Sběratel motýlů
Dot Hutchison
Sběratel / Záhrada motýľov série
1. díl >
Audiokniha Sběratel motýlů je první díl oceňované trilogie Sběratel.
Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: 2017 , XYZ (ČR)Originální název:
The Butterfly Garden, 2016
Interpreti: Jan Hofman
Zpočátku mě zaujal velmi originální námět i prostředí. Značnou nereálnost bych odpustila, to už tak u thrillerů bývá, čím nás mají autoři pořád ohromovat? Ale postupem času, jak zde píšou i jiní komentátoři, jsem byla rozčarovaná. Najednou to začalo vypadat jako ženský milostno-emancipační románek, trochu moc patetické. I když se tam děly hrozné věci, tak autorka nedokázala vykreslit hrdiny a děj tak, abych se skutečně bála.
V této souvislosti bych vzpomněla a doporučila psycho thriller J. Fowlese "Sběratel". Při čtení mě mrazilo a když se podíváte do černé kroniky, tak podobné věci se bohužel skutečně stávají. A k tomu je Fowles pan spisovatel. Jeho knížky si pamatuji po letech, na ty nešťastné "motýly" brzy zapomenu.
UF!!!! Tomu říkám thriller. Přečetla jsem jich spousty a myslela, že už mě jen tak něco nepřekvapí. A přesto se to téhle autorce povedlo. Kdo z vás zná knihy Sběratel kůží či Sběratel polibků, určitě sáhněte po této knize. Dříve zmíněné jsou proti této jen slabým odvarem. Přečetla jsem ji za 1 den, nemohla jsem ji odložit, dokud jsem nezjistila, jak vše dopadlo. Bylo to děsné, ani ne tak scénkami, jako to, co bylo psáno mezi řádky. Psychicky dostává čtenář pořádně zabrat. A já jen doufám, že nikdy, nikdy, opravdu nikdy nikdo z mé rodiny neprožije nic podobného. Každopádně milovníkům thrillerů i psychologických románů knihu doporučuji. Stojí za to!!!
Ze Sběratele motýlů jsem nesmírně rozpačitá. Prvotní nadšení nad originálním, dechberoucím námětem a velmi temným zpracováním totiž vystřídalo skoro až zhnusení. Zpočátku je kniha spíše popisná, což mi vůbec nevadilo, protože občasné dialogy mi přišly velmi slabé. Těch ale bohužel postupem času přibývalo. A místo napínavé detektivky se z tohohle díla vyklubala podivná slátanina zvrlého, romantického, akčního a komického. Z hlavní hrdinky se najednou stala pomalu akční hvězda, vše se točilo kolem ní a její románek tomu nasadil korunu. Místy jsem nevěděla, jestli čtu drsný thriller, nebo červenou knihovnu. Čím dál víc to na mě působilo pateticky a připitoměle. Strach a nepříjemný pocit ustoupily touze po konci. To, jak se kniha vyvíjela, mě velmi mrzí, protože nebýt těchto záporů, vnímala bych ji jako dílo až geniální, nabízející pohled do světa a vztahů sériového vraha a jeho obětí.
Ano, možná by se tu našlo pár nelogičností a možná je to trochu nereálné, ale hrozně mě pohltilo to prostředí a atmosféra. Velmi čtivé. Každopádně nevím, jestli se pustím do dalšího dílu, jelikož ukončené mi to přišlo uspokojivě a nechci si kazit dojem, což by se možná stalo, když na koukám na nepříliš pozitivní reakce následujícího pokračování.
Výborná kniha, hltala jsem ji plnými doušky, hezké vyprávění ze strany oběti, každopádně se vzdávám pokračování jelikož takový konec si nenechám zkazit dalším zbytečným pokračováním
Zpočátku to vypadalo zajímavě, pak to bylo pořád dokola a konec nudný. Zahrada v Zahradě, motýli, tetování, zneužívání zvláštním způsobem, bylo to docela divné a nepřesvědčivé. Sorry Mrs. Dot.
Kdyby šlo o nepřiznanou dystopii, neměl bych s konstrukcí románu žádný problém. Ovšem zasazení do prostředí současného New Yorku mi zkrátka nesedělo, čistě kvůli uvěřitelnosti. Nehledě na fakt, že spíše než poctivý thriller rozehrává Dot Hutchisonová jakousi pseudopsychologickou sondu do nitra obětí, čekajících na smrt. Takže namísto boje oběti s únoscem, či vyšetřování zmizení, sledujeme dlouholetou pasivitu, ve které je sice skrytý plán, ale nepříliš důmyslný a se spoustou „ale“ v pozadí. Ovšem čte se to prakticky samo, pročež nulovou gradaci tomu člověk nakonec i odpustí. Co se však odpouští hůře, je absence finálního zvratu, jež by odvyprávěné události postavil do nového světla. Ona totiž autorka od začátku prazvláštně mlží a nepřímo naznačuje, že nějakou fintu prostě automaticky čekáte. To že nakonec nepřijde, naštěstí zas takový hřích není, protože po těch třech stech stranách přirostou čtenáři postavy natolik k srdci, že „šokující“ odhalení by příběhu pravděpodobně jen ublížilo.
Velmi zajímavá a čtivá detektivka, vyprávěná z pohledu oběti. Ze začátku mě to trošku překvapilo, ale potom jsem se nemohla odtrhnout...
jedna z nejlepších knih co jsem četla, mrazivý ale celkem reálný příběh... originální téma propracovaný děj a myšlenka
Velmi zvláštní příběh.Poslouchala jsem audioknihu,poslech velmi příjemný.Mnohdy mě mrazilo při představě bolesti,kterou dívky prožívaly, bez naděje na osvobození a termín 21 narozenin se blížil.Celkově nereálná byla stránka financí a času zahradníka,ale to autorka neřešila.
Skvělý nápad na příběh, originální, vlastně tematicky bych knihu rozhodně doporučila! Napětí a zvrácenosti, doprovázené bezpodmínečnou láskou. Nevysvětlíte psychopatovi, že je psychopat – ještě když tak vůbec nepůsobí, je to totiž gentleman první třídy. Koneckonců Zahradník své Motýly miloval (až za hrob).
Zaujala mě postava Desmonda, nejmladšího syna Zahradíka (více nechci prozrazovat). Konec a překvapení ze strany Sofie byly příliš náhlé a ne úplně dobře vysvětlené oproti celému textu.
Bohužel co se týče jazyka a jeho správnosti, trošku mě to zarazilo. Chyby ve skloňování, gramatice, případně slovosledu... Jednotlivý motýlci mají v textu význam střídání vyprávění – mění se tu „výslech“ a pak vyprávění děje ze Zahrady hlavní hrdinkou. Ovšem působí to trošku zmateně – agenti FBI přímo reagují na popisy událostí ze Zahrady, ale text není nikam mířen (bez přímé řeči), hrdinka ho vypráví spíše sama sobě (vzpomínky) nebo případně nám, takže rozdělení textových částí nedává moc smysl. Každopádně když tohle přehlédnu, knížka byla fajn a bavila mě.
opravdu dobrý příběh, do poslední chvíle jsem byl napnutý a celkem prožíval děj. Konec byl trochu slabší ale prvních 80% knihy byl neskutečný.. doteď mám zalité potetované holky v pryskyřici před očima..
detektivní a krimi romány psychologie horory thrillery pro ženy
2017 | Sběratel motýlů |
2018 | Májové růže |
2019 | Letní děti |
2021 | Ztracená sezóna |
zvláštní téma na román, poutavě napsáno, četla jsem doslova jedním dechem, sice samotný příběh je celkem děsivý, ale knihu vřele doporučuji.