Sadako chce žiť!

Sadako chce žiť!
https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/392497/bmid_sadako-chce-zit-pTo-392497.jpg 5 42 42

Přidat komentář

Boženka2
24.07.2024 5 z 5

Tuto knížku jsem četla v dětství, což je už mnoho a mnoho let, ale nikdy na ni nezapomenu. Nemohla jsem pochopit, jak mohli lidé udělat toto jiným lidem. A nechápu to do dneška.

Katka569
06.02.2024 5 z 5

Tato knížka by měla být součástí povinné literatury, doporučuji všem prečtení.


PanPredseda
11.01.2022 5 z 5

Knížku jsem četl už velmi dávno, v dobách kdy jsem přestával být dítětem a začínal být mladíkem, ale na to, jak silně na mne zapůsobila si vzpomenu dodnes. Tehdy jsem z celého srdce přál Sadako, aby mohla žít (a přeji jí to dodnes).

intueri
20.03.2021 5 z 5

Očekávala jsem více detailů z proběhlé tragédie i života po ní.. Nakonec však dávám plný počet hvězdiček za Sadačin příběh a odkaz celé knihy: Na špičce pomníku symbolické atomové bomby v Zahradě míru v Hirošimě se tyčí postava Sadako Sasaki, ulitá z bronzu. V rukou vztažených k nebesům drží zlatého jeřába. Pomyslete na své děti! Neříkejte, že je moudřejší nevypravovat dětem o tom, co se stalo! Není to moudřejší! Neboť kdo nezná nebezpečí, zahyne v něm.

hrdlickova_61
31.03.2019 5 z 5

Knížka podle všeho popisuje osud malé Sadako trochu jinak, než se ve skutečnosti odehrál, ale to vlastně nehraje roli, protože takových dětí bylo mnoho a jednotlivé rodinné tragédie jsou jako kamínky ve výsledné mozaice. Když jsme se o jaderných útocích učili ve škole, neuměla jsem si představit podrobnosti z doby, která následovala. Například skupinky lidí žijících na spáleništi, hledajících vše, co bylo ještě k použití, bojujících mezi sebou a očekávajících, co všechno horšího může ještě přijít. Když jsem si v den 70. výročí svržení bomby na Hirošimu přečetla v novinách zprávu začínající slovy "Japonci si připomínají...", zatrnulo mi z toho, že tam nebylo "Celý svět" - a o to víc si cením snahy pana Brucknera na příkladu nemocné dívenky ukázat zrůdnost těch událostí. Do knihy zároveň zapracoval i pohled "z druhé strany", a ať už tato knížka je, nebo není tendenční (asi je tak na ni nahlíženo, ale za sebe to tak neberu), je myslím škoda, že není dnes už běžně dostupná.

Aerine
17.02.2018 3 z 5

Nakladatelství dětské knihy vydalo knihu, která na mě působila velmi dospěle. Pro mě nové literární téma doteď známé pouze z dějepisu. Tragédie, která je zde vykreslena, na mě ale působila zkratkovitým dojmem, Sadako by si zasloužila mnohem více pozornosti. Její duši nepoznáme, protože příběh Sadako je v rámci knihy omezen cca na třetinu.

LilKure
07.02.2018 4 z 5

Normálně válečnou literaturu obcházím velkým obloukem, ale u této knížky jsem udělal výjimku. Přečtenou jsem ji měl za pár cest vlakem a možná mi utekla i nějaká ta slza.

KocourMour
25.10.2017 5 z 5

Nic smutnějšího jsem nečetl. Brečel jsem jak želva ještě než jsem se dostal na konec.

Dandy1
08.06.2017 4 z 5

Kniha poutavě popisuje život v Nagasaki před i po katastrofě. Čte se to jako pohádka, ale pohádky končí šťastně.

vikaa
15.08.2012 5 z 5

Tak tahle knížka mě v dětství dojímala. Přála jsem holčičce Sadako tolik poskládaných jeřábů,aby jí to navrátilo k životu. Když jsem se později setkala s origami a sama jsem si jeřába podle návodu složila, vzpomněla jsem si na Sadako i když to bylo o mnoho let později.

Loreena72
20.03.2011 5 z 5

Tahle knížka ,psaná podle skutečné události, na mě udělala v dětství velký dojem. Do té doby jsem myslela, že všechny dětské knížky končí zákonitě dobrým koncem a najednou...tato ne. Protože to nebyla fantazie. Byla velmi dobře napsaná, bez zbytečných patetických emocí, na jaké jsme teď u všeho zvyklí - bylo to poctivé vyprávění o tom, jak ani velký sen a urputná touha žít někdy nevyjdou. O tom , jak se všední den lidí v jednom městě změnil v horror.
A já to četla pořád dokola, běhala jsem si ji půjčovat do knihovny, jen abych si vždycky myslela, že TENTOKRÁT poskládaní jeřábi zafungují.