Sedmikrásný čas
Františka Pecháčková
První autorčina kniha pro děti zavádí na moravskou dědinu na počátku našeho století. Vypráví příhody sedmiletého děvčátka, které objevuje netušený svět kolem sebe, poznává lidi, seznamuje se s přírodou a dostává se i do vzdáleného města. Kniha se zrodila ze spisovatelčiných vzpomínek na domov.
Sedmikrásný čas byla oblíbená dětská kniha mojí mamky a i já si ji zamilovala hned při prvním čtení. V dětství jsem ji četla opakovaně, teď jsem to po dlouhé době zkusila v dospělosti a byla jsem překvapená, kolik si toho pamatuji. I já jsem prožívala některé věci jako Petruška, třeba přemýšlení o jménech květin nebo doslovném významu některých rčení (jedna bez dvou za osmnáct, druhá za dvacet nebo kde vás čerti nosí), hraní se stínem a ozvěnou, prach třpytící se v slunci. Toužila jsem po jabloňové světničce a po pokladu se sojčím pírkem, třpytivými knoflíky a malované truhličce.
1978 | Věrnost |
1944 | Čarovná zahrada |
1974 | Sedmikrásný čas |
1970 | Vůně chleba |
1982 | Jeden krásný rok |
Je mi deset, jsou prázdniny a já se opřená o teplá prkna dřevěné garáže vonící rozpáleným karbolínem přenáším do bezčasí. Pozoruju první kapky deště v prachu, brodím se bahýnkem v teplé kaluži, hodiny sedím s kamarádkou na mezi a přemýšlíme, proč knihovna není sprosté slovo. Večer v podkroví poslouchám hromy a déšť na plechové střeše a dočítám o Petrušce... Ta knížka vás tam taky vrátí!