Satan

Satan
https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/351512/mid_satan-eam-351512.jpg 4 67 67

4. prosince 1986 se v kolumbijském hlavním městě Bogotě odehrály činy, které dodnes zůstávají záhadou s mnoha otázkami a jen hypotetickými odpověďmi. Veterán vietnamské války Campo Elías Delgado, učitel angličtiny a fanatický obdivovatel románu Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda, zastřelil během onoho dne 32 lidí včetně své matky, sousedů v domě a nakonec hostů v noblesní restauraci Pozzetto v centru města, a to bez identifikovatelného, hmatatelného motivu. Této události se chopil úspěšný autor Mario Mendoza a na jejím základě rozvinul souběh fiktivních, ale reálnými okolnostmi rámovaných příběhů tří postav — osiřelé dívky Maríe, která se snaží za každou cenu o důstojný život, kněze Ernesta, pochybujícího o smyslu působení v církvi a prožívajícího oddanou lásku k mladé ženě, a malíře Andrése, naopak láskou sužovaného. Společným jmenovatelem těchto dějových linií, zpočátku oddělených a směřujících k tragickému propojení, je všudypřítomný vliv zla, ať už konaného lidmi, nebo vyšší mocí. Mario Mendoza se táže, kolik z doktora Jekylla a z pana Hyda je fatálně přítomno v lidském jedinci a jakých činů, označovaných třebas i jako projev vůle satana, jsme schopni. Přitom neprosazuje odpovědi a nechává čtenáře — pokud je toho v koncentraci katastrofických událostí schopen — o nich přemýšlet. Zvláštní dávku autenticity dodává textu skutečnost, že atentátníka Elíase Delgada autor shodou okolností osobně znal. Mendozův Satan, který se dočkal ocenění kritiky, překladů do mnoha jazyků a filmového zpracování, nyní konečně vychází i česky.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Kristián Entertainment

Satanás, 2002

miker.90
11.06.2024 5 z 5

Kniha plná tragických osudů. Jelikož Bogotu celkem znám, tak si ony postavy dokážu v ulicích města poměrně živě představit.

666Jitka
09.01.2024 4 z 5

(SPOILER) Autor nám přibližuje život ve velkoměstě a osudy několika jedinců žijících v Bogotě. Každý z těchto lidí pochází z jiné společenské vrstvy a řeší úplně jiné problémy, ať už je to touha nežít na pokraji společnosti, nebo seberealizace prostřednictvím malování a láska k těžce nemocné ženě, anebo rozkol v mysli oblíbeného kněze, který pochybuje o své víře v boha. Osudy těchto a dalších lidí zpečetí další z postav tohoto thrilleru a sice veterán vietnamské války Campo Elías Delgado, který dne 4.12.1986 postřílel 32 lidí, aniž by bylo zjištěno "PROČ". Autor nám nabízí svůj pohled na to, jak se vše mohlo stát a nutí čtenáře k zamyšlení nad sebou samým, a k uvědomění si svého vlastního Jekylla a Hyda.

Marluksa
22.03.2023 3 z 5

Hm.
Stručné. Věcné. Dokonalé dialogy.
Žádný zbytečný šum. Skvělý přebal knihy.
Co víc si přát.
Trochu jiná kniha. Jiný styl. Super! Nuda se nekoná. Ovšem nic netrvá věčně. Ani to počáteční nadšení.
Druhou polovinu knihy už jsem četla vyloženě z donucení. A ke konci i sem tam něco přeskočila. Strašně mě to nebavilo.
Možná špatný výběr knihy ve špatnou dobu. Souhra náhod.
Intuice výjimečně šlápla vedle.
Přesto má kniha poměrně vysoké hodnocení.

konicekbily
31.05.2022 5 z 5

Thriller z kolumbijského prostředí nás seznamuje se současným životem v této latinskoamerické zemi, lidskými vztahy, každodenními problémy vybraných postav a jejich skvělým popisem, vše napsané pěkným stylem a uvěřitelnými dialogy. Několik linek probíhajícího děje je spojeno v závěru a po celou dobu autor nutí čtenáře k zamyšlení.

MarqueeMoon
01.09.2021 5 z 5

Ernesto, María, Andrés + Campo Eliás - všetky postavy a ich príbeh sú zaujímavé, množstvo dialógov, čítalo sa to samé, šikovné prelínanie príbehu, ktorý vrcholí ku koncu do očakávaného fatálneho konca, kedy sa prakticky od knihy nedá odlepiť ani na sekundu. Atraktívny námet a prevedenie do extrémne čitateľnej podoby.

Kristuflina
27.08.2021 5 z 5

Pro mě skvělé. Líbil se mi jak námět, tak styl autorova psaní. Rychle jsem se začetla a knihu prakticky neodložila. Člověk si pak ještě rád dohledá skutečný příběh, na kterém kniha staví základy, aby zjistil, které detaily byly skutečné.
Bavilo mě střídání tří dějových linek, které se nakonec nevyhnutelně propojí do jednoho nešťastného konce. Vše odsýpalo svižným tempem, žádný zbytečný text okolo.
Doufám, že budou do češtiny přeloženy další knihy tohoto autora. Určitě by stály za přečtení.

certik003
21.08.2021 3 z 5

Od knížky jsem čekala něco jiného, ale na mě to bylo strašně překombinované, i když knížce nemůžu upřít určitou čtivost. Samozřejmě jsem chtěla vědět, jak všechny osoby dopadnou. Nicméně kdyby z toho autor udělal dvě nebo tři knížky udělal by podle mého názoru lépe.

Danago
03.08.2021 4 z 5

Opravdu šokující kniha z níž na čtenáře dýchne ZLO v nejrůznějších podobách. Život v Columbii určitě není ani v dnešní době úplně jednoduchý. Příběhy v knize jsou sice fiktivní, ale postava masového vraha CAMPA ELÍASE čerpá ze skutečné události. Musím říct , že i když je styl autora velice strohý, tak jsem lapala po dechu po celou dobu čtení. Kniha je něco, co vybočuje z běžné literatury není to nic líbivého, pro někoho to bude asi i depresivní.

Marekh
03.08.2021 5 z 5

Kriminální román kolumbijského autora, autorova první vydaná kniha v Česku. Doufám, že časem budou přeloženy další autorovy knihy do češtiny a nezůstane to pouze u této knihy. Autor poskytoval konzultace při přípravě českého překladu. Knihu hodnotím na 100 %.

Kniha je založena na skutečných událostech muže CAMPA ELÍASE - učitele angličtiny, veterána Vietnamské války, obdivovatele románu Podivný případ doktora Jekkyla a pana Hyda od E. L. Stevensona, který během jednoho dne (4. 12. 1986) zastřelil 22 lidí včetně své mamky!! Autor nám dává nahlédnout také do myšlení Campa Elíase a to v kapitole DENÍK BUDOUCÍHO VRAHA. Román se nezaměřuje jenom na tuto tragickou událost a co jí předcházelo, ale autor příběh rozvinul na další fiktivní postavy, které řeší své problémy (dívka MARÍA, kněz ERNEST a malíř ÁNDRES). Tyto příběhy se mi líbily.

Kniha je hodně čtivá, autor píše pěkným jazykem, ale zároveň nutí čtenáře k zamyšlení nad spoustou věcí. Kniha při čtení vyvolá hodně otázek ohledně dobra a zla, pomstě a odpuštění, o nerovných životních podmínkách, o pocitech osamocenosti. Jsou zde nastoleny otázky Boha a Satana apod. Některé popisy mne sice překvapily a říkal jsem si, jestli autor nepřekročil pomyslnou čáru, ale celkově to byl propracovaný a čtivý příběh, který si dlouho uchovám v paměti. Je zajímavé, že autor osobně znal Campa Elíase, což dodává ještě více na autentičnosti příběhu.

Je to obrovská tragédie, která se odehrála osudného dne 4. 12. 1986, při které zemřeli nevinní lidé a mezi těmito obětmi byla také mamka od Campa Elíase!!! Co může být horšího, než když vlastní syn zavraždí své rodiče!!! A co ostatní nevinní lidé, kteří si povídali, užívali si svůj den a třeba si plánovali, co všechno podniknou a najednou jeden šílený muž je chladnokrevně zavraždí a překazí jim všechny plány, které měli! Jsem z tohoto skutku, který tento muž uskutečnil, rozhozený a je mi líto všech lidí, kteří přišli zbytečně o život. Snažím se na celou událost dívat z různých úhlů pohledů, ale já to nedovedu pochopit a už vůbec, jak se zachoval ke své mamce! Vždyť to je proti přirozenému řádu věcí, je to jeden z největších hříchů, jakého se člověk může dopustit vůči vlastní krvi, která ho přivedla na svět, jednoduše řečeno je to proti samotnému Bohu a lidé, kteří se něčeho podobného dopustili, nemůžou podle mého názoru být nikdy šťastní a nikdy nebudou mít čisté svědomí a událost budou mít stále před očima. Již nikdy nebudou schopni se postavit na nohy, dát se dohromady a žít normálním životem a možná to ani nemají v úmyslu, poněvadž jim na životě už nezáleží. Možná bych ještě dokázal pochopit, pokud by mu tito lidé nějakým způsobem ublížili a chtěl se jim pomstít za všechna příkoří, která se na něm dopustili, jenže byli zcela nevinní a mnoho rodin přišlo o své nejbližší, které milovali. Určitě by se dalo na toto téma napsat více myšlenek a postřehů a myslím si, že ani nezáleží na tom, jestli je člověk věřící či nikoliv, protože je to čin, který nemá obdoby a nedá se ničím ospravedlnit. Ve světě k podobným tragédiím dochází a je to vždy velmi smutné.

Kniha má originální přebal, který je tvořen novinovým článkem.

Citáty z knihy, které mne oslovily:

Jsme zároveň andělé i démoni. Nejsme jedna osoba, ale protiklad, skládáme se ze sil, který se v nás perou.

Pomáhá se jen těm, kteří o pomoc stojí. Zbytek je ztráta času.

KnihoSny
26.04.2021 5 z 5

Knihu doporučuji mě velmi překvapila...

INCOGNITOREADER
15.12.2020 4 z 5

Velmi útlá kniha, která má jen 200 stran. Ale skrývá velmi silný příběh. Příběh, kde se několik zdánlivě samostatných příběhu několika postav proplétá až do úplného závěru. Příběh je vystavěný na skutečné události a o to je to celé děsivější. Je to pro ně veliké překvapení a rozhodně doporučuji.

KuroHaru
27.02.2020 4 z 5

Zajímavé seznámení se s latinskoamerickou literaturou. Mendoza píše protokolárně, stroze a bez příkras o neutěšené kolumbijské společnosti a zlu, které ji prostupuje. Zajímavý a originální je i přístup, jak zpracovává reálnou událost a vplétá ji do fiktivního příběhu a nabízí tak mnohé podněty k zamyšlení.

Wladimirski
14.02.2020 5 z 5

Ano, jasných 5*! Po dočtení knihy a jejího děsivě skutečného závěru jsem se musel vrátit k některým pasážím, především týkajících se Elíase Delgáda, jelikož znalý závěru jsem jejich podtext vnímal ještě hlouběji. Kniha ve mě zanechala hluboký dojem.

Lacerta.j
17.03.2019 5 z 5

Tak tahle knizka me dostala, a to se mi do ni ani nechtelo.
Ma jen 200 stran, ale vzbudila ve me tolik emoci, zamysleni, uvedomeni. Taky podivnych pocitu, ne primo strach, ale v noci mi samotny v loznici bylo nedobre.
V knihovne nemam moc knizek, ale pro tuhle v ni misto najdu.

Elkeli
26.01.2019 4 z 5

Super, napětí děje trvalo až do přečtení posledního slova v knize. Rozhodně stojí za to přečíst si.. a když si po přečtení uvědomíte, že jde o skutečnou událost? brrrr. :)

moore.allonsy
12.04.2018 5 z 5

Vykreslení jak špatných tak pozitivních vlastností jednotlivce, vlastní hrdost ženy, falešné sympatie, pohrdání. Boj o přežití v těžké době. Knížka se pro mě stala inspirací a zamyšlením zároveň, doporučuji k četbě.

rodak
02.02.2018 4 z 5

Uf-závěr knihy to je fakt síla.Jinak moc dobré počtení podle skutečné události ze které stále mrazí.

Martia
30.01.2018 5 z 5

Dlouho jsem se rozmýšlela, jestli se do knihy vůbec pustit, vzhledem k tomu, že je podle skutečný události. To je na tom to nejděsivější. Už jen obálka knihy mluví za vše. Celý děj a situace jsou popsány tak hrubě a syrově, že je to až zarážející. A ten konec, proboha:-( Doporučuju, ale ne slabším povahám, tohle je fakt síla.

hellena1523
27.01.2018 4 z 5

V prvé řadě - čte se úplně sama. To je velkým plusem. Množství přímých řečí vtáhne čtenáře do děje tak rychle, že si ani neuvědomí, že už je skoro v půlce knihy.
Líbila se mi promyšlenost každého osudu, čili za mě má autor smysl pro dotažení pointy. Kritika společnosti i poukazování na fakt, že všechno pramení z něčeho a žádné zlo se na světě neděje jen tak pro nic za nic, mě oslovil, jelikož takové smýšlení přijímám i já. Líbí se mi, že autor neodsuzuje postavy předem, ale právě nabízí čtenáři obě strany mince, aby měl možnost se rozhodnout, zda bude s postavou sympatizovat či nikoliv. Nabízí možnost zamyšlení se nad tím, proč se postava chová právě tak, jak se chová, než jí zcela začne opovrhovat a odsoudí ji.

Autor píše velmi svižně, živě, ale je pravda, že někdy působilo vyprávění trošku bulvárově, což v mých očích snižuje hodnotu díla.
Nicméně jsem byla i tak spokojená. Určitě stojí za přečtení!

jekyll
13.10.2017 5 z 5

Kniha poukazuje na dvojsecnost lidske povahy. Mendoza napriklad skvele popisuje rozpolcenost kneze, ktery je zmitan chticem a touhou po mlade zene. Nezvladatelne, potlacovane touhy starych panicu v habitech, ktere nakonec vyusti v homosexualni, pedofilni a pederastni chovani vidime ostatne kazdou chvili kolem nas. Pribeh kneze ovsem zabira jen tretinovou cast knihy. Do jiste miry zde sympatizujete i s vrahem Campo Eliasem, ktereho irituje lidska hloupost, bezohlednost a mamonarstvi. Kniha vas pri cteni donuti zamyslet se nad spoustou otazek. Rozhodne stoji za precteni.