě pražského rudolfínského manýrismu, ale také okultním naukám. Velice dobře napsáno na svou dobu.