Poslední zkouška
Hans Rosenfeldt (p) , Michael Hjorth
Případy policejního psychologa Sebastiana Bergmana / Sebastian Bergman: Policajný psychológ série
Sebastian Bergman čelí nevyzpytatelnému sériovému vrahovi, který ohrožuje samu existenci kriminálního týmu. Hvězda televizní reality show je nalezena v opuštěné školní budově s prostřelenou hlavou. Muž je přivázaný ke školní židli, sedí v koutě se špičatou čepicí na hlavě a na zádech má připnutý několikastránkový test. Soudě podle počtu chybných odpovědí oběť selhala v nejdůležitější zkoušce svého života. Ukáže se, že jde o první ze série vražd zaměřených na mediálně známé osobnosti. Kriminální oddělení hledá důkazy, ale Sebastian Bergman najde klíč na internetu a v anonymních dopisech zveřejněných v novinách. Brzy vyjde najevo, že jejich autor má o vraždách informace, k nimž má přístup jenom policie — a vrah.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2016 , HostOriginální název:
De underkända, 2015
Kam jenom autor na ty zápletky chodí? Tohle by mě opravdu nenapadlo ... Po detektivní linii v pohodě, ale parta vyšetřovatelů je v rozkladu. Teď už mě neštve jen Sebastian, ale snad ještě víc Vanja. Připomíná rozmazleného fracka. A ten konec, proboha, Billy?
Osobné problémy hlavných postáv, sú naozaj na "hlavu" a pôsobia dosť rušivo! Inak kniha celkom spĺňa štandart severských krimi.
Tedy, vážení, tohle bylo zase něco! Nemohl jsem přestat číst, knihu jsem všude bral s sebou :), dokud jsem neotočil poslední stránku. Sebastian Bergman zase válí, jako ostatně vždycky, i když sympatický mi nebude asi nikdy. No ale kniha je to špičková, takže je to za pět a velké doporučení! :)
Všechno šlo stranou, musela jsem číst. A číst... Jinak to nešlo... :-)
I přes ten podle mě přestřelený konec kriminálního případu další povedený díl :-).
Tohle je jedna z těch opravdu podařených řad, líbily se mi prozatím všechny případy se Sebastianem Bergmanem. Až na ten třetí v pořadí, ten byl pro mne o něco slabší než ty ostatní. Ale tato kniha je zase výborná, přečetla jsem ji jedním dechem. Autoři umí dobře vymyslet, co se bude vyšetřovat, a potom vystupňovat napětí tak, jak to má v každém správném thrilleru být. A já si brzy přečtu pokračování.
85%
...Vtom se Lise-Lotte překvapeně zastavila a na čele jí vyskočila vráska. Už viděla, co to má mladík na zádech.
Byly to dva listy papíru.
Formát A4.
Obě stránky byly popsané a tam, kde je někdo kancelářskými sponkami připnul ke kůži, zůstaly krvavé skvrny. Lise-Lotte se připravovala na nejhorší. Došla k mladíkovi a sklonila se nad něj, aby mu viděla do tváře.
Pokud by jí jako důkaz jeho stavu nestačily mrtvolně vytřeštěné oči, při pohledu na malou kulatou ránu uprostřed čela už se o ničem pochybovat nedalo.
_______________________________________________________________________
Další skvělý díl, který jsem si přečetla znovu. Jde tady o napínavé stíhání sériového vraha se zvraty a adrenalinovým závěrem, o který se postaral Sebastian. Zápletka a rozuzlení jsou výborné. Detektivka je velice čtivá a odkládá se moc těžko.
Současně s vyšetřováním si vždy s chutí přečtu o vztazích mezi policisty v práci a o jejich soukromém životě. Autoři píší tak, že poslední věta v knize vás naprosto rozhodí a s ještě větší netrpělivostí očekáváte další díl. Já si tady na tu poslední větu moc dobře pamatuji.
Samozřejmě doporučuji, kdo ještě nečetl, ale je potřeba číst díly po sobě.
(SPOILER) Detektivka dobra. Jako vazne super zapletka, jen mi pak prislo, ze vrah je az moc dokonaly a ze jim tam musel nakracet sam a priznat se?! To bylo slabe. Pak se to zase na chvili rozjelo...konec zajimave otevreny. Jedine, co me moc nebavilo byly ty osobni linky, ty mi samy o sobe prisly dost na hlavu...kazdej mel nejakej svuj dost velkej trabl.
(SPOILER) Wow, tak tohle byla zase kniha jako víno! :-) Mám samozřejmě moc ráda celou tuto sérii, ale ne všechny případy jsou stejně dobré - jak už to tak obvykle bývá ;-). Tentokrát je vrahem člověk, který svoje oběti zkouší ze znalostí z různých oborů. A pokud neuspějí, mají prostě smůlu a tuto zkoušku nepřežijí. Zavražděných postupně přibývá, ale v jednom případě si pachatel vybere sestry-dvojčata, z nichž jedna přežije. Proto nezbývá, než ji ze hry vyřadit jiným způsobem... Vyšetřovatelé Torkel, Vanja a další - samozřejmě včetně Sebastiana Bergmana - poměrně dlouho tápou ve tmě, podezřelých je hned několik, ale nikdo z nich posléze nepřipadá v úvahu. Až je napadne na vraha nastražit léčku, přestože (minimálně) jednomu z nich možná půjde dokonce o život... Na závěr je tedy i tento případ vyřešený, až na ten úplný konec, kde si autoři ponechali otevřená vrátka (snad) pro další díl? Každopádně jsem doslova nadšená, knihu doporučuji, přestože Sebastian je i nadále namyšlený a nesympatický egocentrik. Ale už jsem si na něj docela zvykla, proto se na další knihu budu zase časem těšit ;-).
Aj ked prvá kniha z tejto série štýl písania, postavy aj príbeh sa mi páčil. Myslím si, že je to veľmi dobre krimi.
Tento díl mě bavil mnohem víc než předešlý a ten konec, vau...nemůžu se dočkat dalšího dílu:)
V této detektivní sérii se více probírají osobní životy postav, každopádně mě to chytlo. Billy???
Tady nemohu jinak, než dát plný počet. I když mě hlavní hrdina maximálně štve, přesto doporučuji všem k přečtení. Téma hodně aktuální a bohužel si nemyslím, že se to nějak změní. Stačí se jen občas mrknout na internet a člověku je z toho teskno.
Za mě zatím nejslabší díl. Autoři nastavili laťku poměrně vysoko a je těžké ji udržet i v 5. díle. Mám pocit, že už se dost opakují. Ani případ, ani osobní vztahy mě tentokrát nebavily tak, jako v předchozích dílech. Tak snad si u mě napraví reputaci dalším pokračováním.
V pořadí 5. díl série má velmi zajímavou kriminální zápletku, nechybí napětí a opět závěr typu - "no to snad autor nemyslí vážně" (neboli WTF?). Jinak mám menší výhrady k vývoji vztahů uvnitř vyšetřovací skupiny, které mi začínají připomínat telenovelu. Nicméně jsem zvědavá, kam to vše povede a s čím přijdou autoři příště, takže si nenechám ujít další díl a knize zatím nechávám i tu pátou hvězdičku.
Tak nadšení z předchozích dílů pomalu upadá. Jak píší již čtenáři pode mnou, vztahy v týmu jsou přehnané a to tak, až mě začala tato linka knihy ke konci vadit. Nejde ale upříst čtivost. Uvidím, dočtu celou sérii do konce, ale už tomu nedávám plný počet hvězd.
(SPOILER) Zápletka s psychopatem ještě OK, ale vyšetřovatelský tým je naprosto nevěrohodný. Všichni jednají přecitlivěle, zmítají se v neuvěřitelných problémech a v práci se vzájemně vůbec nerespektují. Šéf například vyhodí psychologa z týmu jen proto, že na něj jedna z vyšetřovatelek řve, aby to udělal.
Zo všetkých častí je táto zatiaľ naj. Perfektný balans medzi vyšetrovaním a súkromnými životmi Riksmordu. Sebastian sa podľa mňa ukázal v celej kráse. A popravde je mi stále viac sympatický. Napätie na konci som myslela, že ani nezvládnem a hádam aj dýchať prestanem. A ukončenie knihy ako inak veľkolepé a nedá sa inak len začať hneď čítať pokračovanie
Super pokračování, jen už mi docela pila krev Vanja a Torkel jí k tomu přizvukuje bez kousku profesionality. Sebastian je nenapravitelný sukničkář, ale tohle si prostě nezasloužil. Navíc pokaždé zásadně přispěje k vyřešení případu. Vážně přemýšlím nad tím, jakým právem Vanja takhle zachází s nejbližšími lidmi. Až za ní Sebastian nebude dolézat, nebude mít skoro nikoho. A jak se zachoval Jonathan k přítelkyni? Taková borka Vanja opravdu není. Na druhou stranu jí Sebastian pokazil to přijetí na FBI... Pěkně si s námi autoři pohrávají :) Co dodat k Billymu. Trochu jsem to tušila a čekala nějaký šílený zvrat na závěr. Teď jen doufám, že to nedopadlo úplně nejhůř jak mohlo.
detektivní a krimi romány napětí sérioví vrazi Švédsko severská krimi švédské detektivky
První setkání s touto sérií: tak nesympatickou partu aby člověk pohledal (možná v předchozích dílech působili lépe, co vím?). Vyvrcholení případu dost přestřelené, ale zápletka super: frustrovaný sériový vrah toužící pozvednout vzdělanostní úroveň společnosti (to tu snad ještě nebylo). Přečteno na jeden zátah.