Saturnin

Saturnin
https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/400738/saturnin-TNv-400738.jpg 5 7724 7724

První španělské vydání humoristického románu Zdeňka Jirotky, jehož hlavním hrdinou je legendární věrný sluha Saturnin, bojující s tetou Kateřinou a jejím synem Miloušem. Saturnin - slavný český humoristický román - vyšel poprvé v roce 1942 a od té doby se dočkal více než 15 vydání v českém jazyce. Překlad doprovází originální barevné ilustrace českého malíře Adolfa Borna.... celý text

Margherita_N
24.09.2023 5 z 5

Takovej ten styl, kterej má z novějších autorů pan Boček - co věta, to perla. Nejvtipnější z celé party, která se sejde na hausbótu a následně u dědečka na venkově, je právě tenhle senior a jeho džiu-džitsu a následné předstírání šílenství před otravnou tetou Kateřinou, aby ji dostal ze své blízkosti, což mu poradil Saturnin. Super čtení, když si chcete zvednout náladu.

Ayla767
19.09.2023 5 z 5

Kdo by neznal Saturnina?
Sluhu mladého muže dobrého společenského postavení a vychování? Toho, jenž způsobí v jeho dosud poklidném životě řadu překvapivých zvratů a situací. Tyto by se bez přičinění Saturnina nedaly až tak dobře zvládat.
Rodina a blízcí přátelé mladého Jiřího jsou nezaměnitelní. Host do domu, Bůh do domu, že?
Skvěle napsáno a zfilmováno :-) .

Ayla767
19.09.2023 5 z 5

Opět jedna z velmi oblíbených a čtivých knížek :-) .
Díky vtipnému komentáři od pána "žlučníkář" a dalších mých oblíbených :-) .
Musím si doplnit svoji skromnou knihovničku o další z našich krásných českých skvostů.

Vivetkav
14.09.2023 2 z 5

Filmove zpracování jsem neviděla a díky čtenářské výzvě jsem po knize sáhla a defakto až spíš za půlkou jsem se začala pousmívat.. přitom mám chytrý humor ráda, ale možná ještě nepřišel ten správný čas ..

M-a-rty
12.09.2023 5 z 5

Četla jsem podruhé po dvaceti letech a smála se nahlas snad více než poprvé. A těší mě, že se líbil i sedmnáctiletému synovi

žlučníkář
10.09.2023 5 z 5

Tolikrát jsem viděl filmovou verzi a říkal si, že bych si to rád i přečet. A takhle jsem si to říkal tolik let, že jsem to zas viděl asi desetkrát. Tím jsem se komplet připravil o kouzlo představ. Nemohl jsem si jen pomocí svojí fantazie vymodelovat nohy slečny Barbory a přemejšlet, jaký asi měla kadeře na svalnatých lýtkách.

Musím ale říct, že je ta knížka tak hezky napsaná a film tak skvěle natočen, až jsem měl pocit, že čtu film, nebo sleduju knihu. Seděl jsem na gauči, smál jsem se a chtěl bejt odřízlej povodní na ostrůvku v dědečkově vile. Pak bych se vypravil do srubu doktora Vlacha a zůstal bych tam klidně do listopadu. Koupal bych se v tůni a zkoušel bych vliv různých zapálených sušených bylin vdechovaných do plic a jejich vliv na funkci mozku, hlavně v kůře spokojenosti s bytím. Nevím teda co bych tam jedl, protože bejt o houbách, malinách a bukvicích nedovedu. Zároveň však nedovedu ulovit a vykuchat zvířátko a kebab nikde. Musel bych se asi spolehnout na slečnu Barboru.

Zase jsem se nechal unést. Stává se mi to, když mě takhle unese příběh kterej čtu. A teď už jdu...Sobý hnusec...Nedolovím, nedolovím...

Micho86
09.09.2023 5 z 5

Četla jsem třikrát, dvakrát slyšela audioknihu, viděla film i divadlo - Saturnin se nikdy neomrzí!

gnatalka
26.08.2023 5 z 5

Od této knihy jsem neměla žádná očekávání, začala jsem jí číst pouze v rámci maturitní četby. A jako u spousty dalších knih, ke kterým jsem se dostala podobným způsobem, jsem za tu volbu vděčná. Příběh mě už od prvních stran chytil a zůstala jsem polapena až do konce. Sarkastický humor, který tu je, byl přesně mým šálkem čaje a bylo to snad poprvé, kdy jsem se u knihy takhle zasmála. Věřím ale, že nesedne každému.
Za mě prostě skvělé. Už to bude pár let a mám chuť se ke knize znova vrátit.

Kopta
25.08.2023 4 z 5

Audio: Češi rádi vytvářejí zcela satirické a bizarní světy a postavy. Švejk je celosvětový úkaz a podobný je Saturnin. U něj jsem měl zvláštní problém, že buď jsem se lámal smíchy a nebo jsem nevěděl o co kráčí. Občas byly momenty zcela úžasné a promyšlené a někdy zase táhnoucí se nic. I tak jde o zápis do dějin české literatury, ke kterému se jistě budu rád vracet.

radisek
11.08.2023 4 z 5

Po letech poslouchání audioknihy, mnohonásobném shlédnutí seriálu, mě nově napsané pokračování přimělo přečíst si knihu. Zklamání bylo takové, že jsem ztratil chuť číst i pokračování. A proč? Nevím, ale četlo se mi to přeukrutně špatně.

Timkim
08.08.2023 2 z 5

Humor? No nějak jsem ho tam nenašel. Tyto starší knihy jsou psány tak specificky, že ne každému sednou. Mě bohužel ne.

knihoLenka82
08.08.2023 5 z 5

To už je taková klasika. Líbilo se mi i filmové zpracování.

000nugatovej
30.07.2023 5 z 5

Čteno nesčetněkrát. I nyní po letech jsem se znovu ohromně bavil. A zároveň jsem s překvapením zjistil, že je to nejen laskavým humorem, ale i jiskřivou Barborou. (Stále uvažuju nad tím, kolik je v tom popisu rodícího se vztahu třicátníka k dokonalé sportovně založené moderní dívce parodie na červenou knihovnu a kolik přirozeného citu.)

Jara.v
29.07.2023 5 z 5

Poslechnuto jako audiokniha. Bavila jsem se neskutečně. Saturnin dělal své vylomeniny s takovou samozřejmostí, že to působilo více než přirozeně. I popis událostí byl tak skvělý, že nejde jinak, než se smát. Rozhodně doporučuji.

pani_ari
28.07.2023 3 z 5

Saturnin je naprostá klasika české humoristické tvorby. Domnívám se, že dílo je určeno spíše starším a vyspělejším čtenářům. Mně se bohužel román dostal do rukou v šestnácti letech jako povinná četba do školy, přičemž jsem u čtení solidně trpěla.

veverkaVv
25.07.2023 4 z 5

I když je tato knížka a její filmové zpracování několikrát ročně na různých televizních kanálech opakováno, není nad to, si knihu přečíst. provázela mě před x lety a nyní též jsem neodolala a začetla se. Nové příběhy samozřejmě nebyly, ale o to více jsem si užila opakování už klasických výroků, příběhů a vztahů. Vždy pomůže odreagovat se od běžných starostí a naladit se na vlnu SATURNINA.

Tída
17.07.2023 5 z 5

Humor, který pohladí po duši, vyvolá úsměv na tváři a zlepší den. Už jsem četla několikrát, teď vyslechla na ČRo a zase se k Saturninovi někdy ráda vrátím. To je láska na celý život, díky, pane Jirotko :-)

ujira
29.06.2023 5 z 5

Co dodat o této knize? Pane Jirotko ,,ta se povedla,,...

krakonos.kraken
24.06.2023 5 z 5

"Dovíte se že tři mušketýři ve skutečnosti nebyli čtyři ale dva."

Je to klasika a není co k tomu dodat.

maca_t
20.06.2023 5 z 5

Krásná klasika, stejně vtipná jako filmové zpracování.