Selekce
Kiera Cass
Pro třicet pět dívek je Selekce životní šancí. Příležitostí k útěku od života, který jim byl stanoven od narození. Být obklopena světem třpytivých šatů a drahocenných šperků. Žít v paláci a soutěžit o srdce krásného prince Maxona. Ale pro Americu Singerovou je Selekce noční můrou. Znamená to pro ni otočit se zády ke své tajné lásce Aspenovi, který je o kastu níž než ona. Nechce se jí odejít z domova a vstoupit do nelítostné soutěže o korunu. Pak America potká prince Maxona. Postupně začne zpochybňovat všechny plány, které si předsevzala – a uvědomí si, že život, o kterém vždycky snila, si už nemůže v porovnání s budoucností představit.... celý text
Literatura světová Sci-fi Pro děti a mládež
Vydáno: 2014 , CooBooOriginální název:
The Selection, 2012
Jakože tohle si musí přečíst snad každý! Nejkrásnější obálka, jakou jsem kdy viděla a příběh také :). Zamilovala jsem si autorčin styl psaní. A hlavně mě to bavilo protože jsem Americu a Maxona strašně moc shipovala... :D. Miluju tuhle knížku!
Původně jsem Selekci neměla vůbec v plánu číst, jelikož jsem ji brala jako za až moc opěvovanou sérii, která mě vlastně vůbec nebude bavit, protože budu mít velké očekávání. Ale opak se stal pravdou. Když už mě na ni nalákalo tolik kamarádek, tak jsem si řekla, že za zkoušku nic nedám. No a ono se to četlo vážně skvěle. Bylo to takové milé, odpočinkové, brzy si určitě přečtu druhý díl - Elitu. Není to sice nic z čeho bych si sedla na zadek, ale i tak si zaslouží 5 hvězdiček z pěti :).
To se tak hezky samo čte...:-)
(Jen začátek mě zarazil, jak moc se to podobá Hunger Games, ale to po prvních 100 stránkách odeznělo.)
Když odbočím od svého žánru, je série Selekce přesně tou oddechovkou, kterou jsem hledala.
První díl mě překvapil, líbí se mi nápad s výběrem nápadnic a kasty, sice mi to připomíná nápady jiných knih, ale není to tak hrozné. Amerika je holka se srdcem na správném místě, Aspena bych trefila nejlíp květináčem po hlavě a Maxona, toho nelze než nemilovat od prvního setkání v zahradách. Uvidíme, co bude dál :)
Selekce - kniha pro mladé. Ale byla poutavá a příběh byl hezký, takže jsem nakonec přelousklala další díly jedním dechem :)
Je to tak sladké, až z toho bolí zuby. Zatím jsem nenarazila na nic příliš originálního - svět po čtvrté světové válce (velmi to evokuje Měsíční kroniky), kapitol a rozdělení do kast (ta podobnost s Hunger Games bije do očí). Ten zvláštní svět není ani moc přiblížený, vlastně o něm v podstatě nic nevíme. Tady jde jen o lásku. Dívčí románek. Dala bych možná tři hvězdičky, ale tak nějak jsem zrovna na tento žánr měla chuť, tak přidávám i čtvrtou, protože pokud hledáte nějakou dívčí oddechovku, dobře napsanou, pak je Selekce ta pravá. Sice je naprosto zřejmé, jak příběh dopadne, ale svým způsobem mě to bavilo. Takže jo. Pokud hledáte dívčí sladký románek s úžasným princem a děvčetem "z lidu", pak saháte po správné knize a nemůžete být zklamaní. Ale předem upozorňuji - víc od toho nečekejte.
(SPOILER)
MŮŽE OBSAHOVAT SPOILERY
Když jsem do toho šla, tak jsem vlastně skoro vůbec nevěděla, o čem tahle knížka má být. Ale už od první věty mě tahle knížka vtáhla do děje. Selekce nebyla ani tak těžká na čtení, spíš oddechovka, což jsem si nemyslela, že bude. Tuhle knížku jsem si chtěla přečíst především proto, že to je (nebo byl?) takový fenomén. Celkem chápu, proč tomu tak bylo. Čtení téhle knížky jsem si moc užila a bavilo mě to.
Co se týče postav, America mi jako hlavní postava a zároveň i vypravěčka celé knížky vyhovovala. Jde vidět, že je i celkem sebevědomá a to se cení. Nerozhodná mi nepřišla (teda aspoň ne v tomhle díle), tak jak hodně lidí nadává, že je stráášně nerozhodná. Taky se mi líbil její smysl pro humor :D. Upřímně - Aspena mám o mnohem míň ráda, než Maxona. Nevím proč, ale od začátku (když jsem Maxona ještě ani neznala) jsem ho moc nemusela. Jak Americe přišla pozvánka do Selekce a ona tam nechtěla jít, tak jsem si říkala, proč ji ta její mamka tak nutí a tak. Ale potom jsem si uvědomila, jak strašná by byla chyba kdyby do ní nešla. Její mámu jsem ale i tak moc neměla ráda. Za to May mi přirostla k srdci, Gerad taky a bylo mi líto, že nemůže dělat to, co ho baví. Hrozně nenávidím Celestu a je škoda, že America Maxonovi neřekla, co jí udělala, jenom to tak načla. Ale zase jsem ráda, že na ni nežalovala a nedělala z toho povyk, což by Celesta udělala asi určitě... Jo, a komorné mi taky přirostly k srdci :)
Na téhle knížce se mi taky hodně líbí, že je originální. Protože tenhle "svět" určitě nebylo lehké vymyslet. Americe a Maxonovi to přeju. Hodnocení dávám plný počet, protože nemám co vytknout. No, vlastně jedna věc je mi líto a to je ta, že už podle dalších dílů jde poznat, co se tam bude dít. Ale je to vlastně i trochu moje chyba, že tuhle knížku čtu až čtyři roky po vydání :) Ale moc se těším, až si přečtu další díly.
Oddechová kniha, podle mě až moc. Celou knihu jsem čekala až se NĚCO stane.
Nutno dodat, že jsem čekala zbytečně. Někdy jsem vážně myslela, že by měl Americe
někdo jednu vrazit nebo ji poslat domů. Taky z knihy nešlo poznat, že se odehrává v
budoucnosti. Celkově průměrná kniha ve které je jasné s kým America nakonec
skončí a myslím, že Aspen to nebude.
Má ještě cenu psát nějaký komentář, abych případně přesvědčila vás všechny, kteří nad touto knihou váháte, nebo jste přesvědčeni z těch předchozích osmiset komentářů, že ta kniha je prostě BOŽÍ? Chtěla bych vymazat svojí paměť jen proto, abych si jí mohla přečíst znovu! Jsem naprosto okouzlená touto knižní sérií a opravdu mě mrzí, že už mám všechny přečtené a při otevření knihy už to není ten "wow" pocit, který to byl dřív.
S Americou asi nebudete pokaždé souhlasit, občas je na pár facek, občas hrozně nerozhodná, ale máte tam dalších 29 dívek a taky spoustu dalších postav na to, abyste si tam našli tu svojí "nej". Doporučuji všem!
Každopádně mají nádherný obal, v knihovně ta série vypadá opravdu luxusně :)
Tohle je úžasné. Ten nápad, že si princ musí vybrat z dívek tímhle způsobem je skvělý. Příběh mě hodně bavil, nemohl jsem se od něj odtrhnout. Všechny dívky mají svou vlastní povahu. Jen se pořád nemůžu rozhodnout mezi Maxonem a Aspenem.
Selekci naprosto miluji. America je mi příjemná hlavní hrdinka, stejně jako Maxon. Tohle je tedy i jedna z knih kde bych ocenila i jeho pohled. Přesto tuto knihu naprosto miluji. Je čtivá, žádná kapitola,která by mě nebavila a především originální nápad.
neuvěřiteln čtivá kniha,nejdřív jsem měla strach jí vůbec otevřít ale měla jsem jí přečtenou za 4 dny.
Knížku jsem hltala už od 1. kapitoli. Sice mi trochu štvalo, že America byla nerozhodná, ale to se občas stává.
Kniha mě od začátku až do konce naprosto překvapila. Všechno bylo perfektně napsané a v několika momentech byly i vtipné scény, které mi v jiných knihách často chybí. Jediné co mohu vytknout, je tvrdohlavost hlavní hrdinky. Knihu určitě doporučuji.
ze začátku jsem měl strach že bude až moc holčičí, nebude zde žádné drama ani akce
ale nakonec mě překvapila a četla se mi dobře ikdyž trochu víc akce by téhle knížce/sérii určitě jen prospělo
(doufám že nejsem jediný kluk, který to četl :-D)
Jen jedno OMG. TO je tak skvělé. Nejvíce se mi asi líbil ten milostný trojúhelník a Američčina tvrdohlavost. Neuvěřitelně propracovaný svět, nádherně vymyšlená Selekce Prostě smekám klobouk Kiero.
americká literatura intriky první láska pro dívky romantika Severní Amerika reality show pro dospívající mládež (young adult) zranění kasty, kastovní systém
Skrýt reklamy
Kvůli promiskuitnímu chování hlavní postavy budu muset silně polemizovat, jestli si přečtu druhý díl - jinak mě bavila a boží
- až na promiskuitní chování hlavní postavy :/