Selekce
Kiera Cass
35 dívek. 1 princ. Životní šance. To je SELEKCE! Pro dívky je Selekce životní šancí. Příležitostí k útěku od života, který jim byl stanoven od narození. Být obklopena světem třpytivých šatů a drahocenných šperků. Žít v paláci a soutěžit o srdce krásného prince Maxona. Ale pro Americu to znamená otočit se zády ke své tajné lásce Aspenovi, který je o kastu níž než ona. Nechce se jí odejít z domova a vstoupit do nelítostné soutěže o korunku.... celý text
Literatura světová Sci-fi Pro děti a mládež
Vydáno: 2021 , CooBooOriginální název:
The Selection, 2012
I když je to možná spíše pro teenagery, nevadí, líbilo se mi to. Kniha mě vtáhla do děje a já se na chvilku přenesla na jiné místo.
Jelikož se mi velmi líbili Hunger Games, rozhodla jsem se sáhnout i po téhle knize a udělala jsem velmi dobře. Kniha je velmi dobře napsaná, dobře se čte, a stejně tak i příběh je velmi zajímavý. Hlavní hrdinku jsem si oblíbila okamžitě, a nemohla se od knihy odtrhnout a hned se jdu vrhnout na druhý díl :)
Nevěděla jsem jestli ji mám číst. Když už jsem neměla co číst tak jsem se přinutila a vůbec toho nelituji. Kniha mi vyvrátila co jsem si myslela o romantice a o princeznách. Dokonce jsem ji četla vícekrát což u mě je vyjímečné.
U této série jsem si napoprvé přečetla recenzi a zaujala mě. Kniha je čtivá. Krasně jsem si u ní odpočinula a nějaká ta romantika taky občas neuškodí =)
Úplně náhodou jsem na ni narazila v knihovně a tak mě chytla, že do večera jsem neměla co číst. První se mi asi líbil nejvíce, druhý byl velmi zajímavý a třetí byl konec předvýdatelný již od začátku i celá ta zápletka. Moc příjemné romantické čtení na odpočinek od reality. :D
Tuhle knihu mi doporučovalo hrozně moc lidí a tak jsem neodolala a začala číst. Do několika hodin jsem měla přečteno. Nečekala jsem, že mě to tak chytne. Bylo to velmi příjemné romantické čtení.
Libilo se mi to děj byl dobry precetla jsem si vsechny dily jen asi od 3 me uz to moc nebavilo ale docetla jsem to
Četlo se to dobře, ale mohlo tam být víc napětí. Ovšem chyb a překlepů tam bylo až moc. To už se při překladech přestalo využívat práce korektorů?
Knížkou jsem si zprvu nebyla vůbec jistá. Bála jsem se, že to bude o žití jako princezna a tak dále. Nakonec jsem okolo sebe měla spoustu kamarádek, které byly z knížky nadšené, a tak jsem se rozhodla, že si ji přečtu. Samozřejmě zase pomohla nádherná obálka :D. Naproti očekávání jsem si hlavní hrdinku strašně oblíbila. Je svérázná, nebojí si ušpinit ruce a je trochu rebelka. Takže z knížkek o selekci se nakonec vyklubala moje nejoblíbenější série.
klobouk dolů..čekala jsem nějakou slátaninu pro náctileté, ale já jsem nadšená..chytlo mě to, a nepustilo.. fakt dobře promyšlené téma, doufám, že mě další díly nezklamou!!
První díl se zatím neprojevil jako propracovaná antiutopie, ale zklamaná nejsem, víc jsem od toho ani nečekala. Překvapuje mě, že hodně čtenářů nemá ráda Aspena. Já teda nevím, ale kdybych s někým byla dva roky šíleně šťastná, tak bych ho nezavrhla hned u jeho první nejistoty...
Zatím jsem ostatní díly nečetla, ale doufám, že se příběh trochu odkloní od tý slaďárny a zaměří trochu víc pozornost na rebely a režim.
A i když vím, že obal nedělá knihu, může stát za počáteční motivací k přečtení, tak jako to bylo u mě.
Taková YA romantika. Co o knize říct, má určitě tu nejkrásnější obálku na světě. Kniha mě bavila ale není to nic nad čím by jste seděli s otevřenou pusou, ta se vám otevře jenom tehdy když bědujete nad nerozhodností hlavní hrdinky.
dobře, dobře dobře. super tah. Obávala jsem se něčeho ve stylu hunger games, ale je to stejné a přece jiné. líbilo se mi to, věřím tomu, že se dostane do mé knihovničky. :-)
prostě holka co neví, co chce a přitom to ví docela přesně, takže jasno bychom měli, teď jen jak se to vyvine.
Kniha se mi moc líbila.Celesta mi strašně připomíná mé povrchní spolužačky.Vadil mi tam hodně Aspen, ale jinak nemůžu nic vytknout.
Asi jsem od toho čekala něco jiného. Autorka se veze na vlně postapo a nejvíce mi to připomíná Hunger games - chudina versus bohatý Kapitol. První díl dává tušit, že ty útoky na palác nebudou jenom tak.
Jenže je to celé nedotažené.
- America je vybrána z milionů dívek jako nejvhodnější kandidátka pro prince. Kolik šancí by měla reálně mezi stovkami holek z lepších rodin?
- Mají tam kastovnický systém, který však v paláci najednou pozbývá významu. K čemu pak vymýšlet kasty, když jsou si všechny rovny???
- America patří mezi chudinu chodící v kalhotách, ale jakmile na sebe navleče princeznovské šaty, tak umí vystupovat a chovat se jako kdyby vyrostla v paláci. Každá holka ví, že je to blbost.
Budiž, to jsou detaily, ale samotná "soutěž" je nudná až hrůza. Proč princ nevymyslí nějaké úkoly, aby se krásky předvedly, co která umí? Kandidátky bloumají palácem a čtenářky se nudí s nimi. Autorka akorát vymyslela romantický příběh o tom, jak si hrdinka bude vybírat mezi dvěma chlapci. Nečekejte nějaké velké scifíčko.
Knížka mi ze začátku přišla celkem zajímavá - jiný svět, jiná pravidla a hlavní hrdinkou dívka, která nechce být stejná jako ostatní. Asi od půlky jsem se docela začala nudit, příběh se táhnul a nic zajímavého se v něm nedělo. Na konci se to opět malinko rozjelo a na to autorka ukončuje první díl.
Asi nejsem úplně věková skupina autorky, ale pro puberťačky a dospívající dívky je to asi přesně to, co očekávají ;)
Nechápejte mě jako hejtra, já vím, že nejsem cílovka. Jenže celá trilogie je tak strašně nedotažená. Jako kdyby autorka mávla rukou nad spoustou věcí s myšlenkou, že je to stejně pro malý holky a ty nad tím nebudou hloubat. Celou dobu jsem se snažila zjistit si co nejvíc o té zvláštní distopické společnosti, ale bylo to jen zklamání za zklamáním. Navíc ta celá věc s reality show má strašně moc nevyužitého potenciálu. Holky odpadávají, když autorka řekne, žádný adrenalin, žádné soutěžení. Vycvičili jsme si autory tak, že si vlastně nemusí moc namáhat hlavinku. A to se mi hrubě nelíbí. (Jo, přečetla jsem celou trilogii za víkend v práci (v knihkupectví) Hvězdička prvního dílu je za ten potenciál.)
americká literatura intriky první láska pro dívky romantika Severní Amerika reality show pro dospívající mládež (young adult) zranění kasty, kastovní systém
2014 | Selekce |
2015 | Elita |
2016 | Dcera |
2016 | Šťastně až navěky |
2020 | Zaslíbená |
Totální úžas! Nemohla jsem se od knihy odtrhnout. Za chvíli budu číst 3,4 a 5 díl, tak se strááášně těším :D :)).