Saturnin
Zdeněk Jirotka
Po více než 60 letech se s Jirotkovým románem budou moci seznámit i čtenáři hovořící anglicky. Slavný humoristický román Zdeňka Jirotky navazuje na tradici českého humoru a autory, jakými byli J. Hašek, K. Čapek nebo K. Poláček, zároveň je zde také patrná inspirace anglosaskou humoristickou prózou J. K. Jeroma a P. G. Wodehouse. Humor, a především satira a parodie, jsou podstatnou součástí české literatury, Jirotka subverzivně využívá různé literární formy i žánry: od romantického čtení pro ženy a dobrodružné kovbojky pro chlapce až po zcela zlidovělé formy umění. Saturnin je příběhem zamilovaného mladého muže a jeho věrného sluhy Saturnina, sluhy, který mění zaběhnuté pořádky a obrací svému pánovi život naruby, připravuje mu výstřední životní situace a svérázně se dokáže vyrovnat s jakoukoli situací.... celý text
Tuhle knihu mi dala do ruky moje máma, když mi bylo asi dvanáct a od té doby jsem ji neodložil. Kdyby ji Jirotka napsal anglicky, P.G. Wodehouse by poslal Jeevse do penze.
Připomínka pro ty, kdo nečetli původní verzi:
Saturnin byla kniha za totáče jenom trpěná. Vzhledem k její popularitě ji asi soudruzi nechtěli dát vyloženě na index, i když třeba dlouhá pauza mezi vydáními v letech 1970 a 1985 o lecčems vypovídá. Já mám doma vydání z roku 1946, ale někdy během těch starých zlých časů se přihodila nemilá věc: v páté kapitole, poté, co teta Kateřina s Miloušem kvapně opouštějí pánovu obytnou loď, kam se předtím bezohledně nakvartýrovali, Saturnin, který svému zaměstnavateli slíbil, že do čtvrt na deset bude kajuta na přídi volná, konstatuje: "Je devět hodin, patnáct minut. Bůh buď pochválen". Jenže jakýsi zhovadilec, domnívající se, že bojuje proti náboženskému tmářství, v pozdějších letech tu poslední větičku nahradil nejapným pošklebkem: "Tak to bychom měli". Každý kdo ten příběh a jeho hlavního protagonistu zná, musí vědět, že je to nesmysl. Saturnin se neustále snaží sebe i svoje okolí stavět do románových póz a situací - tím se baví a je v tom dokonale důsledný. Než zamířil do kajuty aby nevítané hosty vypudil, vmyslel se do role hrdiny, vrhajícího se do nebezpečí, dokonce zanechá "instrukce" pro případ že by se nevrátil. Je nemyslitelné, že by v okamžiku vyvrcholení takové taškařice vypadl z role, což ovšem nějaký cenzorský patlal těžko mohl pochopit. Bohužel, tahle zmršenina přežívá ve všech pozdějších vydáních, včetně polistopadových, a bohužel se dostala i do filmu.
Jakmile něco musíte, tak to z principu prostě neděláte. Tak to bohužel je i z četbou. Lituji, že jsem se této skvělé knize tak dlouho vyhýbala.
Ani nevím proč, ale dlouho mě tato kniha k mé škodě míjela.
Ale jak se říká: "Kdo si počká, ten se dočká"
A já se dočkal neopakovatelného čtenářského zážitku. Musím konstatovat, že už dlouho jsem se u čtení tak nepobavil, a zároveň nelitoval toho, že kniha tak brzy končí.
S humoristických knih asi špička, ale z pohledu širší, světové beletrie musím hodnotit jako průměrný čtenářský zážitek. Alespoň pro mě.
Tohle je rozhodně jedna z knih mého života. Miluji ji a plánuji ji přečíst ještě mnohokrát.
Dlouho jsme ji odkládala a pak jsem se od ní nemohla odtrhnout. Lék na špatnou náladu:-)
Tohle je jedna z knih po které sahám, když je mi smutno. Nikdy nezklame a musím říct, že mě nezklamalo ani filmové zpracování.
Určitě přečtu znova zase někdy - kniha s inteligentním a chytlavým humorem. Saturnin je geniální postava - když k němu přičteme retro prvorepublikovou atmosféru, kdy bylo ještě běžné mít vlastního sluhu, kouřit prakticky všude a všem kolem sebe také vykat - no je to něco stylem pro pamětníky ale druhem humoru je to něco, co nepotřebuje vulgarismy k tomu, aby to bylo třeskutě vtipné!
Humor přesně podle mého gusta, inteligentní, pravdivý. Chci Saturnina za svého sluhu! Saturninové, prosím hlaste se. Nejlepší česká kniha minulého století, super.
Kdyby mi někdo řekl, že mám vybrat jedinou větu z této knihy, větu která mi přišla nejlepší, nešlo by to... takových vět je tam spousta, ale jen ve spojení se všemi ostatními tvoří dokonalý celek... Saturnin je prostě a jednoduše úžasná kniha, čtená ne poprvé a rozhodně ne naposled.
Co k tomuhle klenotu říci. Myslím, že proud slz z neovladatelného smíchu v přeplněném vlakovém kupé mluví sám za sebe.
neznám ve svém okolí nikoho, kdo by Saturnina nečetl, nebo alespoň o knize neslyšel.Vždyť teta Kateřina se cituje sama....
Dokonalý český humor, co víc dodat. Právě proto jsem si kdysi knihu vybral jako téma k seminárce.
přátelství prvotina humor zfilmováno česká literatura léto humoristické romány stereotypy komorníci klasická literatura
2008 | Saturnin |
1999 | Muž se psem |
1969 | Sedmilháři |
2000 | Pravidla se změnila |
1994 | Velká kniha sedmilhářů |
Hrozně nudná kniha z povinné četby.