Rusko plné křížů
Alexandr Nikolajevič Jakovlev
Autor, který působil jako Gorbačovův poradce a je označován za otce ruské perestrojky, sepsal knihu dokumentující hrůzy bolševického teroru v Rusku na základě mnohaletého studia příslušných dokumentů. Publikace přináší řadu šokujících informací i pro ty čtenáře, kteří mají o tomto období odpovídající historické povědomí.... celý text
![ujira ujira](https://www.databazeknih.cz/img/users/54_/54669/m_ujira-t0w.jpg?v=1629052660)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Děsivé zhrnutí jedné slavně neslavné epochy velikého Ruska, děsivé výsledky vlády jedné strany a doklad o tom, jak se ohýbají zákony v rukou tyranů. Velmi smutná a poučná studie o zneužití moci a o chorobné ideologii komunismu.
![Česneksmedem Česneksmedem](https://www.databazeknih.cz/img/users/24_/245132/m_cesneksmedem-YQC.jpg?v=1535273040)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Trochu se obávám, že tuhle knihu čtou většinou lidé, kteří by ji ani číst nemuseli a nečtou ji ti, kteří by ji číst měli. A pokud už ji čtou, tak si asi stejně stojí za tou svojí jedinou pravdou a ani taková kniha s nimi nehne. Dost z nich asi potřebuje totalitní nebo autoritářský režim. Tam je vše nalinkované.
Čte se to dost těžko, zvláště v kontextu současných událostí.
![Benny215 Benny215](https://www.databazeknih.cz/img/users/37_/377298/m_benny215-2PW.jpg?v=1651423585)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Budu muset tenhle typ knih omezit začínám mít psychické probleny, bohužel mě ještě čeká "Hladomor" od Anne Applebaum Gulag už mám za sebou, to není země to je peklo!
![nai.ivka nai.ivka](https://www.databazeknih.cz/img/users/58_/58554/m_58554-WEz.jpg?v=1459854939)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Co by asi tak řekl na to, že se to bohužel děje zase a roky ... nebo spíš že to je v nich zažrané jak v koze a nejsou schopni ničeho víc než točit se v kruhu.
![Lilithen Lilithen](https://www.databazeknih.cz/img/users/11_/11576/11576.jpg?v=1387526308)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tuto knihu (s jistou obavou, že už se mi nevrátí) jsem již několikrát půjčila svým známým, kteří tvrdili, že "za komunismu bylo líp". Reakce byly podobné - ve stylu "to jsem nevěděl/a". Je škoda, že dlouhodobě není zločinům bolševického (potažmo komunistického) režimu věnováno tolik pozornosti, kolik se věnuje zločinům nacistického Německa. Úryvky z této knihy by klidně mohly být součástí středoškolské výuky dějepisu (vedle např. Krvavých zemí od Snydera).
![imhotepcz imhotepcz](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tato kniha není nijak zábavná, ale zato je plná různých faktů které bolševici napáchaly v tehdejším Rusku. Věděl jsem že to tam bylo strašné, ale toto mnohonásobně předčilo moje nejhorší představy. Všem vřele doporučuji, a myslím si, že by to měla být povinná četba ve školách ať každý ví co bolševici byli za dobytek.
![Eigis Eigis](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Kniha o tom čeho všeho jsou lidé schopni. Sice jsem nečetl o tomto tématu poprvé, ale vždy to se mnou znovu otřese.
![Jarmar Jarmar](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Rusko pné křížů je kniha, kterou nemůžete nedočíst, i když je tak těžké ji číst. Tato kniha vám nenabídne žádnou úlevu, protože fakta a hlavně ta smutná čísla, která vám předkládá, jsou, vzhledem k tomu jaké postaveni v politice zaujímal autor knihy, s největší pravděpodobností pravdivá. Můj názor je, že takových knih bohužel potřebujeme víc.
![Babo Babo](https://www.databazeknih.cz/img/users/64_/64274/m_babo.jpg?v=1720549848)
Nějak se mi příčí dávat hvězdičky za tuto knihu. Byla to spíš literatura faktu a na to nemám co říct.
Pro mě to novinka není , v mém věku už ani být nemůže. Měli by si ji přečíst mladší ročníky,kteří nebudovali socialismus. A to se samozřejmě život v Československu nedá srovnávat se zvěrstvy v SSSR.
![Nele Nele](https://www.databazeknih.cz/img/users/60_/60802/m_60802-PJF.jpg?v=1459854940)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Né že bych si dělala nějaké iluze o Rusácích, komančích či touze po moci, ale tato fakta jsou víc než otřesná!
![pavla5869 pavla5869](https://www.databazeknih.cz/img/users/59_/59579/m_59579.jpg?v=1459854939)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Hůř se čtou nějaké kapitoly, zvlášť dlouhé seznamy jmen, ale jinak jsem tu knihu nemohla odložit.
Je to komplexní ukázka zrůdnosti bolševismu v Sovětském svazu, i když vzhledem k širokému záběru neobsahuje moc detailů, které je pak třeba hledat jinde.
Rozhodně by to měla být povinná četba na školách.
![mhd2009 mhd2009](https://www.databazeknih.cz/img/users/80_/8079/8079-sjL.jpg?v=1453279817)
Konečně pravda o tom, jak to komunisti s lidmi mysleli dobře a to rovnou v jejich kolébce SSSR, kde zítra znamenalo včera....
Více třeba na:
![mlha.gr mlha.gr](https://www.databazeknih.cz/img/users/34_/34012/34012-q5E.jpg?v=1480524877)
Pojednává o tyranských činech Lenina, Stalina a bolševiků od počátku vzniku SSSR do Stalinovy smrti. Jakovlev studoval prameny, opírá se o historické dokumenty, dopisy a poznámky, protokoly a svědectví. Jmenuje dlouhé seznamy justičně zavražděných významné osobností i osoby zavražděné bez jakéhokoliv soudu. Na mnoha příkladech dokládá neskutečnou, nesmyslnou a vpravdě patologickou vražednou krutost bolševického režimu, kde nikdo nevěděl, co ho čeká druhý den, a kde umírat pro nesmysl bylo normální součástí života každé rodiny. Při procesech a celosvazových akcích byly předem tajně stanovovány
Doporučená četba, zvláště pro mladé komunisty a pro všechny, kdo si myslí, že Lenin to myslel dobře (Staticíce mrtvých na jeho přímý - obvykle tajný - rozkaz, další miliony v důsledku jeho politiky.)
Člověk sice při takové četbě předem čeká, že bude škován, ale i přesto je pak šokován víc, než čekal. Např. když se zabavovalo zlato z pravoslavných kostelů v rámci boje s hladomorem byly postříleny desítky tisíc kněží - coby kontrarevolucionáři, nicméně zlato jehož i zlomek, by zbavil Rusko hladomoru, nebylo na proklamovaný účel použito. Rolníci dál umírali hladem a ti, kteří z hladu např. sebrali klásek nebo vybrali zrní z myší díry, (!) byli zastřeleni atd.
Každý, kdo byl nedobrovolně (!) za války zajat a podařilo se mu utéct a vrátit se, byl chápán jako zběh a špión a byl odsouzen k smrti nebo nuceným pracem v koncentráku (počtem šlo o celé divize vojáků), k dlouholetému vyhnanství byly odsouzeny i manželky těchto vojáků, jejich děti byly označeny jako sociálně nebezpečné a internovány do dětských domovů se zvláštním režimem. Spisovatelé byly nuceni udat jména kontrarevolucionářů ve svých řadách, pokud neudali, byli sami odsouzeni... atd.
Otřesná četba o otřesné době a režimu, kde rovnítko s krutostí Hitlerovského nacismu je zcela na místě.
2008 | ![]() |
2008 | ![]() |
1987 | ![]() |
Silné a smutné čtení, bolševická revoluce se dotknula všech vrstev obyvatelstva a všude byly tisíce obětí. Kniha je rozdělena do několika kapitol, kde se autor věnuje čistkám mezi inteligencí, církví , zemědělci atd.