Saturnin
Zdeněk Jirotka
Po více než 60 letech se s Jirotkovým románem budou moci seznámit i čtenáři hovořící anglicky. Slavný humoristický román Zdeňka Jirotky navazuje na tradici českého humoru a autory, jakými byli J. Hašek, K. Čapek nebo K. Poláček, zároveň je zde také patrná inspirace anglosaskou humoristickou prózou J. K. Jeroma a P. G. Wodehouse. Humor, a především satira a parodie, jsou podstatnou součástí české literatury, Jirotka subverzivně využívá různé literární formy i žánry: od romantického čtení pro ženy a dobrodružné kovbojky pro chlapce až po zcela zlidovělé formy umění. Saturnin je příběhem zamilovaného mladého muže a jeho věrného sluhy Saturnina, sluhy, který mění zaběhnuté pořádky a obrací svému pánovi život naruby, připravuje mu výstřední životní situace a svérázně se dokáže vyrovnat s jakoukoli situací.... celý text
Saturnina prostě miluju a pokud bych někdy měla mít sluhu - byl by to právě on!
Kniha s báječným a vřelým vtipem, který už v dnešní době moc knih bohužel neobsahuje.
Ve vile vypravěčova dědečka se scházejí všichni účastníci této "jízdy", některé dědeček pozval, jiní se pozvali sami - příběh začíná. Do života nás všech (účastníků tohoto vyprávění - jak těch knižních, tak nás čtenářů) ruku v ruce se Saturninem vstupuje zmatek, jeho fantazie je neuvěřitelná a taky nevyčerpatelná … a my čtenáři jsme spolu s nimi unášeni vírem událostí, které už není schopen nikdo regulovat:
„Od doby, kdy se stal mým sluhou, nevěděl jsem dne ani hodiny, kdy budu nucen řešit situaci naprosto nevídanou, senzační a obyčejně velmi málo příjemnou.“
„Kdyby mi osud nepřivedl do cesty Saturnina, nikdy bych nevěřil, že se vyskytuje ještě třetí druh lidí, které představa koblih svištících vzduchem láká natolik, že vstanou a uskuteční ji. K takovým jedincům chová doktor Vlach nezřízenou úctu.“
A do třetice: "Nejtrestuhodnější formou roztržitosti je, když se lidé zapomínají radovat ze života."
Užijte si tu "jízdu" jako jsem si ji užila já a spousta dalších čtenářů :-) ... takhle knížka se natrvalo stala jednou z knih mého srdce.
Me velke dik panu Jirotkovi za toto skvele dilo. Kniha, ktera mi pri cteni kazde stranky dokazala vykouzlit usmev na rtech, nekdy az tak velky, ze usmev presel v hlasite zvuky a to nehlede na to, kde jsem se prave nachazela.
To opravdu mohl napsat jen sedmilhář. Ale napsal to skvěle. Čistý humor, jenž si na nic nehraje. Doporučuji.
Saturnin? Buď tu bude milion komentářů, nebo žádný, protože tahle kniha je nepotřebuje. Kdysi v jednom rádiu se nad touto knihou rozplývala moderátorka a řekla: "Každý rok, kdy si nepřečtu Saturnina, považuji za ztracený." A měla pravdu.
Kdybych měla volit českou knihu mého srdce, byl by na prvním místě Saturnin, na druhém Saturnin a na třetím Saturnin.
Skvělá a vtipná kniha, který se nedá absolutně nic vyčíst. Na Milouše a tetu Kateřinu se prostě nedá zapomenout! :D Pro srovnání sem si ihned pustil celý seriál a ten mě ani z poloviny tak nenadchnul.
Už dlouho jsem se u knížky tak nenasmála. Humoristické romány nejsou sice můj šálek čaje (nebo jsem spíš možná nenašla ty správné), ale tento je výjimka, je to opravdu vtipně a zároveň chytře napsané.
Knížka sedmilháře Zdeňka Jirotky plná laskavého a inteligentního humoru . Již více jak 30let má čestné místo v mé knihovně i srdci .
Laskavý a svěží humor. Výborné postavy - Saturnin, doktor Vlach, dědeček, i teta Kateřina si mě získali. Čtivá a pohodová knížka, kde jsem mávla rukou nad několika nudnějšími stránkami večerního vyprávění tety Kateřiny. Ovšem "děkovný" dopis přítele p. Vlacha byl skvělý - potěšila mě originální a bezpečná místa pro schování klíče před zloději. Bavil mě suchý anglický humor a sarkasmus.
Po sluhovi netoužím. Ale když tak přemýšlím, někteří členové rodiny a přátelé hýří občas pozoruhodně podobnými nápady jako má Saturnin nebo dr. Vlach. (Poznámka: Ještě jsem žádného z nich nezaškrtila.)
Úžasná vtipná knížka. Četla jsem ji dávno před tím, než byla zfilmována, a tak jsem měla z filmu trochu strach, ale nutno říct, že se docela povedl, což s ohledem na druh Jirotkova humoru nebylo vůbec jednoduché. Dobrý scénář a výborní herci.
Oblíbené hlášky: "Sobý hnusec!" "Neřekl, ´má úcta´, řekl ´no maucta´!"
Na tuto knížku jsem se těšila, neboť všichni říkají jak je hezká, srandovní.
Chtěla jsem si ji také přečíst, proto že vyhrála v anketě Kniha mého srdce. Bohužel se musím přiznat, že mě vůbec neoslovila. Nechala jsem ji rozečtenou ( a to nechávám knížky rozečtené nerada). Asi pro tento humor nemám buňky. No bohužel.
Miluji filmovou verzi, a knihu jsem přečetl po cca 15 letech po shlédnutí filmu, což je ostuda. Kniha je stejně skvělá jako film, a vlastně i lepší.
Tohle je přesně styl humoru, který mi plně vyhovuje.
Knížku bych mohla číst pořád dokonala. Je to tak krásný a čistý humor, který musí dostat každého. Člověk však k tomuto humoru a podání musí dospět... Opravdu moc krásný příběh.
přátelství prvotina humor zfilmováno česká literatura léto humoristické romány stereotypy komorníci klasická literatura
2008 | Saturnin |
1999 | Muž se psem |
1969 | Sedmilháři |
2000 | Pravidla se změnila |
1994 | Velká kniha sedmilhářů |
Asi každý má knihu, kterou může číst 100 krát a stále se k ní vrací. Já mám Saturnina. Čtu ho vždy, když si chci zlepšit náladu nebo si jen tak v klidu vychutnat chvíle u dobrého rumu.