Sběratel kostí

Sběratel kostí
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/549766/bmid_sberatel-kosti.jpg 5 3016 3016

Lincoln Rhyme býval brilantním kriminalistou, géniem na poli forenzní analýzy. Pak přišel nešťastný úraz, po kterém je Rhyme zcela nepohyblivý a emocionálně na dně. Schopnost bravurního úsudku a dedukce mu naštěstí zůstala, a tak může policii pomáhat při pátrání po sériovém vrahovi, který děsí celý New York. S pomocí špičkové laboratorní techniky a hlavně s přispěním začínající policistky Amélie Sachsové postupně prochází labyrintem stop a vodítek, které mu Sběratel kostí předložil.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: ekniha , Kniha Zlín

The Bone Collector, 1997

Merlin_CZ
09.03.2025 5 z 5

po filmu jsem se vrhl i na knihu a rozhodně jsem nebyl zklamán :)

Kalina
07.03.2025 5 z 5

Opravdu skvělá detektivka. Trošičku drsnější, ale má spád. Konec pro mne překvapivý ale i částečně předvídatelný.

jejda.majda
06.03.2025 4.5 z 5

Opravdu skvělá detektivka. Poměrně hutně napsaný příběh, který vás ale chytne a nepustí. Navíc jsou tam výborně vykreslené charaktery, nečekaný vrah, zajímavé zvraty a dokonce i láska.

Když jsem ve skupině na Facebooku hledala tipy na hodně dobré detektivní série, Případy Lincolna Rhyma mi byly doporučeny hned několika čtenáři. A měli pravdu. Příběh mě moc bavil, zápletka byla nečekaná a Lincoln Rhyme si mě získal svou osobitostí, sarkasmem a chytrostí. Těším se na další díl!

PS: Tohle byla moje poslední přečtená kniha roku 2024. Dočetla jsem ji doslova ve svých posledních volných minutách na Silvestra.

sgjoli
23.02.2025 4 z 5

Ze série s Lincolnem Rhymem jsem dosud četla jen dvě knihy a bůh ví proč jsem pak nepokračovala dál, byť mne tahle série dost baví. Takže když před nějakou dobou začala tato série vycházet v audioknižní podobě, bylo na čase se k Rhymeovi vrátit, vzít to pěkně od začátku a postoupit pak v sérii dál.
A vlastně musím souhlasit se svým původním komentářem. Deaver píše neuvěřitelně čtivě. Příběh má neuvěřitelný spád, je to svižné, akční, s převraty do samého konce, ale člověk přitom nemá pocit, že by to bylo totálně přitažené za vlasy. Z Rhymea čiší takové charisma, že se nedivím, že mu Sachsová podlehla, podlehla bych taky.
Sice se tu objevují tropy, které už jsme mohli vidět v mnoha jiných thrillerech/detektivkách (magorský pachatel + geniální vyšetřovatel, co má své démony + kolegyně vyšetřovatelka, která je velmi šikovná, ale taky velmi krásná a taky má své démony + jiskření mezi vyšetřovatelským duem), ale já to Deaverovi odpouštím, protože tohle mne prostě bavilo.
Hodnocení nechávám vysoko - v rámci žánru je tohle pro mne srdcovka.

Původní komentář:
Opravdu nechápu, proč jsem s přečtením této knihy tak dlouho otálela, když jsem ji měla v hledáčku už takových let. Deaver píše čtivě, má to spád a Lincoln Rhyme je jako postava naprosto úžasný - i přes jeho handicap z něj cítím velké charisma, je skvěle sarkastický a vyslovený suverén. A mne hrozně bavil. Rozhodně je velkým tahounem knihy, která na něm celá stojí.
V této Deaverově sérii s Lincolnem rozhodně hodlám pokračovat.

Loxias
10.02.2025 4 z 5

VLasnte to predcilo moje ocekavani. Genialita Lincolna Rhyma me nijak neobtezovala, na te je to postavene. Trochu horsi to bylo s detailnim popisem hloubkove analyzy velkeho mnozstvi dukazu a misty asi zbytecne exponovanou brutalitou. Jinak prace s napetim dobry a postavy taky zajimave. Docela pobavilo finale

Ruya
07.02.2025 audiokniha 5 z 5

Jedna z nejlepších detektivek co jsem za poslení rok slyšel.

glombas
22.01.2025 5 z 5

K tehle knize jsem se dostal diky ctenarske vyzve. Kdysi davno jsem videl filmove zpracovani a moc se mi libilo. Ted jsem se konecne dokopal k precteni predlohy a nelituji jedine minuty.

Lamanai
22.01.2025 4.5 z 5

Audiokniha: Tleskám vestoje a začínám připravovat spořicí prasátko na pořádný průvan. Začnu interpretací - Jan Vondráček je jedinečný, získal si mě od první minuty. Stěžejní dvojice detektivů je k sežrání. Deduktivní pasáže knihy jsou lahůdka a snad příště převáží nad akcí. Pokud bych měl něco vytknout, pak snad jen klasické žánrové politikaření, kterého doufám v pokračováních ubyde, ale i tak to tady bylo trochu šťastněji pojaté.

jfialova
21.12.2024 3 z 5

Napínavá detektivka s podprůměrným překladem a trošku moc akčním dějem na to, aby působila uvěřitelně. Nicméně pokud máte tento žánr rádi a chcete si u čtení odpočinout, určitě to není špatná volba. Konec je celkem povedený.

Janov23
16.12.2024 4.5 z 5

Napínavé, strhující, detektivka jak má být.

marketa1860
06.12.2024 4 z 5

Svižná detektivka, mělo to náboj a nikde nedrhlo. Parádní zápletka, která se na závěr logicky vyřešila. Začátek pro mě velice slibné série hendikepovaného policisty a jeho intelektuálně brilantní kolegyně. Hodně mi to připomínalo Chrise Cartera, snad asi v brutálních popisech míst činu. Určitě si přečtu další díl.

martianekk
06.11.2024 4 z 5

Za mě strhující, místy až horově napsaný psychothriller. Skvělá zápletka, napětí od začátku do konce a úžasný popis emocí a charakteru postav. Rozhodně stojí za to.

Eisy
06.10.2024 4 z 5

Tak to se četlo samo, napínavé, temné! Skvělé

Lukáš987
29.08.2024 4 z 5

Je chytrý, je ďábelský, je nebezpečný a nechcete se mu dostat pod ruku. Stojí pro ti němu zrzavá kráska a paraplegik (tady mi to připomíná jiný film a hlášku" Kdo se nehejbe, nemlsá), který svou nemoc a bezmoc nahrazuje svým intelektem a dalších x pomocníků. Není to hon jednoho detektiva za padouchem. Vyšetřování je postupně odhalováno a nastinováno, tak jak to vidí Lincoln s Amelií. Na druhé straně si pachatel vychutnává své oběti. Střídání jednotlivých pohledů je super efekt, stejně tak jako tabulka s vyšetřováním. Deaver píše velmi poutavě, skoro vás nenechá nadechnout a to do poslední stránky, tam jsem se sekl, Jeffery mi udělal čáru přes rozpočet. A ten konec... Palec nahoru

mirinda973
19.08.2024 2 z 5

Tak tohle mi vůbec nesedlo. Ochrnutý detektiv vyřeší ze své postele případ,na který nestačí cely tým. Jeho dedukce a odhalení mi absolutně nedávalo žádný smysl. Těžko říct,jestli se vrhnu do dalších dílů.

Hyaenodon
09.07.2024 3 z 5

Nepatřím mezi čtenáře detektivek, takže jen pár poznámek. Kniha mě nenudila, postavy ušly (hlavně hubatá Sachsová mě bavila). Co mi nesedí v knihách i ve filmech jsou příliš geniální padouši, kteří dokážou všechno naplánovat do detailu a roky dopředu. Vědí, kde se ve městě právě dokončuje oprava parovodu, kdy půjde někdo prát prádlo, nebo jen tak opustí blázinec a ještě napíšou zprávu o vlastní smrti. Stejně tak mi vadí detektivové, kteří z mikroskopických úlomků cihel poznají, že cihla byla poctivá, pošlou zásahovku k hrobu s kolegyní, nebo někam vlezou, vytrhnu prkno z podlahy a najdou důkaz (Harry Hole). Takže za mě průměr, knížka mě dokázala zpříjemnit dva večery, ale není to něco, co by mě rozsekalo.

vessa
06.06.2024 5 z 5

Skvělé i na podruhé. Poprvé jsem četl když byl Sběratel kostí novinka, od té doby se mi rozrostla sbírka a sérii s Lincolnem Rhymem pravidelně s příchodem novinek rozšiřuji.

darbujan8924
11.05.2024 5 z 5

Kam se hrabe filmové zpracování . Knížka je super ,parádně se čte ...sběratel je extra sociopat ,což ve filmu není ukázáno.
Každopádně doporučuji si knížku přečíst ..

Niki08
16.02.2024 4 z 5

Po přečtení prvního dílu jsem nadšená. Hlavní hrdiny jsem si okamžitě oblíbila a do poslední chvíle jsem netušila, kdo je vrah, za což má ode mě autor obří palec nahoru!

dencazrnu
04.02.2024 5 z 5

Teda tohle byla neskutečná jízda plná zvratů. Já málo kdy dokážu v knize trefit pachatele, ale tady jsem byla až do úplného konce totálně mimo. Vůbec jsem si nedokázala vytvořit nějaký tip, kdo by to mohl být a se zaujetím jsem otáčela jednu stránku za druhou. Na knize se mi velmi líbí, že autor se opravdu důkladně zaměřuje na pátrání. Seznamujeme se s jednotlivými postupy a v celém příběhu nejsou žádné zbytečnosti, které by čtenáře rušily od příběhu. Už se velmi těším na další pokračování a doufám, že si autor udrží laťku takto vysoko!