S tváří beránka
Magda Váňová
Psychologický román zachycuje průběh krize jednoho manželství. Soužití pětatřicetileté překladatelky a tlumočnice Violy Gallové a o deset let staršího úspěšného houslaře Zbyška bylo dosud celkem šťastné. Jejich vztah začal už v době, kdy svobodomyslná dívka končila studia angličtiny a srbochorvatštiny na Univerzitě Karlově, ale manželství uzavřeli až po šesti letech. Nemají zatím vlastní děti, neboť Viola vždy preferovala náročnou profesi před mateřstvím. Již deset let se však starají o syna z prvního manželství Zbyškova mladšího bratra. V posledních měsících si stále více uvědomují, že při jeho výchově selhali. Sedmnáctiletý mladík odešel ze střední školy, střídá brigády a experimentuje s drogami. Zbyšek touží po vlastním synovi, který by pokračoval v jeho řemesle. V rodině roste napětí a přibývá hádek. Viola odjíždí jako tlumočnice na kongres do Záhřebu, kde se snaží trochu odreagovat. Za flirt s bezcharakterním a pomstychtivým novinářem však draze zaplatí. Po návratu domů začne manžel dostávat anonymní vulgární dopisy o její údajné nevěře, a tak jejich svazku hrozí rozpad.... celý text
Kniha mě ze začátku moc nechytila...až s přibývajícími stránkami jsem se do ní začetla a můžu napsat, že se mi líbila.
Pribeh,ktery se klidně mohl stat,jen za mě se mohl o třetinu zkratit,asi zbytecne natahovany
Kniha je řekla bych standardně dobrým dílem této oblíbené spisovatelky, zcela splnila to, co jsem si od ní slibovala. Líbila se mně, i když příběh není žádná limonáda a vine se v něm nit hořkosti. Chápu proto, že někteří čtenáři autorce vyčítají, že píše o samých negativech a knihy nevyznívají dostatečně optimisticky. Pokud se však člověk rozhlédne, vidí kolem sebe dost zášti, závisti, škodolibosti, pomstychtivosti a dalších nepěkných vlastností, o kterých autorka tak realisticky píše. Vybudovala si svůj nezaměnitelný styl a já proto opět knihu hodnotím velmi vysoko.
Jak se z "nejlepší" kamarádky stala závistivá potvora....... Kniha se mi líbila, byla velmi čtivá.
Knížka se mi pěkně četla. Začátek mě hned chytil, v některých místech mi to sice připadalo takové zdlouhavé, ale celkově se mi to líbilo.
Kdo se tváří jako beránek, od něho nic dobrého nekouká. Darebák má potřebu být slyšet, ale beránek jde tiše a nenápdně a dokáže vytunelovat i největší banky v ČR. Fuj.
2008 | Zapomeň na minulost |
2008 | Past |
2003 | Tereza |
2010 | Kukaččí mládě |
2016 | Nebýt sám |
Další povedená kniha od Magdy Váňové. Jak se z celkem normálního života může stát malé peklo... Určitě mohu doporučit.