Šest dnů na Luně 1
Ivo Štuka , Teodor Rotrekl
Sci-fi pro děti. Skupina dětí je na exkurzi na měsíční základně, což vytváří prostor pro autorův obsáhlý výklad o historii i budoucnosti letectví a kosmonautiky.
Kniha má hodnotu díky mnoha ilustracím T.Rotrekla a vůbec grafickému zpracování. Pro milovníky retro-future povinnost. Jinak text je rudá propaganda z doby Chruščova.
Knížku jsem četl jako kluk několikrát a myslím, že v bratrově knihovně bych ji ještě našel, u nás se knihy nelikvidují, Oprostíme-li se od vychvalování úspěchů socializmu, myslím, že ve své době byla dobrá. Navíc, ty příběhy. vzpomínám si na historku českého pilota vesmírných korábů Hřebačky, který vyřešil svůj problém s palivem typicky českou invencí. Smíchal pivo s lepidlem a zachránil nejen náklad, ale i svou kůži. Takovou ptákovinu už dneska nikdo nevymyslí.
Moje kniha to není,nebot kosmonautika mě nezajímala ale myslím že na tehdejší dobu to bylo na slušné urovni. Tahle kniha byla tátova oblíbená, fotky byli pěkné
Mí potomci tuto knihu ohodnotili jako " poslední vlevo dole", což je označení police v naší knihovně, která se otevírá většinou jen při velkém úklidu. Na obranu autora je ale zapotřebí říci, že tehdejší úspěchy socialismu v oblasti kosmonautiky opěvoval kde kdo.
Nijak nehodnotím, to u podobných knih prostě férově dělat nejde...
Vesmírná utopie, kterak na celém světě nastal komunismus, Sověti jsou ve vesmíru jako doma a celá komunistická planeta (a vlastně vesmír s ní) je šťastná a spokojená. Dobová propaganda, kterou vezměme na milost tím, že autoři byli ovlivněni dobovými nezpochybnitelnými úspěchy sovětské kosmonautiky. Ovšem když s gustem popisují, jak Rusové první přistáli na Měsíci, a tím konecne naplno začalo slavné obsazování vesmíru... no, muselo je naštvat, když pět let po vydání Američani zrovna tuhle část vesmírného závodu vyhráli.