Růže z Jericha

Růže z Jericha
https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/447931/bmid_ruze-z-jericha-rgf-447931.jpg 4 35 35

Říká se, že láska hory přenáší. Jak se ale Magda a Kareem přenesou přes všechny kulturní a názorové rozdíly? Egypťan svázaný pravidly islámu a nespoutaná, impulzivní Češka žijí v Německu. V napjaté společenské atmosféře je Kareem vyčerpaný beznadějným hledáním zaměstnání a steskem po vlasti. Jednoho dne bez jakéhokoliv varování zmizí. Magda se ho vydá hledat do Káhiry a ocitá se v úplně jiném městě, než jaké znají turisté. Netuší, co všechno ji tam čeká…Netradiční próza mladé české autorky vypráví o střetu kultur s citem pro humorné situace a vtipné dialogy. Díky osobní zkušenosti zasvěceně a barvitě vykresluje prostředí přistěhovaleckých komunit.... celý text

Eva-K
14.08.2024 5 z 5

Za mě velmi příjemné překvapení - ke knížce jsem se dostala přes autorčinu prvotinu, přičemž Růže z Jericha je dle mého o poznání lepší.
Sama jsem žila v Německu, na koleji plné Arabů a s jedním z nich, Egypťanem, mě pojí mnohaleté přátelství. U některých částí knihy jsem si říkala “bože, nebydlela tam autorka s námi? “Nečetla naši korespondenci? “Nebyla se mnou u mých rodičů, když zjistili, s kým na koleji bydlím a kamarádím se?.
Takže doporučuji všem, kdo mají srdce otevřené a nechtějí stále žít jen ve svých “pravdách. Knížka je navíc velmi čtivá a vtipná, kolikrát jsem se smála nahlas.

tereza_p
25.06.2023 3 z 5

Jde rozhodně o zajímavou knihu, která pracuje s aktuálními tématy. Připomíná stereotypní názory, které můžeme mít o jiných kulturách, zároveň ukazuje realitu právě těchto kultur, o kterých si často myslím, že je známe, ale přitom na ně pohlížíme jen skrze to, co se dozvíme v televizi nebo na dovolené. Oceňuji, že i když se pojednává o vážnějších tématech, je kniha psaná s nadsázkou. Přes všechny klady se ale nemůžu zbavit dojmu, že jsem prostě četla love story, byť v jiných kulisách než obvykle. A ne knihu, která by nějak obohatila nebo změnila můj pohled. Proto ty tři hvězdy.

makovec201
23.02.2023 5 z 5

Krásně udělaná, ale hlavně napsaná kniha.

keny
18.08.2022 5 z 5

Střet naší kultury s islamem. Střet svobody s přísnými pravidly. Jsem ráda, že jsem se narodila a žiji tady a v tomto čase. Moc jsem všem fandila, bylo mi líto Kareema a jeho kamarádů i rodiny.

bagel
30.06.2021 4 z 5

Jiný pohled na migranty a jejich problémy - určitě doporučuji přečíst.

lištička123
10.06.2021 4 z 5

Výborně napsaná knížka, příjemné čtení.

Limonadovyjoe
17.04.2021 4 z 5

Bála jsem se, že dostanu nějakou českou verzi Bez dcerky neodejdu či Květ pouště.. místo toho jsem četla skvělou knihu o útrapách islámských uprchlíků v Německu a o střetu dvou opravdu neslučitelných kultur. Kniha je plná cynických poznámek a humoru.. sarkastického humoru a jde vidět, že knihu psala češka s pořádným nadhledem a nulovou korektností, což by už asi v němčině nebo angličtině neprošlo. :-)
Kniha popisuje život egyptského politického uprchlíka Kareema žijícího ve Stuttgartu, a zároveň odkrývá jeho minulý život.Z vlasti utekl před vězením a jistou smrtí po politickém převratu, kdy armáda svrhla demokraticky zvoleného prezidenta Muhammada Mursího a jednom v nejkrvavějších masakrů na náměstí Rabaa v roce 2013.
Kareem je hodný kluk, pracuje v nemocnici, v uprchlickém táboře, a snaží se dostat na medicínu. Potíže nastanou v momentě kdy si umane, že si za ženu vezme kamarádku Magdu, českou tvrdohlavou holku, která je všechno jen ne halal. Střet kultur ale výrazně kazí vzájemnou náklonnost. Pocity vykořenění a stesku po domově oba zavedou zpátky do Káhiry.
Kniha ukazuje, že ne každý uprchlík je hned atentátník, násilník a člen IS. A přesně proti těmto nálepkám musí káhirský uprchlík Kareem v běžném životě bojovat. Ukazuje maloměšťácké a xenofobní názory Čechů a Němců a hezký nastavuje zrcadlo. Nachytala i mě .. při čtení části kde hlavní hrdinka jde setmělou uličkou a proti ní se vydají dva Syřani, bylo mou první myšlenkou... Ježíši teď ji určitě znásilní, a oni hoši chtěli jen poděkovat :-)

hyperionka
14.03.2021 5 z 5

V první řadě bych chtěla poděkovat za krásnou knihu s poetickým jazykem, jakou jsem už dlouho nečetla. Příběh otevírá spoustu témat a je znát, že autorka ví, o čem píše, ať už z vlastní nebo intenzivně zprostředkované zkušenosti.
Velkým přínosem knihy je, že přibližuje svět islámu velmi zdařilým způsobem, který dokáže oslovit i mladší generaci. Nejvíc na mě zapůsobilo líčení „egyptského jara“ – velmi osobní a velmi věrohodné.
Příběh působí reálně, dokud ho čtenář oživuje, dýchá spolu s jeho hrdiny, cítí jejich tep a touhy.
Oddělením postav se příběh láme a začíná působit uměle. Jako kdyby byly deníkové záznamy najednou psané s odstupem, jako by hrdinka všechno sledovala zpovzdálí a jen nám vyprávěla, co prožil někdo jiný. Některé věci se asi musí prožít ještě jinak, pokud chceme, aby působily opravdu pravdivě a skutečně. Pokud nechceme, je to takhle zcela v pořádku.
Zpětně se mi ještě líbí pojetí tématu „Nevstoupíš dvakrát do téže řeky“. I když se mění řeka, stejně tak jako se měníme my, nemění se třeba to, že pořád máme na sobě ty stejné oblíbené boty, že si s sebou stále neseme naše sny a touhy, ale i křivdy a zklamání. Jsme to pořád my – a i když jdeme dál, v některých věcech zůstáváme stát na místě, aniž bychom to tak chtěli, aniž bychom si to plně uvědomovali. A to je právě ta obyčejná, ale pravdivá životní zkušenost – všechno se může změnit, všechno můžeme změnit, ale jsme to pořád my.

P. S.: Škoda jen spoileru na obálce knihy, který knihu vůbec nevystihuje.(!)

Šebestová3
12.12.2020 4 z 5

Zajímavý téma, oceňuju vtipné situační dialogy. Asi mi tam něco chybělo, aby mě to chytlo úplně za srdíčko, ale nedokážu specifikovat, co. Zajímavý exkurz do jiné kultury a mentality ... a taky do naší české xenofobní reality.

Charmedka
29.11.2020 3 z 5

Kniha není vůbec špatná, je hodně specifická a jiná. Překvapivě mě část z Egypta bavila méně a hůře jsem se už na knihu soustředila. Přesto se knížka četla dobře a líbilo se mi téma různých kultur, je to minimálně na zamyšlení.

Vera1718
05.11.2020 5 z 5

Vskutku zajímavá kniha, která skvěle vystihuje poněkud...ožehavá témata současnosti. Pokud nic jiného, mohl by si z toho čtenář odnést alespoň to, že je někdy celkem fajn podívat se na problematiku z více úhlů pohledu a také "přestat házet všechny do jednoho pytle". Člověk si při čtení najednou uvědomí, jak krásně se tu vlastně máme.
Četlo se mi skvěle, od knihy jsem se nemohla odtrhnout.
P.S.: Trochu mi tam chyběla zápletka s osůbkou To, ale jinak super. :)

2017  68%Anna zachraňuje svět
2020  81%Růže z Jericha