Rudý měsíc
Miranda Gray
Pro naše předky byl menstruační cyklus zdrojem nesmírně tvůrčích, spirituálních, sexuálních, emočních a fyzických energií. Byl darem, který ženám každý měsíc dodával sílu k regeneraci, k působení na okolní svět, k propojení se se zemí a s rodinou a k projevování hlubinné moudrosti a inspirace. S tímto dávným ženským učením se můžeme ještě dnes setkávat v naší mytologii a pohádkách. Miranda Gray připomíná současným ženám, že k jejich životu patří neodmyslitelně a typicky cykličnost, a vede je k přijetí a projevení vášnivosti, nadšení a tvořivosti podporované cyklem. Zkoumá ženskou moudrost obsaženou v západních mýtech a tradičních příbězích a předkládá i různá praktická cvičení a metody. Rudý měsíc vám pomůže: * přijmout cykličnost a propojit se všemi různými mocnými energiemi čtyř fází vašeho měsíčního cyklu * těšit se z těchto energií a používat je v oblasti tvořivosti, sexuality a spirituality * přijmout mýty o cyklu i pro svůj život a nechat se jimi inspirovat na své cestě * vytvořit si přechodový rituál k přijímání emocí a k transformaci... celý text
Literatura naučná
Vydáno: 2011 , DharmaGaiaOriginální název:
Red Moon: Understanding and using the creative, sexual and spiritual gifts of the menstrual cycle, 2009
Moc pěkná kniha, která mi ukázala to že když se mi mění nálada v průběhu měsíce není to nic špatného.
Ano, fáze měsíce a menstruace ovlivňuje prožívání a chování ženy, a proto bychom se my ženy měly začít opět chovat jako ženy, naslouchat svému tělu a uvědomit si, že právě kvůli menstruačnímu cyklu jsme zranitelnější a emotivnější než muži. Jsme to přece my, kdo na svět přivádí nový život, a proto bychom měly vnímat, jak citlivé jsme, když se v průběhu měsíce měníme, působí na nás hormony, připravujeme se na početí. Okolí by to mělo chápat a nedívat se na to jako na slabost, ale jako na přirozenou součást ženského života.
Dnes, v době antikoncepce, psychofarmak a velkého stresu a tlaku na výkon, je těžké dovolit si být ženou, která si dovolí odpočívat, když z jejího těla odchází krev a má menstruační bolesti. Myslím, že společnost je stále především společností mužů, mužské aktivní energie, která je v rozporu s únavou a rozjímáním ženy, která právě menstruuje. Ženy by měly mít v zaměstnání nárok aspoň na jeden den volna v měsíci, aby mohly regenerovat své síly. Stále více neplodných žen, žen s různými ženskými potížemi, psychickými... Jdeme proti své přirozenosti. Tuto knihu bych doporučila spíše mužům než ženám, aby pochopili, proč se nám ženám mění nálady, proč v určitou část měsíce cítíme energii a v jiné propadáme depresi a plačtivosti nebo návalům vzteku.
Kniha o hře na život v souladu s přírodou a přirozeností. Ano, o hře, protože o nic jiného než o dětinskou hru tu nejde. Krásně to ukazuje dnešní přístup k životu od zdi ke zdi - ženy do sebe léta cpou hormony, aby se menstruace zbavily a pak otočí o 180 stupňů a hrají si na přírodní bytosti. Směšné. O skutečném vnímání menstruace v dávných dobách toho mnoho nevíme, to je jen iluze dnešních "přírodních žen". Ve skutečnosti měly pro častá těhotenství a kratší dobu dožití daleko méně příležitostí takto měsíc po měsíci zkoumat svůj cyklus.
Oproti Cyklické ženě, která je víc zaměřena na to, jak cyklus využít v běžném životě , řekněme ve vnějších projevech, je Rudý měsíc mnohem víc zaměřen na vnitřní prožívání cykličnosti a je pro mě trochu složitější všechno vstřebat. Ale rozhodně stojí za to si knihu přečíst a opět to není kniha na jedno přečtení, spíš na postupné vracení se k jednotlivým částem.
Některé pasáže byly trochu nudnější a těžko jsem u nich udržela pozornost, ale jinak mě knížka nadchla a rozhodně mi pomohla více porozumět mému cyklu, mé náladovosti a mým změnám priotit a kreativitě. Můžu doporučit každé ženě!
Ze začátku se četla kniha lehce, byla plná nových informací, ale někdy kolem poloviny začala být nudná, opakovala se a těžko jsem u ní držela pozornost. Nicméně když ji zhodnotím jako celek, určitě stojí za přečtení :)
Kniha která mi rozšířila cykličnost po knize Cyklická žena. Celkem příjemné čtení i když některé pasáže mi přišli nezábavné až moc zaměřené na mystiku.
Kniha má zajimavou myšlenku, určitě stojí za to se nad ní zamyslet, ale jnak je kniha psána hodně vzletněa symbolicky.
Zajímavě popsané téma. Nicméně to není nic, co bych už nečetla jinde. Každopádně pro někoho, kdo téma nezná je to určitě přínosná kniha. Ale jak říkám, jednou a dost. Pak Vám budou všechny knihy tohodle typu připadat stejné...
Tato kniha může otevřeným ženám pomoci zásadně změnit svůj postoj k menstruačnímu cyklu. Vede k hlubšímu porozumění sama sobě, pochopení změn chování apod. během jednoho měsíce. Z tohoto důvodu bych ji doporučila i mužům - mohou díky knize lépe pochopit svoje partnerky a nebrat si některé chování žen osobně. Kniha je úžasnou oslavou ženství a ženskosti. Trápily jste se kvůli menstruaci? Miranda vám ukáže, že nemusíte, když ji i sebe lépe pochopíte. Aspoň u mě se to tak stalo a teď se na menstruaci v podstatě i těším. Líbí se mi i provázanost knihy s mýty. Ženy, poznejte se a nebojte se svojí síly ;-)
Souhlasím s Nico, ale celkově považuji knihu ve své kategorii za bezkonkurenční. Proto 5*
Rozhodně zajímavá kniha, jak už to z produkce Dharmagaiy bývá. Není četbou jen pro ženy, lecjaký vnímavý či zvídavý muž na ni může upřít své oko :) Některé pasáže mi seděly méně (na můj vkus příliš vizualizací) a některé více (podrobný a praktický popis čtyř fází menstruačního cyklu). Doporučila bych knihu každému, ale už to tak bývá, že některé myšlenky a dary nejsou pro každého :)
První kniha, která mě zasvětila do tajů ženského cyklu. V některých pasážích pro prvočtenáře dost složitá. Nicméně ve mně vyvolala potřebu tomuto tématu se více věnovat. Viz kniha Na vlnách ženy od Katky Marešové.