Šelma

Šelma
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/538226/bmid_selma-663f5ead91a3f.jpg 4 2479 2479

Naturalista série

1. díl >

Profesor bioinformatiky Theo Cray nemá nejlepší ráno. Automat na led nefunguje, a navíc se mu do motelového pokoje dobývá policie. Že je hlavní podezřelý z brutální vraždy své bývalé studentky, se však dozví, až když je jeho účast na otřesné události vyloučena. Zdá se totiž, že mladou dívku v montanských lesích rozsápal medvěd. Jenomže profesor Cray je díky svému povolání zvyklý vidět vzorce tam, kde ostatní nacházejí jen chaos. A tak si všimne něčeho, co ostatní přehlédli. Něčeho nepřirozeného. Něčeho zjevně provedeného lidskou rukou. Theo pochopí, že tohle zvěrstvo nespáchalo žádné zvíře, nýbrž člověk, a že to rozhodně neudělal poprvé. A protože mu policie nevěří, začne mu být jasné i to, že je zřejmě jedinou osobou, která může zabijáka zastavit. Tho je sice lépe obeznámený s digitálními kódy a mikroby než s vyhodnocováním forenzních důkazů, nyní však musí uplatnit všechno, co umí, na zcela novou oblast výzkumu. A udržet se přitom o krok napřed nebezpečně vynalézavým sériovým vrahem... v jehož existenci navíc nevěří nikdo kromě něho. Až brutálně návykový debutový román mága a iluzionisty Andrewa Maynea, hvězdy televizního pořadu Otázky a odpovědi: Nevěřte Andrewu Mayneovi, který spolupracoval s největšími mistry svého řemesla včetně Davida Copperfielda.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: audiokniha , Kalibr

The Naturalist, 2017

Interpreti: Zdeněk Velen

PetraVlckova
10.10.2019 5 z 5

Hodně slušné, nekonvenční téma a dobře napsané

jana1941
09.10.2019 5 z 5

Možná je to trochu přitažené za vlasy, ale mě to bavilo a celkově se mi kniha četla moc dobře. Po dlouhé době opět kniha, která mě chytla tak, že jsem nemohla přestat číst. Už se těším na další autorovy knihy.

tabaluga
09.10.2019 4 z 5

Kniha se četla opravdu dobře, líbil se mi nápad na námět a u některých kapitol jsem si opravdu říkala "Theo nechoď tam"...Jediné, co se mi zdálo nepravděpodobné bylo chování policajtů a využití předpokladů k nalezení mrtvol mi přišlo trochu fantasy. Pochybuji, že by opravdu toto bylo mozne..konec se mi zdál trochu přehnaný. Ale jinak přečteno jedním dechem.

darbujan8924
09.10.2019 5 z 5

Super knížka, která se čte sama. Jen hlavní hrdina je tak trochu " terminátor". Tu sadu co tam dostává, tak by asi normální člověk, jen tak nerozdejchal :) ale jinak... Skvělé počteníčko.

ZetHolda
04.10.2019 5 z 5

Knihu jsem přečetla až na druhé vypůjčení, ale určitě nelituji. :) Líbilo se mi neobvyklé zpracování a použité počítačové metody. Příběh se dobře četl, měl spád a napětí. No, konec autor malinko přehnal, co je moc - to je moc. Rozuzlení se přesto podařilo.

Linda007
01.10.2019 4 z 5

Šelma se velmi dobře čte. Příběh je napínavý a chvílemi lehce strašidelný :) Moc se mi líbilo zapojení vědy a biologie. Něco bylo pro mě poměrně neuvěřitelné a prehnané. Nejvíce mě mrzí, že jsme se nedozvěděli více o šelmě.

peterkovasona
29.09.2019 5 z 5

Naprosta pecka. Čtivost, napětí, luxusní zápletka, do posledni chvíle nevite co/kdo vraždí.

ivibery
23.09.2019 3 z 5

Velmi efektní obal, ale knížka je průměrná. Forma zvítězila nad obsahem.

BK95
16.09.2019

Mam ji doma uz od minulého podzimu, kdy byla děsně IN, ale po pár stránkách jsem ji odložila.. Snad se k ní letos v zimě vrátím.. Nicméně měla skvělý marketing, takže věřím, že se nás najde víc, kdo knihu má a přesto nečetl..

Kočičáci
08.09.2019 3 z 5

Šelma u mě trhla rekord... kniha na kterou jsem nejdéle čekala v knihovně, celých deset měsíců. Za tu dobu už jsem ji vlastně ani tak moc číst nechtěla :-)
Co se jí nedá upřít, je lehká čtivost, krásně zpracovaná obálka a skvěle propracované PR. No to je za mě asi tak vše. Pro běžného čtenáře je to možná dostačující, ale pro ty, kdo mají v žánru thrilleru a detektivky něco přečteno, to stačit nemůže.
Nudný hlavní hrdina, zabedněná policie, těch náhod a nesrovnalostí bylo vážně trochu moc.
Slabší průměr, další knihu od autora si nepřečtu.

anna7461
08.09.2019 1 z 5

Začátek dobrý, pak už velmi, velmi nereálné .... a konec až úsměvný. Chápu je těžké vymyslet a napsat něco originálního všechno tady už bylo. Ale tady při čtení závěru knihy se daly přeskakovat celé odstavce a ničemu mu to nevadilo. Klišé za klišé. Koupila jsem si na doporučení vás čtenářů Spis Vaterland. Tak doufám, že nezklamate a konečně si přečtu dobrou knihu :)

prcek19
06.09.2019 4 z 5

Jak se píše pode mnou, kniha se četla moc dobře..vyhovovaly mi krátké kapitoly..i přesto, že takovéto knihy moc nevyhledávám, tak mě Šelma zaujala a určitě doporučuji

lištička123
01.09.2019 4 z 5

Knížka se četla dobře, byla zajímavá, přesto jsem možná čekala víc. Konec byl podle mě trošku přitažený za vlasy a za přečtení to stálo.

crazyslunicko
25.08.2019 4 z 5

Kniha byla velmi zajímavá. Ihned jsem se do ní začetla. Vědec, který je zatčen pro podezření z vraždy, ale záhy obrátí a začne hledat "šelmu". Nikdo mu nevěří a policie je úplně mimo. Profesor dostane několikrát přes držku - na můj vkus se z toho celkem rychle oklepal. Nachází další a další oběti a místní lidé ho v tom podporují. Nakonec se šelmě postaví tváří v tvář...

Konec mě nenadchl. Bylo to velmi akční, ale o šelmě jsme se nic nedozvěděli. Škoda.. Mohl tam být aspoň pořádný dovětek nebo samostatná kapitola z minulosti.

ladyka
21.08.2019 4 z 5

Byla jsem zvědavá, jakou pozici zaujmu po přečtení této knížky, na niž mají i moji oblíbení čtenáři rozdílné názory. Nakonec zůstávám někde uprostřed-dávám 4*. Podivínský věděc Theo mě docela bavil, jeho nekonvenční chování dávalo ději správný říz. Do půlky to vypadalo na plný počet *,ale nakonec jednu ubírám za jistou rozháranost a přehnanost některých pasáží. Trochu mi chyběla propracovanost co se týče vraha- hlavně jeho motivu a psychologie. Uvidím, zda se budu pouštět do dalších knih autora, zatím trochu váhám...

Jaruš7
18.08.2019 5 z 5

Takovému vědecky podloženému přístupu amatéra s nekonvenčním autodestrukčním smyslem pro zdolání objasněnosti záhady "Šelma" nemůžu nefandit.
Lehce fascinující forenzní kurz vědeckého přístupu nejen pro čtenáře.
Citace :"Stačí porovnat tempo růstu vegetace. A vím jak najít identikit pohřebiště."
Bezvadný zážitek z poslechu audiočetby.
Pro fandy doporučuji.

sirojezkin
17.08.2019 3 z 5

Kniha se mi líbila. Připodobnila bych to k Danu Brownovi - tam také pátrá profesor. Moc se mi líbí, že na to jdou vědecky. Bylo to napínavé a velice zajímavé. Zase jednou něco jiného.

Boriolus
16.08.2019 3 z 5

Kniha sa mi páčila do 2/3. Potom ako keby to bolo treba nejak skončiť, ale autor nevedel , ako...

lubomir2914
13.08.2019 4 z 5

Zajímavý příběh.

Allys
13.08.2019 3 z 5

Kniha sa čítala dobre a plynule, ale viac vecí nedávalo zmysel. Hľadanie mŕtvol síce z pohľadu biológa logické, ale rovnako ako ich našiel on, by väčšinu z nich skôr našla zver. Konanie polície úplne mimo - za všetko môže divá zver napriek úplne iným dôkazom. Koniec, ako sa z profesora stane terminátor bol tiež ťažko uveriteľný (možno inšpirácia superhrdinami). Avšak celkovo knihu hodnotím pozitívne, dej je svižný a napínavý. Je jedno, do akej miery je čo reálne, ajtak má čitateľ chuť vedieť, čo je ďalej a ako to dopadne.