Sedmilhářky
Liane Moriarty
Jane je hloubavá, do sebe uzavřená šedá myška a v životě to vůbec nemá jednoduché, protože sama vychovává pětiletého syna. A ten se teď navíc začal ptát po svém tátovi. Madeline je velká parádnice a přitom neřízená střela. Momentálně jí ztrpčuje život její exmanžel: po letech si zničehonic vzpomněl, že by se mohl taky podílet na výchově jejich společné dcery.... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2015 , Ikar (ČR)Originální název:
Big Little Lies, 2014
Kniha je skvěle napsaná a přeložená. Je to skvělý mix vyprávění se směsí humoru, vtipných postřehů, ironie, citu a zároveň napětí a tajemství.
Příběh je zajímavý, a dle naturelu čtenáře: pro někoho možná lehce odhadnutelný (kamarádka mi zase říkala, že pro ni byl konec překvapivý). Na konci je to vlastně takové puzzle :-), které do sebe skvěle zapadne.
Doporučuji!!! Pobavíte se a budete mít pocit, že čtete knihu, která má úroveň.
Nemohla jsem se začíst. Pořád jsem nechápala o co jde. Nejlepší je konec. Tam se vše vysvětlí. Až na konci jsem pochopila o co vlastně šlo.
Tak tohle mě opravdu bavilo! Příběh je promyšlený, má zajímavou zápletku a autorka se zabývá i nelehkým tématem domácího násilí. Čtení mě chytlo hned od začátku a s přibývajícími stránkami rostlo i napětí a zvědavost, jak to vše dopadne. Opravdu skvěle napsané!
Tomuto detektivnímu románu se nedá upřít čtivost. Stránky ubíhají tak rychle jako scenérie za oknem jedoucího vlaku. Co naopak příběhu škodí, je jeho předvídatelnost a otravné protahování děje ke konci příběhu, kdy už jen čekáte na potvrzení vlastních domněnek.
Následujících pár vět obsahuje spoilery.
To, kdo nakonec zemře, není tak podstatné jako to, že autorka odkrývá problematiku domácího násilí. Madeline si vyčítá, že na Celeste nic nepoznala. Celeste je přesvědčena, že Madeline nic poznat nemohla, a to díky Celestiným dovednostem situaci dokonale kamuflovat. Jsou si velice blízké a přesto se jedna nedokáže svěřit druhé. Celeste se svěří až psycholožce, neznámé osobě, ke které může na prvním setkání jen těžko cítit důvěru. Je tak těžké se svěřit blízkým proto, aby nás stále viděli jako "dokonalé" a bezchybné? A co teprve vliv na potomky, kteří jsou svědky násilného jednání?
Ač se nás domácí násilí nemusí bezprostředně týkat, je žádoucí mít o něm povědomí, protože někdo ho zrovna v tento moment může zažívat. Doma. Za zavřenými dveřmi. Tam, kde má být bezpečno.
Přísloví: "není všechno zlato, co se třpytí" asi nejlépe vystihuje příběh knihy Sedmilhářky. Jediné co musím vytknout a co mi lezlo po celou dobu značně na nervy, bylo neustálé vypichování charakterových rysů hlavních postav, kdykoliv o nich byla zmínka. Přitom všichni jsme pochopili, že Celest je krásná, ale plachá, že Jane je zakřiknutá a nese si tíhu z minulosti, a že Madellaine je bezstarostná a výbušná atd. Opravdu není třeba to neustále omílat dokola.
Klobouk dolů před autorkou, že se vrhla do tématu domácího násilí a zvolila zajímavou formu.
Jenže děj je někdy přitažený za vlasy, postavy na mě působí dost jednotvárně a hloupě (někdy je až příliš čitelný vzorec - když se stane tohle a tohle, postava se zachová tak a tak - a pak ŠOK - postava se zachovala jinak - často hodně extrémně, protože střep minulosti).
Mám takový pocit, že se angloamerické čtenářce (kultura, humor, téma) musí tato kniha líbit více než mně. A je to tak asi správně.
Beru si z knihy ponaučení. Mít oči otevřené a hledat i nepravděpodobné.
Skvělá kniha, trochu horší než Manželovo tajemství, ale rozhodně ji mohu jen doporučit!
Knihu jsem začala číst kvůli splnění čtenářské výzvy a ze začátku jsem při ní docela trpěla, ale postupně jsem začala být zvědavá, jak se celá zápletka vyvine a ze závěru jsem byla opravdu překvapená a nečekala jsem ho. Nikdo z hrdinů mi k srdci úplně nepřirostl (Možná Trochu Tom :) ), ale v posledních kapitolách jsem na ně trochu změnila názor.
Knihu jsem nedočetla, nedařilo se mi začíst, a jak to nedělám, tuhle knihu jsem odložila ve čtvrtině...
Skvělá, přečtená jedním dechem. Úplně jiná, než jaké obvykle čtu, žádná detektivka, kriminálka ani nic podobného. Přesto se čte výborně, příběh se posouvá dál. Snadno jsem se nechala vtáhnout do knihy a nechala se unášet životy postav. Bylo zajímavé číst vlastně o normálních lidech, kteří řeší dost maličké problémy, stejně jako já.
Závěr knihy byl super, pro mě nečekaný a to mě na knize bavilo. Rozhodně doporučuji!
Skvělá kniha. Vybrala jsem si ji do knižní výzvy, protože byl dle ní natočen seriál a nelituji. Určitě si od této autorky přečtu více titulů.
Rozhodně zajmavě psané. Od samého začátku víme, že se něco stalo, ale do posledního okamžiku nevíme co. Postupně se nám skládá mozaika životů, událostí, tajemství,
Kniha se mi velmi dobře četla a stále mě "nutila" pokračovat dále... Prostředí mi připomínalo americký film:-) určitě doporučuji!
Je to asi trochu ženské čtení, ale jsem žena, tak co :)
Skvělá kniha, od které jsem měla problémy se odtrhnout! Zvlášť se mi líbila struktura knihy, a to hlavně doplnění kapitol o komentáře z výslechu, které skvěle vystihují dámskou komunitu plnou drbů a zášti. Ty mě nejednou pobavily, ačkoli se jedná o drama a tematika domácího násilí k smíchu vůbec není.
Je to jedna z mála knih, co je jak románem tak i detektivkou. Můžu s klidem říct že je to román Stephena Kinga :D, který mimochodem tuto knihu doporučuje. Zasmála jsem se pár věcem co mi přišly absurdní a byla napjatá všemu co jsem nečekala. Člověk má vždycky svá tušení a těší se až se to vyplní ale v tomto případě jsem měla tušení jedno a to mé druhé napětí se změnilo v dost skvělý překvapení. Fakt suprový těším se až kouknu na seriál.
vraždy rodiče děti ženy humor tajemství australská literatura šikana domácí násilí zfilmováno – TV seriálAutorovy další knížky
2014 | Manželovo tajemství |
2017 | Sedmilhářky |
2015 | Na co Alice zapomněla |
2017 | Šílené výčitky |
2016 | Tři přání |
Netradičně zpracovaný příběh, kdy víte, že k něčemu došlo, ale komu, co a proč se dozvíte až ke konci knihy. Ze začátku jsem měla trochu obavy, že mě kniha nebude bavit, protože s postavami a jejich životem autorka čtenáře seznamuje velmi pozvolna. Do toho událost, která se stala jednoho večera, komentují různé osoby, které neznáte a tak vám ze začátku jejich komentáře nedávají smysl. Ale postupně se příběh začal rozvíjet a já jsem si čtení užívala. Kniha je dlouhá, ale já se u ní ani chvíli nenudila.