Sestry
Bernard Minier
Martin Servaz série
V květnu 1993 se začínající policista Martin Servaz účastní vyšetřování dvojnásobné vraždy. V lesích jsou nalezena těla dvou sester oděných v šatech k prvnímu svatému přijímání. Místo činu nápadně připomíná scénu z knihy Erika Langa, známého autora thrillerů, kterého se však nepodaří usvědčit. O pětadvacet let později je Servaz přivolán k záhadnému úmrtí v domě stejného spisovatele. Podaří se najít souvislost mezi oběma případy a dopadnout vraha?... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2019 , VoxiOriginální název:
Soeurs, 2018
Interpreti: Jiří Schwarz
Minier je snad jediný autor, jehož knihy jsem četla všechny. A taky je jediný, na jehož detektivku mám chuť. Tenhle žánr jsem četla hodně, ale už celkem dlouho ho nevyhledávám. Jakoby se spisovatelé snažili trumfnout ostatní, kdo vymyslí hrůznější příběh. U Miniera to sice platí také, ale baví mě, jak komentuje současný stav světa: "Za pětadvacet let se svět změnil víc než za předcházející dvě staletí. Brzy za nás budou dělat naši práci roboti, pomyslel si Servaz. Otázka byla, jestli roboti budou poslouchat lidi, nebo lidi roboty. Už teď se miliony lidí nedokázaly odtrhnout od svých mobilních telefonů a elektronických hraček, zatímco hrstka podniků, které je vyrábějí, je stále mocnější. A lidé jako náměsíční vkládají osudy do rukou čím dál omezenějšího počtu osob."
Po mírném přešlapu v podobě Zkurveného (divný pocit, psát takové slovo spisovně) příběhu je zde Minier opět se sérií o Martinu Servazovi a zjevně je ukázkovým příkladem pro rčení "ševče, drž se svého kopyta". Ačkoliv je zápletka až moc překombinovaná a závěr není kdovíjak strhující a překvapivý, tak i přesto se jedná o klasické Minierovo zajímavé psaní, které čtenáři nedovolí knihu jen tak odložit. Na úplné maximum to není, nicméně i tak převládá absolutní spokojenost.
Opět velice povedená knížka od Miniera :-) moc se mi líbilo propojení minulosti a současnosti. Doufám,že série bude pokračovat :-)
Kdyby byla celá kniha v duchu "co se stalo před 25 lety" musela bych dát největší hodnocení. První část se mi opravdu líbila, byla skvěle napsaná, rychlý spád, zajímavý děj. Další část trochu zpomalovala celou koncepci. Nicméně jsem od toho autora četla jen Mráz a tato kniha je opravdu o moc lepší.
Sestry... Po velké pauze další nedočkavě vyhlížející kniha. A jako vždy - Mistrovské dílo. Pro Miniera a Servaze mám prostě slabost. Jen si říkám, kolik knih ještě bude, než dojde konečně k velkému finále mezi ním a Hirtmanem.
Dal jsem pouze 3 ale spíš 4 jsem měl dát. Od první výborné knížky jsou další prostě slabší.
Autor jistě patří mezi největší soudobé vypravěče thrillerů. Nevadí, že jeho příběhy jsou skoro neuvěřitelně vykonstruované, nevadí, že v knize sám přiznává, že spisovatelé lžou a jejich příběhy se odehrávají jenom v jejich mysli, stejně jeho knihy čtu a užívám si chvíli života v jiném světě. Ve světě kde se nakonec pravda, jakkoliv ukrytá odhalí a kde stojí za to stále o něco bojovat. K tomu nás autor dovede a ani nemrkneme, neřku-li abychom snad zapochybovali.
Poutavé, ačkoli se jedná o thriller, převažuje klasické policejní pátrání, to mi vyhovuje. Rozuzlení je nečekané. Pět hvězdiček dát nemohu, protože závěr, který zřejmě měl být strhujícím vyvrcholením, mne totálně zklamal. Přišel mi zbytečný a jednání detektiva podivné. Inu, méně často znamená více.
Není to vůbec špatná kniha, ale nějak jsem asi čekal víc.....
Minier je machr, ale u mě vede zkurvenej příběh a pak jednoznačné mráz!!!
Naprostá pecka, napínavé do poslední strany, jsem nadšená z této knihy. U moře přečteno za tři dny. DOPORUČUJI.
Zajímavá zápletka, napínavý příběh, ale už mi trošku začíná vadit hlavní postava Servaze. Už je asi moc těch asociálních detektivů. Tady mě fascinuje, jak svého syna miluje, ale vlastně ho má totálně u prd..., protože bez něj by se zbořil svět, kdyby měl trávit nějaký čas doma. Jak říkám, docela bych už ocenil kriminální sérii s policajtem, který nebude totální debil.
Kdo umí, umí. Kniha se čte sama. Ač se jedná vlastně o pátou knihu autora, spojující první a poslední případ kriminalisty Servaze, neztrácí na atraktivitě a i přes počet stran není utahaná. Opravdu mě bavila. V poslední době je pan Minier za mě jeden z nej spisovatelů detektivek.
Proč jsem tak dlouho odkladala tuto knihu...? Jednoznačně nejlepší díl série s Martinem Servazem...
Knihy tohoto autora mám ráda, tato však za mě nebyla úplně nejlepší. Mráz, Tma či Noc byly skvělé, tato pokulhává stejně jako Kruh. (Zkurvený příběh jsem ani na třetí pokus nedokázala dočíst). Doufám, že příští kniha s Martinem Servazem bude zase pecka hodná Bernarda Miniera!
Ano, jsou tam opět věci (situace), které jsou lehce přitažené za vlasy, ale co? Je to Minier a mě celá kniha zase bavila. Kniha se mi dobře četla a celkově z ní nepociťuji žádné zklamání ba naopak. Další pokračování s Martinem mě osobně nezklamalo a těším se na další. :)
Konečne Minierovka ako sa patrí. Posledné dve knihy sťaby chalan strácal dych, či inšpiráciu... Vitaj späť Bernard!
Uff, výborná kniha, opět napětí až do konce.