Saturnin
Zdeněk Jirotka
První ruské vydání humoristického románu Zdeňka Jirotky, jehož hlavním hrdinou je legendární věrný sluha Saturnin, bojující s tetou Kateřinou a jejím synem Miloušem. Saturnin - slavný český humoristický román - vyšel poprvé v roce 1942 a od té doby se dočkal více než 15 vydání v českém jazyce. Překlad doprovází originální barevné ilustrace českého malíře Adolfa Borna.... celý text
Kniha, kterou je - jako jednu z mála - možné číst stále dokola. A nikdy vás nezačne nudit, fakt ne! ;-)
Knihu jsem četla v německém jazyce. Přišla mi vtipná a teta Kateřina mi připomíná tetu z mé rodiny :)
Saturnina chci domů! :D Nebo radši ne, ale rád bych jej poznal osobně :). Jirotkovi tleskám, nestává se mi často, abych se u knihy zasmál nahlas, jeho suchý humor mi dokonale sedí. A smekám před tím, co Saturnin dokázal autorovým prostřednictvím vymyslet :). Saturnin je kniha, kterou přečtete s požitkem.
Tohle miluji. Už jsem četla Saturnina asi šestkrát a ještě určitě budu. Nejspíš ji budu číst tak dlouho, dokud ji nebudu znát zpaměti."...setapouch! ...nedolovím!..." - to prostě nejde překonat. Jasně, že je spousta skvělého humoru a třeba i lepšího. Ale tohle má pro mě prostě takovou správnou míru srandy, laskavosti a poezie. V jednom dokonalém balíčku.
Kniha se mi velmi líbila, ale musím vytknout, že před každou kapitolou bylo napsáno co se v ní stane.
Moje srdeční záležitost,kniha i film jsou úžasné a jsem ráda,že mám knihu ve své knihovně.
Mírně přehodnocené patrně díky snaze mít českou knihu, která se vyrovná světovým humoristickým románům. Nicméně čtyři zasloužené hvězdy.
Filmové a seriálové zpracování je těžko hodnotitelné, pohybuje se kolem hranice dobrého díla a trapnosti, přesto se na to po čase rád podívám.
Překvapilo mne, kolik pozitivních komentářů a vysokých hodnocení níže vidím. Od tohoto humoristického románu jsem čekala, že mě kniha velmi pobaví v průběhu celého čtení, ale slabě jsem se usmála asi 2x. Možná mi kniha jen nesedla v mých 21 letech a baví mě humor jiného rázu. Kniha se četla dobře, na "poobědové" čtení ideální.
To tak nesmírně vykresluje naši českou povahu, humor a kulturu. Moc se mi do této knihy nechtělo. Jednak ten věkový rozdíl, český autor a humorné ladění mě moc nepřitahovalo. A přitom je to tak dobré a milé. Nasmála jsem se :).
K tehle perle ceske literatury jsem se bohuzel dostala az ted, ale Laska na prvni precteni.
Miluji tuto knihu. Pokaždé když ji čtu mě pobaví a zvedne mi náladu. Doporučuji přečíst každému :-)
přátelství prvotina humor zfilmováno česká literatura léto humoristické romány stereotypy komorníci klasická literaturaAutorovy další knížky
2008 | Saturnin |
1999 | Muž se psem |
1969 | Sedmilháři |
2000 | Pravidla se změnila |
1994 | Velká kniha sedmilhářů |
Se Saturninem jsem měla možnost setkat se už ve filmovém provedení, a dokonce i v Mahenově divadle v Brně. Zajímalo mě původní zpracování, a proto jsem sáhla po knize. Neudělala jsem chybu! Autor píše naprosto geniálně, jeho brilantní mysl, průpovídky a obraty jsou zkrátka kouzelné. Rozhodně stojí za přečtení.