Saturnin přehled

Saturnin
https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/400738/saturnin-TNv-400738.jpg 5 7639 7639

První španělské vydání humoristického románu Zdeňka Jirotky, jehož hlavním hrdinou je legendární věrný sluha Saturnin, bojující s tetou Kateřinou a jejím synem Miloušem. Saturnin - slavný český humoristický román - vyšel poprvé v roce 1942 a od té doby se dočkal více než 15 vydání v českém jazyce. Překlad doprovází originální barevné ilustrace českého malíře Adolfa Borna.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Saturnin. Přihlašte se a napište ho.

Elvenka
předevčírem 4 z 5

Tento román Zdeňka Jirotky je prostě poklad české literatury, a kdo si to ještě neuvědomil, pravděpodobně potřebuje jemný šťouchanec od Saturninova deštníku. Tohle totiž není jen obyčejná kniha. Je to kniha, která je jako rohlík namazaný sarkasmem a obložený pořádnou porcí suchého humoru. Výsledek? Lahůdka, u které se budete smát nahlas a zároveň přemýšlet o tom, jak jste si kdy mohli číst něco méně zábavného.

Saturnin, hlavní postava a sloužící bez zábran, vás okouzlí svou totální oddaností chaosu a rafinovaným plánům, které by klidně mohly být studovány na univerzitách jako dokonalý příklad životního nadhledu a odhodlané anarchie. Saturnin dokáže z obyčejného dne v pražském bytě udělat dobrodružství na celý život. Jeho majitel, tak trochu nejistý vypravěč příběhu, se nejednou probouzí do nové situace, kterou mu Saturnin nachystal – a čtenář s ním! Chvíli se jede na ryby, pak se zničehonic ocitnete v horách, kde se vám vaří zmrzlá káva, a nakonec se tady ještě probudí dávný sen o bitvě se zlem – tedy vlastně o souboji s přehnanou civilizovaností a nudou.

Jedním z vrcholů knihy je nepochybně tetička Kateřina, která je personifikací všech životních "dobrých rad". Tahle tetička je připomínka, že vždycky se najde někdo, kdo má na všechno "správný názor" – i kdyby zrovna plaval proti proudu logiky a zdravého rozumu. Její filozofické průpovídky o tom, co „život přináší“, jsou proslulé a její temperament, doplněný Saturninovými zákeřnými nápady, vás přivede k myšlenkám o tom, jaké by to bylo mít takovou tetu doma – a zároveň se z toho radostně oklepete.

Kniha Saturnin přináší humor, který je jemný jako peříčko a zároveň trefný jako dobře mířený úder. Jirotkův jazykový styl je prostě čirá radost. Popisy situací, kde Saturnin s ledovým klidem manipuluje světem, aby dosáhl svých bizarních cílů, jsou tak brilantně napsané, že je skoro nemožné nezastavit se a nevydechnout: "Páni, to je paráda." Příběh neuvěřitelně plyne a jako čtenář cítíte, že vás Jirotka vede tímto světem s dokonalou jistotou a spoustou humoru. A o filozofických otázkách života se Saturnin vyjadřuje s takovým přehledem, že by i Sokrates zůstal s ústy dokořán.

A co závěr? Bez spoilerů, samozřejmě, ale připravte se na to, že kniha vás nechá s pocitem, že chcete přehodnotit své každodenní přístupy k životu. Saturnin je vlastně taková malá učebnice radosti a odvahy, protože vám připomíná, že život je mnohem krásnější a zábavnější, když mu občas hodíte klacek pod nohy.

Takže, pokud máte rádi humor, který je chytrý, pokud si libujete v absurdu a pokud jste přesvědčeni, že život by měl být dobrodružství plné smíchu, chaosu a šálku silné kávy, Saturnin vás nenechá chladnými. Rozesměje vás, pobaví a navíc vás naučí, že s dostatkem fantazie, humorem a jedním geniálním sluhou, se dá zázračně změnit každodenní šeď na příběh plný kouzla a humoru.

martianekk
předevčírem audiokniha 3 z 5

Přestože humorné romány nejsou mými nejobávanějšími, tenhle se povedl. Spousta legrace, zajímavý děj a rychlý spád. Moc jsem se pobavila.

šlejfířka
24.10.2024 audiokniha 5 z 5

Tato knížka mně nikdy nepřestane bavit.
Z mého pohledu prostě nářez.
A v širší rodině máme tetu Kateřinu .

20 nejčtenějších knih Čtenářské výzvy 2018

27.12.2018

Zákony života nám ukládají vyzkoušet všechny možné varianty života, abychom se nakonec vrátili k té první.

Kniha Saturnin v seznamech

v Přečtených12 016x