Sen svatojánské noci
William Shakespeare
![Sen svatojánské noci Sen svatojánské noci](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/427035/bmid_sen-noci-svatojanske-BXZ-427035.jpg?v=1574967214)
Jedna z nejoblíbenějších a nejčastěji uváděných Shakespearových her. Příběh odehrávající se za jedné čarovné noci plné kouzel, záměn, nedorozumění, příběh poblázněných milenců, krále a královny elfů i dojemný pohled na řemeslníky, kteří chystají představení na oslavu svatby, je plný fantaskní divadelní imaginace.... celý text
Literatura světová Divadelní hry
Vydáno: 2019 , ArturOriginální název:
A Midsummer Night's Dream, 1600
![Pedruska01 Pedruska01](https://www.databazeknih.cz/img/users/40_/40599/m_pedruska01.jpg?v=1738965289)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Autor je už zažitá klasika, to bez debat. Ačkoliv tuto četbu již nepotřebuji do žádné školní výuky, chtěla jsem si toto dílo přečíst a jsem ráda, že k tomu došlo. Bylo to hezky, čtivě a přehledně napsané, na rozdíl od jiným počinů a celkově i milý, však jednoduchý výtvor, co se týče děje.
![Nikoll2 Nikoll2](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Další kniha z maturitního seznamu, kterou bych si sama k četbě asi nevybrala.
Kniha mě ale opravdu překvapila. Četla se snadno a lehce pohádkový děj byl příjemným čtením.
Doporučuji! :)
![ElleNora ElleNora](https://www.databazeknih.cz/img/users/19_/198455/m_198455-DF3.jpg?v=1502303350)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Hra se mi četla o mnoho lépe než jiná Shakespearova dramata, v ději jsem se vyznala. Bylo zajímavé sledovat, co dokáže jeden lístek mandragory nadělat zmatku.
Hezký kontrast vytvářelo představení řemeslníků, které samozřejmě pobavilo.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
J.R.R. Shakespeare výjimečně nezabil půlku postav, což mě poněkud zaskočilo a musím i říct, že zklamalo. Čekal jsem lesní řežbu elfů a lidí bok po boku proti temné magii v čele s Elrondem. Teda vlastně Oberonem, aha! Moment, tady něco nehraje. Měl jsem to ale nějaký podivný sen.
![NiNo NiNo](https://www.databazeknih.cz/img/users/73_/73351/m_nino-occ.jpg?v=1541068270)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Jedna z nejlepších Shakespearových komedií. Titanie a Oberon - inspirace mnohých. :-)
Kdybyste nám stínům snad
chtěli něco vytýkat,
myslete, že jste spali,
co jsme se vám zjevovali.
Nikdo nebuď pohoršen!
Kus to nebyl, byl to sen.
![DracoMalfoy DracoMalfoy](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/175155/m_dracomalfoy-5fM.jpg?v=1540842137)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Shakespeare nezklamal. I když byl příběh trochu zamotaný, nedělalo mi problém knihu číst. Doopravdy vtipné a okouzlující. Směle do čtení!
![Michalka98 Michalka98](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Shakespeare, který pohladil po duši. Vtipná, originální hra, která zachycuje vše, co se může stát během jedné svatojánské noci.
![StefFišerová StefFišerová](https://www.databazeknih.cz/img/users/10_/108645/m_steffiserova-V8c.png?v=1541261468)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Mám Shakerspearea hodně ráda, proto nemůžu napsat nic než pochvalný komentář. Sen jsem četla už víckrát a pokaždé si všimnu nějaké maličkosti kterou jsem předtím propásla. I přes množství postav, které mě při prvním čtení mátlo, je to úžasná divadelní hra, a doufám že ji někdy uvidím i na živo.
![Babsy Babsy](https://www.databazeknih.cz/img/users/22_/222448/m_babsy-Vvl.jpg?v=1542134313)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Krásná jízda plná fantazie, představivosti, humoru, nemožného a absurdního. Já se bavila a četlo se to hezky, místy skutečně trochu matoucí, ale do toho se dostanete.
![TinaBookBlog TinaBookBlog](https://www.databazeknih.cz/img/users/47_/47226/m_tina-orl-SP4.jpg?v=1673802121)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Dílo jsem nejdřív začala číst v originále, ale jelikož jsem se hned na začátku zamotala kdo je kdo, radši jsem přešla k českému překladu. Drama je dost zajímavé, až neuvěřitelné, ale chvílemi trochu zamotané.
![Nita17 Nita17](https://www.databazeknih.cz/img/users/19_/191829/m_191829-xfk.jpg?v=1496845427)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Jednoduše zmatek k pobavení. Zde fantazie nezná mezí. Krásně promyšlená scenerie - hold "labuti avonské".
![Ortie Ortie](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/178279/m_ortie-IPn.jpg?v=1542216560)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Po přečtení jsem přemýšlela, zda mám toto dílo brát jen čistě jako komedii, která má pobavit, nebo zda v něm mám hledat nějaký vyšší smysl. A došla jsem k závěru, že se autor možná snažil upozornit, že i když mají lidé hodně rozdílů, tak vždy se může najít něco společného. Ať už se jedná o lásky, smysl pro humor, nebo třeba sny…
Velice se mi líbilo, jak Shakespeare spojil bohatou i chudou vrstvu obyvatel společně s kouzelným světem víl a elfů. Všechny tyto třeba zdánlivě nespojitelné vrstvy se v jeho hře setkali v kouzelnou noc, kdy se může stát cokoli…
Chvíli jsem přemýšlela i o tom, že třeba celá hra je jen něčím snem a chvílemi jsem čekala, že nakonec bude scéna, ve které se někdo vzbudí v posteli a řekne si, jaký podivný sen provázel jeho noc…
Abych toto dílo dobře pochopila, tak jsem si našla i záznam a myslím, že mi to velice pomohlo. Společně ještě s přečtenou knihou se mi v hlavě utvořila docela jasná představa. Chvílemi jsem hodně přemýšlela a chvílemi se zase smála na celé kolo a myslím si, že když se něco takového podaří, tak se dá dílo označit za více než povedené…
![Richelle Richelle](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/178568/m_178568-Q2A.jpg?v=1488028724)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Kniha je vskutku líbivá, dobře čtivá a zajímavá. Akorát s porovnáním například s Hamletem, je toto dílo trošku slabší. Patří do maturitní četby.
![lushi lushi](https://www.databazeknih.cz/img/users/38_/38480/38480.jpg?v=1381127980)
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
Komedie, hm. Milá a pěkná, v dnešní době se ale člověk pobaví jinou literaturou. Navíc ve formě, ve které je hra psaná, je čtení navíc trošičku utrpení...
![ZajDa37 ZajDa37](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Kdybyste chtěli srovnat tuhle hru s některými pasážemi z Willových svátečních komedií, tak by Sen noci svatojánské zřejmě prohrál. Tady se však neptáme po tom, co je tu z obvyklého slovního humoru, kterým nás Shakespeare obyčejně častuje, avšak za prvé kolik milostných zmatků do té komedie vložil a také jak dokázal propojit náš svět se světem nadpřirozených elfů, šotků, skřítků a oslích hlav.
A jen tam mimochodem Sen noci svatojánské zní mnohem lépe než Sen čarovné noci. I když o ten sen tam jde především. Neboť kdo z vás si troufne říct, že to co zažila Hermie, Lysandr, Helena, Demetrius a athénští řemeslníci, nebyl jen výplod fantazie? Nádherný výplod fantazie, díky kterému jste se přenesli do rozmarů elfských králů, královen, kouzel, lektvarů a šťastných konců. A taky do svět divadelního představení s dírou ve zdi.
Navíc se v knize dozvíte jak probíhaly divadelní zkoušky ochotnických řemeslníků a to se hodí vždycky :)
![Flower081 Flower081](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Mile překvapila. Vzhledem k tomu o jakého autora se jedná jsem se bála, že to bude moc složité čtení, opak se ale ukázal být pravdou. Milý a pohádkový příběh s trochou tajemna a vtipu. Moc se mi líbila.
2015 | ![]() |
2010 | ![]() |
2011 | ![]() |
1994 | ![]() |
1964 | ![]() |
Uprimne asi zatim ta nejlepsi ze Shakespearovych komedii, kterou jsem cetla. Vetsinou uprednostnuji tragedie, protoze komedie v knizni podobe jsou chaoticky salat. Tato me ovsem velmi bavila. Jedine minus pro mne byla fraska z posledniho dejstvi o Pyramovi a Thisbe. Sprymovnou vlozku bych nejradeji vyskrtla, jednak proto, ze nebyla vtipna, a druhak me absolutne nezajimala - pro mne uz dej skoncil.