Rusko - země plná překvapení

Rusko - země plná překvapení
https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/409411/bmid_rusko-zeme-plna-prekvapeni-UWD-409411.PNG 4 21 21

Půl roku na dobrodružné cestě od Karpat až k Bajkalu, hledání přirozeného způsobu života a nedotčené přírody. Obrovité Rusko s přilehlými jižními republikami je říše protikladů. Má subtropická i arktická moře, nepropustné lesy i bezlesé tundry, horké pouště i hory pokryté věčným sněhem a ledem. Najdeme zde území zničená průmyslem a drancováním přírodních zdrojů, naproti tomu také přírodu téměř nedotčenou činností člověka. Potkáváme tu jak světlovlasé Evropany, tak i tmavé Asiaty, můžeme narazit na nevlídné, nespokojené lidi, a naopak objevit obyvatele velice pohostinné a šťastné. L. Šimánek uskutečnil to, co se podařilo jen málokomu. Procestoval bývalý Sovětský svaz od západu na východ podél jeho jižní hranice. Chtěl se na vlastní oči přesvědčit, jak pokročila devastace přírody a co se tam dá ještě zachránit pro další generace. Během cesty napříč Ruskem objevil některé oblasti, které unikly ničivému působení člověka a které se jako národní parky nebo chráněná území dají ještě uchovat ve své neporušené podobě. Daleko od měst se setkal s lidmi, kteří udržují tradiční způsob života i dávné zvyky. Se svou manželkou a kamarádem, který dobře znal celou zemi před i za Uralem, proputoval Leoš Šimánek velký kus bývalého Sovětského svazu a poznal život v něm na vlastní kůži. Náročná expedice se mohla realizovat jedině díky důkladné přípravě a vybavení. Se speciálně upravenou tatrou, tento dvounápravový kamion přece několikrát zvítězil v rallye Paříž-Dakar, zdolala posádka i ty nejobtížnější terény. Účastníci podnikali dlouhé výpravy na koních, vzrušující rafting na nafukovacích člunech, vysokohorské výstupy včetně lyžařských túr i plavbu na plachetnici. Tak se dostali do těch nejodlehlejších koutů této nesmírné země. Šťastnou náhodou získali povolení vkročit do pohraničních pásem, kam předtím nikdo nesměl.... celý text

Literatura naučná Cestopisy a místopisy
Vydáno: , Action-Press
Originální název:

Sowjetunion , 1991


více info...

Přidat komentář

LunaL.
13.04.2022 4 z 5

Poslední dobou slyšíme o Rusku jen ve spojitosti s válkou. Proto jsem sáhla po téhle knize, abych si připomněla, že Rusko není země, která rozpoutala válku.
Knihy od Šimánka mám ráda, i tahle se mi líbila. I když tím, jak projel tolik částí Ruska, tak byla místa a zážitky popsané ve zkratce, což je škoda, ráda bych se dozvěděla víc. Popisoval cestu, kterou zažil krátce po otevření hranic - zajímalo by mě, jestli se do Ruska ještě někdy vydal a jak moc se za ta léta změnilo.

Lienilda
06.08.2019 4 z 5

Přečetla jsem si tuto knihu znovu asi po 15letech. Na spouste Simankovych diashow v Chocni jsem byla a pár knih doma máme. Nejvic se mi asi líbila ta z Kanady se stavbou srubu. Co bych vyčetla primo konkrétně teto knize je velka stručnost. Myslím, že se autor mohl mnohem vice rozepsat o svych zazitcich na ukor davne historii navstivenych mist. Co se mi nelibilo byl useknuty konec, plavba po Bajkalu a pak nic. Jak se dostali domu, co rikali v Tatře na Tatru atd? :) Fotky jsou tedy na 90.leta krásné.


milan3144
20.03.2019 5 z 5

Tak tohle byla rychlovka. Textu v této knize opravdu není mnoho a slouží jako rozšiřující a doplňující informace z výpravy k fotografiím přírody a lidu této obrovské země. Právě její rozlehlost, a v určitých oblastech stále ještě poměrně malá zalidněnost, dává předpoklady, i přes ten až surový přístup k přírodě, že se zde stále ještě nacházejí oblasti lidskou činností nezasažené a tím tak s přírodou panenskou. Právě taková místa, se svojí drsností a zároveň krásou, jsou pro mne nesrovnatelně přitažlivější, než například Eiffelova věž, či zkomercionalizované Niagarské vodopády, nebo nedej bože nějaká zaplněná pláž, byť s tím nejluxusnějším zázemím.

kika 13
04.05.2013 5 z 5

Jako vždycky prostě má u mě pět hvězdiček.

marmoni07
20.01.2012 5 z 5

Já osobně považuji Rusko nejen za nádhernou publikaci, ale i za nejlepší Šimánkovu diashow.

nightlybird
15.05.2011 5 z 5

Rusko, to slovo ve valné části z nás vyvolává tak trochu negativní pocity.Kvůli rozhodnutí několika idiotů se tahle negace přenáší na celou zemi, na obyčejné lidi, na literaturu... a při tom ta země, ti lidé a vlastně i ta literatura trpěli rozhodováním stejných magorů snad i víc než my. Tohle si člověk letmo promítne v hlavě při listování v téhle knize s minimem doprovodného textu, zato s krásnými fotografiemi, ukazujícími jakýsi průřez přírodními krásami ruské krajiny v její mnohotvárnosti, ale i tváře lidí a snímky jejich každodenního života. Opravdu náš fotograf (byť žijící v cizině), který má boty z toulavého telete, předvedl své specifické vnímání světa kolem nás.