Růže a lev
František Niedl
Rytíři z Vřesova série
Král Jan Lucemburský se snaží upevnit si své postavení navzdory odporu velmožů, kteří si představovali, že se nezkušený mladíček stane jejich loutkou. Mezitím roste moc jak Jindřicha z Lipé, tak Petra z Rožmberka. Skutečnými hrdiny románu však jsou, tak jako v předchozí knize Rytíři z Vřesova, příslušníci dvou zemanských rodů: Beneš a Čeněk z Vřesova, Lothar Katzinger z Olšové a jeho starší bratr Wolfram.... celý text
Zase super počin tohoto autora. Je ale pravda, že číst se to musí jako součást série. Samotné je to trochu zavádějící a nepřehledné.
Pro mě, paráda a těším se na.další.
Opět kvalitně a řemeslně zručně zpracovaný příběh rytířů z Vřesova a Olšové. Děj je přímočarý, žádné nudné odbočky nebo psaáže, vše do sebe zapadá jak má. Wolfram a Čeněk jsou mí favorité, ale to asi každého. V Benešovi jsem se v hodnocení první knihy asi zmýlil a taky mu držím palec, no uvidíme co nás čeká dál, samozřejme pokračovat budu....
Nenáročný historický dobrodružný příběh. Velkým plusem je čtivost. Děj běží bez jakýchkoliv hluchých míst. Z velkého množství postav v 1. díle se zaměřil nyní prakticky jen na dvě. Snad se k ostatním vrátí v dalších dílech. Čekal bych i trochu víc historických reálií. To je přece hlavní důvod, proč psát tyto romány.
Vyborne se to cetlo. Nebyly zde hluche pasaze. Autor neni z tech, co ma hlavniho hrdinu 95% casu slabeho a ke konci se z nej stane slavny rek. Tady to je, jak to je. A hned oteviram dalsi dil. ... Jeidne minus, jak zde jiz v komntarich zaznelo: Wolfram az prilis snadno podlehl... a nereknu komu/cemu :P
Konzistentní pokračování prvního dílu. Jen mi úplně nepasovalo to, jak Wolfram ztratil zábrany (tak snadno a rychle!).
Druhý díl a pokračování historické ságy z dob Jana Lucemburského. Napínavé a rozhodně zajímavé čtení. Snad jen mě napadá, že Vondruška do textu dával trochu více zajímavostí ze života v dané době.
Kniha opět výtečně napsaná, ke slovu se více dostává Beneš, což mi vyhovuje. Vypadá to, že se z něj stává zajímavá osobnost. Nicméně v oblíbenosti stále vede Wolfram. Miluju jeho smysl pro humor a hlavně styl uvažování, který si přivezl z Rhodu. Občas je až moc sebevědomý, ale to k němu patří. Krom toho by nejspíš jinak nemohl přežít tak dlouho. Navíc ve mě kniha podnítila touhy dozvědět se o tomhle období více, což si myslím, že by přesně měla vyvolávat. :)
Těším se na další díly a jsem zvědavá, jak se postavy budou vyvíjet dál.
Poctem hvezd jsem ohodnotila stejne jako prvni dil, ale musim rict, ze se mi tento oproti prvnimu dilu libil mene. Porad dobre, ale tady mi to prislo trosku porad o tom samem - az moc trestnych vyprav a boju. Ale rozhodne v cetbe teto serie budu pokracovat, jsem zvedava jak se bude pribeh dal vyvijet.
Veľmi dobré čítanie - rytieri, dobrodružstvo, história, napätie a tiež aj humor.....:-) Čo viac dodať? Stojí za prečítanie.
Je to pěkná propracovaná kniha. To uznávám. Bohužel s obsahem jsem měla stejný problém jako v prvním díle - když se v ději dostaneme k postavě, která mě zajímá, tak se honem musíme vrátit k té, které je moc. Jinak děj je o tom, že někdo někam jede někoho porazit. A několikrát a na různá místa.
Nevím proč, ale Wolfram mi k srdci nijak nepřirostl, vypadá moc dokonale.
Po velkých útrapách jsem se konečně dočkal a vyšla na mě řada v knihovně, takže jsem si mohl přečíst druhý díl. Inu František Niedl je asi opravdu populárním autorem současnosti a má důvd jím být. Růže a lev mají stále vysokou kvalitu a dále rozvíjejí příběh našich hrdinů i jejich nepřátel. V tomto díle se hodně vyprofiloval rytíř Wolfram, který je opravdu charismatickou postavou tohoto románu a jeho dobrodružství opravdu baví. Díl je hlavně zaměřen na potírání lapků a všech možných jiných škůdců v království českém.
Druhý díl se mi líbil ještě více než první a Wolfram je ještě lidštější vystoupením z řádu.Už se těším na další pokračování.
Jan Lucemburský si upevňuje své postavení v zemi, ale stále musí "bojovat" se sebevědomými českými pány, kteří nechtějí dávat peníze na válečné výpravy. Beneš z Vřesové bojuje s Hansem Křivákem, řádový rytíř Wolfram jede na Moravu skoncovat s dalším lapkou... a člověk je stále v napětí, jak to dopadne.
Na tejto sérii ma najviac baví to, že občas mi atmosférou připomíná film Markéta Lazarová. Škoda toho urýchleného záveru, ktorý mohol mať pokojne o pár stránok viac a mohli tak byť lepšie prekreslené vzťahy medzi postavami. Ale, keďže som sa celú knihu náramne bavil, teším sa na ďalší diel. 95%...
Popravdě jsem tuto sérii nečetl popořadě , ale přesto se mi to moc hezky četlo. Není to jen plné krve a přesto to má děj. Doporučuji všem co mají rádi historii.
Oproti prvním dílu se mi tento líbil méně. Pořád se to čte dobře a dobu středověku a rytířů mám ráda, ale děj mi přišel jen o tom jednom a samém. Někdo dluží nebo nakradl peníze a tak se mu jede vypálit hrad.
2006 | Čtvrtý králův pes |
2012 | Platnéř |
2012 | Útěk do pekel |
2013 | Čas vlků |
2016 | Rytíři z Vřesova |
Z Niedla se velice nenápadně stal jeden z mých nejoblíbenějších autorů. Uvědomila jsem si to právě u tohoto románu. Zhltla jsem ho za pár večerů a vždy jsem se těšila na chvíli, kdy se k hrdinům ságy připojím v jejich nelehkém boji se středověkem. Musím uznat, že autor popisuje dobu, v níž se děj odehrává velice barvitě a velmi uvěřitelně. Ráda o něm říkám: Představuji si středověk tak, jak ho Niedl popisuje.