Růže z Yorku - Láska a válka
Sandra Worth
Růže z Yorku série
1. díl >
První část trilogie o životě Richarda III., kterého mnozí současníci neprávem považovali za netvora, popisuje část jeho života, než se z něj řízením osudu stal anglický král. Dočteme se o hluboké lásce Richarda, vévody z Gloucesteru, a lady Anne Nevilleové, které však podobně jako v případě Romea a Julie rozdělí rodinný svár. Po vypuknutí občanské války se Anne musela na rozkaz svého otce Richarda, hraběte z Warwicku, provdat za Eduarda z Lancasteru, ale poté, co Eduard padne v boji, mladí milenci doufají, že tentokrát už jim nebude v cestě nic stát. Jejich naděje se nenaplní, protože se objeví další obrovská překážka a hrozí, že je rozdělí navždycky... Příběh o lásce v bouřlivém období války růží, v době plné nebezpečí a úkladů, kdy ambice a touha po moci hrstky vyvolených určovaly osud celé Anglie.... celý text
Literatura světová Historické romány
Vydáno: 2014 , BránaOriginální název:
Rose of York. Love and war, 2003

Worth podává jiný úhel pohledu na Richarda lll, kterého mají dějiny za netvora díky době a Tudorovcům poplatnému Shakespearovi. Doporučuji číst po předchozím studiu dějin a s rodokmenem Nevillů a Yorků po ruce. Jinak se čtenář v té záplavě Eduardů a Richardů ztratí. Worth si nedává práci s tím, aby jednotlivé historické postavy přiblížila a konkretizovala. Prostě se v ději nějak objeví a zmizí, jen s dovětkem, že je to bratranec z druhého kolene. Kdo čeká výpravné pojednání o vojenských manévrech, čtěte Igguldena, ten vás nadchne. Toto je spíš odlehčená romance, víc toho nenabízí.

Výborně napsaný historický román popisující Válku dvou růží. Zajímavé je pochopitelně i dané téma uvedeného konfliktu samo o sobě, ale způsob zpracování a vyprávění příběhu činí z díla čtenářskou lahůdku.

Opět mě historie přesvědčila, že pokud jde o moc, tak někteří lidé jsou schopni všeho - i vražd bratranců, které měli rádi.
Dávám jen čtyři hvězdy, romány z anglické historie od Alison Weir jsou napsány lépe a líbí se mi ještě více. Kniha se velmi dobře čte, ale občas jsem se zasekla a přemýšlela o kom je řeč. Nevím, jestli to nebylo překladem, ale místy jsem nechápala, o kterém Georgovi je řeč, jestli o vévodovi z Clarence nebo o arcibiskupovi z Yorku, obzvlášť když se se oba setkali ve společnosti jiných. Dále mi vadilo, že jednou se o člověku mluvilo jen jako o Nevilleovi (těch bylo několik), podruhé o Warwickovi a potřetí o Richardovi, a přitom se jednalo o jednu a tutéž osobu.
Moje druhá historická kniha. Čte se to složitě a není to tak čtivé jak jsem čekala. Popisuje s to vše jakoby z dálky. Střídají se vypravěči. Není to špatné ale taky bych si ráda přečetla i knihu, která Richarda tolik neobhajuje.

Tohle čtení jsem si opravdu užila a to nepatřím k těm, kteří hltají historické romány. Jsem moc zvědavá na pokračování osudů Richarda III., kterého tak příjemně rehabilitovala Sandra Worth.

Nádhera. Pohledově i obsahově. Opravdu krásný výtisk. Nejvíce jsem ocenila podrobný rozbor bitvy u Barnetu, kde zahynul "můj oblíbenec" John Neville, lord Montagu. Kdo zná Válku růží, ví, že to není žádné hezké počtení... ale stojí za to. Výpisků mám na pět stran a těším se na další díl...

Mě se kniha obsahově docela líbila,akorát ten překlad byl takový kostrbatý.Rozhodně to byla šílená doba.

Jsem neuvěřitelně zklamaná touto knihou. Přechozí dvě byly naprosto báječné. A na tuto jsem se těšila jak malé dítě od knižního veletrhu v Holešovicích, kde mi řekli, že kniha vyjde před Vánoci.
Kniha se mi špatně četla i díky, pro mě, hroznému překladu. Několikrát jsem se musela vracet a číst věty znovu, protože mi nedávaly žádný smysl.
Některé pasáže jsou prostě jen opsané z přechozích knih (např. život Johna s Isobel).
Celkově děj spíš pojednává o celé té době (Warwick, Eduard, George z Clarence..) než že by byla zaměřena přímo na Richarda z Gloucesteru.
Nechci odrazovat nikoho, kdo má anglické dějiny rád, ale jsou opravdu lepší knihy na témata anglické historie. Např. knihy od Alison Weir.
Další díl si stejně pořídím a budu doufat, že bude už zajímavější. Možná, že ne tak dobrý překlad byl jen způsobený tlakem na výdej knihy před Vánoci.
Anglie láska 15. století králové války růží Richard III., anglický král, 1452-1485 historické rományAutorovy další knížky
2013 | ![]() |
2014 | ![]() |
2013 | ![]() |
2015 | ![]() |
2015 | ![]() |
Úžasně čtivě podaný a uvěřitelný příběh, který mě opravdu moc bavil. Autorka se zaměřila na realističnost a psychologii postav a jejich vzájemných vztahů. Není zde kladen důraz na všechny ty bitvy a jejich detailní popis. Jediné mínus je zase ta romantika, zbytečně moc zaláskovaných frází, ale nerušilo to příběh tolik jako v jiných knihách od ženských autorek .