Šeptuchy - Alena Sabuchová | Databáze knih

Šeptuchy

Šeptuchy
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/476774/mid_septuchy-NNH-476774.jpg 4 415 415

Podlasí, lesnatá oblast mezi Polskem a Běloruskem, je tak trochu zapomenutý kraj. Dodnes je opředený legendami a mlhami, v nichž žijí na první pohled zvláštní lidé — mají svoji víru, bídu a šeptuchy: ženy, které umějí léčit. Anebo neumějí, ale všichni tomu věří. Příběhem dospívání hrobařovy dcery Doroty v magickém kraji provází čtenáře její nejlepší kamarádka. Fenomén hranic a jejich (ne)překročitelnosti je neodbytný jako refrén devadesátkového hitu z MTV. Svět živých se prolíná se světem mrtvých, křesťanská zbožnost s pohanskou šeptuchářskou tradicí, moderní západní kulturní impulzy splývají s místním folklorem. Hrdinky románu žene nezastavitelná touha odejít, překročit hranici, vymanit se. Ale ať už půjdou kamkoli, zkušenost se životem na periferii si ponesou vždy s sebou.... celý text

kalinkacz
05.03.2022 4 z 5

Šeptuchy jsou nesmírně jedinečnou, originální a nevšední záležitostí... Autorka zvolila poměrně odtaživý styl psaní, který nemusí všem sednout, mně osobně se ale k příběhu maximálně hodil... Atmosféra byla perfektní a díky tomu, jak jedinečný příběh sám o sobě je, tak spolu se zmíněnou atmosférou a stylem psaní jsem si knihu užila, opravdu ano! Rozhodně doporučuji i audioverzi.

kaja77
26.02.2022 5 z 5

Moc se mi to líbilo. Takový kout světa jako Podlasí, aby v centru Evropy pohledal, všechny ty pověry, zvyky, kouzla, ezoterika. Je to takové vzpomínání na dětství a mládí prožité s kámoškou v zapadlé vesnici,všechny místní lidičky s jejich předsudky, zvyky, problémy a tak.. no bylo to prostě fajn. Doporučuji najít si pro ilustraci video "szeptunka z polasia" - ony vážně existuji ještě dnes a šeptají. Na googlu jsem si prošla vesničky, mapy a fotky, našla si bistro u babushky, kde mají ty nejlepší pierogy a teď mám pocit, že bych se tam měla vydat na výlet:) Kniha ve vydání z r.2021 má krásnou obálku

martineden
23.02.2022 5 z 5

To bylo tak krásné čtení! Autentická část Polska, život dvou kamarádek a jejich vidění světa. Nádherný jazyk a myšlenky. Dlouho jsem nic tak silného nečetla. Bravo

bookcase
23.02.2022 5 z 5

Trochu mi trvalo, než jsem se do ní začetla, ale pak to šlo už samo. Název asi zvolený ne moc vhodně, šeptuchy tam hrají důležitou roli, ale ne tu nejdůležitější, tou je samotné Podlasí, rozervané, plné alkoholu, smutku, Boha i šustícího Bravíčka, které si prohlížely hlavní hrdinka a její kamarádka Dorota.

hanka_reading
21.02.2022 3 z 5

Kniha na mě působila tak nějak zvláštně, rozlítaně. Čekala jsem víc vyprávění o šeptuchách a jejich moci léčit.

Nuttelka
13.02.2022 3 z 5

(Audiokniha)
Ani moc nevím, co k tomuto příběhu napsat. Opět jsem úplně vybočila ze svých žánrů, které ráda čtu, abych si zase rozšířila obzory jinde, ale ne vždy je má volba správná nebo to prostě neumím docenit... Byl to pro mě takový průměrný děj, ráda jsem si také zavzpomínala na své dospívání, kdy jsem hltala Bravíčko, koukala na telenovely, s holkami jsem sympatizovala, ale jinak to bylo asi vše. Myslím si, že kdybych zvolila knihu a ne audioknihu, asi bych ji nedočetla, takto mě u poslechu držela skvělá Dana Černá, její hlas uchu nadmíru lahodí :-)

Gigy
08.02.2022

Za mě prostě ne. Nedokázala jsem se začíst, nešlo to. A fakt mě to mrzí, protože podle anotace vypadala knížka skvěle. Tak třeba někdy příště.

Pegas50
07.02.2022 4 z 5

Knihu som kúpila na základe jej hodnotenia v Literárnej revue (Slovenský rozhlas), zaujalo ma, že bola prirovnaná k Žítkovským bohyniam. Dosť dlho čakala v poradí, a keď som ju začala čítať, nejak som sa nevedela na ňu naladiť a prvými stránkami som sa doslova horko-ťažko prehrýzavala. Dala som si pauzu a po čase sa k nej vrátila - a ono to zrazu fungovalo! :) Začala ma baviť, vedela som si predstaviť prostredie a veľmi som to prežívala s dievčatami... možno preto, že sama som na vidieku vyrastala a trochu mi to pripomínalo moje detstvo, hoci bez "šeptúch" :) Síce so Žítkovskými bohyňami by som to veľmi neporovnávala, táto kniha je dosť iná, no myslím si, že si svojich priaznivcov vždy nájde. Ja sa k nej ešte určite vrátim... a možno skúsim aj nakuknúť do "Zadných izieb" ;)

IreneP
06.02.2022 3 z 5

Na Šeptuchy jsem byla opravdu zvědavá, ale bohužel se připojím k té skupině, které knížka nakonec příliš nezaujala. Zasazení děje do 90. let mi přišlo fajn, je to i doba mého dospívání, tak jsem zavzpomínala na Esmeraldu a rady z Bravíčka. Líbily se mi některé postavy a jejich osudy, nejen ty hlavní, ale například rodina nového bátušky. Ale bylo to první polovinu strašně roztříštěné. Jako by autorka házela na papír jednu vzpomínku, co se jí zrovna vybavila, za druhou, bez ladu a skladu, bez návaznosti. Samotné Šeptuchy ani oblast Podlasí na mě vůbec nijak nezapůsobily, pořád z toho mám pocit nevyužitého potenciálu.

Katania
01.02.2022 5 z 5

Krásný příběh a zajímavý námět. Mě se to moc líbilo.

Krisařka
30.01.2022 1 z 5

Tak jak jsem se na tu knihu těšila ,a lákala mne i její krásná obálka,tak jsem byla musím říct velmi zklamaná ,problém docist ji ,možná zajímavý námět ,ale pro mě fádní ,nepropracované. ... Nedokázala mne zaujmout ... Těžko říct proč,ale přišlo mi to prostě málo ... Škoda

bosorka
25.01.2022 3 z 5

Tak nevím, ono to nebylo úplně zlé, jednotlivé střípky zaujaly, rozhodně zaujalo prostředí Podlasí a místní zvyky, které přetrvávají i v současné době v téměř nezměněné podobě. A naopak to, co lidem občas nesedí, ty věci z doby, kterou už známe i my poměrně blízce (Bravíčko, Esmeralda, první mobily, dospívání někdy na přelomu 90. let), to mě vlastně vůbec nerušilo. Vždyť co, magický realismus se může psát i v současnosti. A k ní dobové věci prostě patří.
Co mě ale rozptylovalo, byl styl, jakým autorka knihu pojala. Jak kdyby nasbírala jednotlivé příběhy, všechny hodila do kotle, řádně zamíchala a pak je halabala tahala, kam zrovna naběračkou hrábla. Nenavazovaly tak na sebe přirozeně, byly na sebe občas násilně naroubované. Chyběla nějaká jednotící linka, příběh, který bude plynout odněkud někam, pak nevadí ani střídání časů. Ale tady nic takového bohužel nebylo, což je škoda.
V knížce bylo na malém prostoru dost postav a tím, že probleskovaly náhodně v různých výtryscích, člověku se občas míchaly. Nevěděl, kdo je zrovna tento a tamten, protože si k nim nedokázal udělat pořádný vztah. Krom hlavních dvou kamarádek tedy. Jinak název knihy je dosti zavádějící, protože šeptuchy jsou jen okrajovými postavami, což je druhá škoda, zasloužily by daleko víc prostoru. Z mého hlediska, nikterak špatné, ale zároveň možná promarněná šance na něco úplně skvělého.

Italkaaa
24.01.2022 5 z 5

Musela jsem se na knihu, autorku a celkový styl psaní naladit a pak to byla bomba.

dagmar7365
21.01.2022 3 z 5

Obávám se, že Alena Sabuchová si ukousla větší sousto než nakonec zvládla ukočírovat. Téma šeptuch, Podlasí, dospívání na konci 20. století, navíc v takovém "zapadákově", kde skoro každý má nějaké trauma nebo aspoň těžké rodinné zázemí...to jsou všechno velmi atraktivní témata, ze kterých lze vytvořit skvělé dílo.
Aleně Sabuchové se to docela dařilo, postupně zaplétala nitky příběhu, prokládala je životními moudry a úvahami a já jsem čekala, kam to všechno směřuje. A najednou byl konec. Ano, v druhé půli se konečně příběh rozjel, ale taky záhy skončil. Šeptuchy vůbec nedostaly hlavní roli, staly se jednou z rekvizit, stejně jako spousta dalších drobných výjevů. A mně nějak uniká proč. Proč je použila, ale nevyužila.
Úvahy nad životem, které byly ze začátku velmi zajímavé, se ke konci staly velmi rušivými, protože i když použily jinou metaforu, tak obsah byl velmi podobný.
Během čtení jsem měla neodbytný pocit, že mi kniha něco připomíná. No jasně - Geniální přítelkyně Eleny Ferrante. S tím rozdílem, že Ferrante je napsala geniálně ;-)
3,5 by bylo poctivější hodnocení.

boox
16.01.2022

Čtyřicet stran a nedočteno. Zvláštní styl, který mě neoslovil. A taky mi přišlo podivné spojení tradičních pověr, mýtů a stylu života s moderním - současným stylem. Možná to tak v Podlasí opravdu je, ale mě to přišlo prazvláštní.

Atara16
16.01.2022 4 z 5

Kniha o dospívání, tradicích, životě.

Moška
08.01.2022 3 z 5

Musela jsem si zvyknout na vedení vět. Některé nedávaly smysl, teprve poté, co jsem si je zkusila přečíst nahlas a pozměnit intonaci, byly pochopitelné. Což je fajn v živé diskuzi, v knize je to velmi těžce čtivé. Dostal se mi do ruky český překlad, snad to bylo tím. Možná se jednou vrátím k slovenskému originálu.
Samotný příběh mi připadal zkratkovitý, současně ale podivně snově blízký, líbil se mi, i v těch střípcích.
Jen o šeptuchách jsem se toho moc nezvěděla...

papada
04.01.2022 1 z 5

Po knížce jsem sáhla na základě kladných ohlasů, takže své čtenáře si tedy najde. Já mezi ně nepatřím. Knížka mě totálně minula. Neseděl mi styl vyprávění, příběh mě nezaujal. Život je moc krátký, aby se dočítaly knížky, které nás nenadchly, takže jsem to po půlce vzdala a vrátila do knihovny.

Nočnípták
03.01.2022

Tato kniha se řadí k mým nepřečteným. Určitě si své čtenáře najde, ale já jsem se s ní minula. Dřív jsem dočítala všechny knihy, ale seznam těch, co chci číst, roste neprimou úměrou k těm co přečíst stihnu. Takže proč se zdržovat a trápit, že?
Nedotčeno - nehodnoceno.

Ditules
23.12.2021 3 z 5

(SPOILER) Tak já nevím, kdyby to bylo čistě o šeptuchách, tak se mi to líbí, ale tohle byl takový myš maš. Rušily mě zmínky o Bravíčku, Kauflandu, atd.