Anna Klevská: Královna s tajemstvím

Anna Klevská: Královna s tajemstvím
https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/410697/bmid_anna-klevska-kralovna-s-tajemstvim-h9u-410697.jpg 5 252 252

Ovdovělý Jindřich VIII. se hodlá znovu oženit. Z politických důvodů padla volba na německou princeznu Annu Klevskou, jejíž portrét králi učaroval. Anna ví, že není žádná kráska, a modlí se, aby se mu zalíbila. Uprostřed zimy připlouvá do Anglie a nedočkavý král jí spěchá v ústrety. Jejich první setkání je však katastrofa. Jindřich je hluboce zklamaný. Snaží se „vyvléct z chomoutu“, ale smlouvy jsou smlouvy. Celý dvůr si o ní myslí, že je naivní a hloupá, ale ona ví, co se odehrává za jejími zády. A má tajemství…... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , BB art

Anna of Kleve: Queen of Secrets, 2019

Mandrejka
17.12.2019 5 z 5

Vynikající, ostatně jako vždy.
Doufám, že paní Weir bude žít minimálně dalších sto padesát let a bude ještě dlouho psát tak kvalitní literaturu jako doposud.

petrarka72
09.12.2019 5 z 5

Je to "nejrychlejší" z románů o manželkách Jindřicha VIII. - Anna de Kleve byla zaslíbena anglickému králi v listopadu 1539 ve 24 letech, v lednu 1540 se s ním poprvé setkala a vzápětí si ho vzala, již 6. července téhož roku král zažádal o přezkum platnosti tohoto manželství a o dva dny později bylo prohlášeno za neplatné sněmem duchovních, aby je 12. července 1540 parlament zákonem formálně anuloval. Přesto se zdá, že "královna s tajemstvím" (nebo vinou?) prožila naplněný, 44 let trvající život ženy takřka moderního střihu, jež si i při své pokorné a skromné povaze (koneckonců s bývalým manželem vycházela skvěle až do jeho smrti) dokázala neodpírat radosti života navzdory omezením, plynoucím z dobových předsudků. Román se čte dobře, člověk se dozví jak historická fakta, tak možnou verzi událostí, které se ukrývají za těmito fakty. A mimochodem - poprvé u Alison Weir je Jindřich VIII. postavou vysloveně odpudivou.

Cella
05.12.2019 5 z 5

Trochu se nám to s Annou zaseklo. Rozhodně se ale nezmenšila čtivost! A. W. Je historičkou, která má rozhodně právo vyprávět historii, jak uzná za vhodné. Těším se na Kateřinu.

Ladiva
02.12.2019 4 z 5

Na knihu som sa veľmi tešila a rýchlo som ju prečítala, ale zo všetkých doterajších diel autorky o manželkách Henricha VIII, sa mi zatiaľ zdá najslabšia. Kniha je pútavá a číta sa dobre, ale postava a charakter Anny Klevskej mi pripadali trochu jednotvárne. Zrejme sa o Anninom osobnom živote toho veľa nevie (je fakt, že žila v ústraní kráľovského dvora) a tak, autorka jej portrét dotvorila príbehmi, ktoré sa mohli stať. Mne až taký rozlet autorskej fantázie mierne prekážal. Ak máte radi históriu, kniha rozhodne stojí za prečítanie a ja sa už teším na príbeh piatej manželky anglického kráľa.